Εάν για κάτι έχει ήδη μείνει στην ιστορία ο Ιανουάριος του 2024, είναι ως ο μήνας των μαζικότερων αγροτικών κινητοποιήσεων, ίσως του 21ου αιώνα, στην Ευρώπη. Οι αγρότες σε Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Ισπανία, Ιταλία, Πολωνία, Λιθουανία, Ρουμανία και φυσικά στη χώρα μας βγαίνουν μαζικά στους δρόμους πολιορκώντας τα κτίρια των ευρωπαϊκών θεσμών και μεγάλες πρωτεύουσες ζητώντας άμεσα μέτρα ενίσχυσης, σε μια περίοδο που το κόστος παραγωγής αυξάνεται δυσανάλογα και η ακρίβεια στο ράφι αποτελεί πανευρωπαϊκό πρόβλημα.
Το αγροτικό ζήτημα σοβούσε εδώ και καιρό και αποτελεί συνδυασμό του κορονοϊού, της ενεργειακής κρίσης και του ξεσπάσματος του πολέμου στην Ουκρανία που διατάραξε τη λειτουργία της αγοράς πανευρωπαϊκά, ακολούθησαν σοβαρές καταστροφές λόγω της κλιματικής κρίσης και σαν κερασάκι στην τούρτα ήρθε η νέα ΚΑΠ που κόβει τις χρηματοδοτήσεις.
Οι πολιτικές ηγεσίες σε όλη την Ευρώπη αλλά και τα μεγάλα στελέχη της Κομισιόν δείχνουν να αδυνατούν να κατανοήσουν το πλήρες μέγεθος του προβλήματος σπρώχνοντας έτσι τους αγρότες και σε ακροδεξιά κόμματα, όπως το AfD στη Γερμανία και το κόμμα Λεπέν στη Γαλλία που «αγκαλιάζουν» τις κινητοποιήσεις και αυξάνουν συνεχώς τα ποσοστά τους. Οι φωτογραφίες από άδεια ράφια και ελλείψεις σε αγροτικά προϊόντα σε σούπερ μάρκετ της Γαλλίας και του Βελγίου λόγω της διατάραξης της εφοδιαστικής αλυσίδας αποτελούν μια πρώτη πραγματική εικόνα του συνθήματος των κινητοποιήσεων «No farmers, no food».
Στη χώρα μας καμία πολιτική δύναμη δεν δείχνει να έχει ολοκληρωμένες προτάσεις για το αγροτικό ζήτημα, με την αντιπολίτευση να σύρεται πίσω από τις κινητοποιήσεις καταθέτοντας προτάσεις εκ των υστέρων.
Ο δε Κυριάκος Μητσοτάκης επαναπαυμένος στο… 41% πρώτα χρησιμοποίησε το αφήγημα του κοινωνικού αυτοματισμού για υποκινούμενους και μειοψηφίες και στη συνέχεια ήρθε να τάξει τη χιλιοειπωμένη παροχή για το αγροτικό πετρέλαιο και μια μικροέκπτωση στο ρεύμα για να ηρεμήσει κάπως τα πνεύματα. Υποθέτω θα επιταχύνει τις αποζημιώσεις στη Θεσσαλία και θα ανακοινώσει μερικές ακόμα παροχές ενόψει και ευρωεκλογών στις οποίες πλέον το αγροτικό ζήτημα θα είναι από τα κορυφαία στην ατζέντα.
