Κάποιες σκέψεις μετά τις τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις που κάλυψα στο γεμάτο κάλπες 2023. Κυρίως στο κομμάτι τού τι δεν πρέπει κάποιος να κάνει.
Αρχικά, όταν έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να καταψηφιστεί ένας αιρετός (από πρωθυπουργός έως πρόεδρος εξωραϊστικού συλλόγου), αυτός τελικά θα ηττηθεί εκλογικά όσο κι αν προσπαθήσει να το αποτρέψει μέσω προπαγάνδας, φιλικών ΜΜΕ, συναλλαγών, διευκολύνσεων και άλλων μηχανισμών. Μοναδική εξαίρεση, η ανυπαρξία αντιπολίτευσης που να φαντάζει έστω και στοιχειώδης εναλλακτική στα μάτια μιας κρίσιμης μάζας. Το πώς θα ανασυγκροτηθεί ο χώρος της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης στη Ν.Δ. θα φανεί μέσα στον χειμώνα όπου αναμένονται αρκετά επεισόδια.
Δεύτερον, οι απειλές, οι εκβιασμοί και οι διάφορες «ανίερες» συμμαχίες και δηλώσεις στήριξης της τελευταίας στιγμής έχουν σοβαρές πιθανότητες να γυρίσουν μπούμερανγκ σε αυτόν που τις επιδιώκει. Το είδαμε κάποτε στο δημοψήφισμα του 2015 και τώρα στο Χαλάνδρι, στη Θεσσαλία αλλά και σε πάρα πολλούς άλλους δήμους της χώρας που την Κυριακή άλλαξαν χέρια παρά τις διαφόρων ειδών συμμαχίες ή τις προσπάθειες τρομοκράτησης του εκλογικού σώματος.
Τρίτον, η εντυπωσιακή και θορυβώδης παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν εγγυάται την αντίστοιχη εκλογική επιβράβευση στον πραγματικό κόσμο. Αυτό ας το σκεφτούν σοβαρά στην αξιωματική αντιπολίτευση εν όψει των προσεχών ευρωεκλογών που ξαφνικά αποκτούν περισσότερο ενδιαφέρον μετά το «γαλάζιο τσαλάκωμα» της Κυριακής.
Τελευταίο και πιο θλιβερό, δικαστικός αντιπρόσωπος που συμμετείχε και στις τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις, πάντα εκτός Αθηνών, μου είπε ότι με τέτοια αποχή, ειδικά των νέων αλλά και των 30άρηδων, το εκλογικό σώμα έχει ουσιαστικά αλλοιωθεί. Ενα τμήμα της κοινωνίας απλά αδιαφορεί και ακολουθεί την «ατομική ευθύνη» σε όλα τα θέματα κι ένα άλλο, μικρότερο και πιο ριζοσπαστικό, νιώθει ότι δεν αντιπροσωπεύεται από τίποτα (κατανοητό σε μεγάλο βαθμό) και συμμετέχει σποραδικά με άλλες μορφές έκφρασης πέραν της ψήφου. Εάν παγιωθεί αυτή η κατάσταση, τότε θα μιλάμε για ένα κλειστό κλαμπ κομματικών μηχανισμών και πελατειακών δικτύων και υπεραντιπροσώπευση στην ψήφο ορισμένων μόνο ηλικιακών ομάδων ή ισχυρών συμφερόντων, που μόνο σε νέα δεινά μπορεί να οδηγήσει.
