Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης είχε συνάντηση με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών στo περιθώριο της Γ.Σ. του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Και την ακύρωσε. Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος απέδωσε την ακύρωση «στις εξελίξεις στην Ουκρανία και στο διάγγελμα Πούτιν», προσθέτοντας ότι δόθηκαν κατευθυντήριες γραμμές από την Ε.Ε. για αποφυγή διμερών επαφών με τη Ρωσία. Λίγα 24ωρα αργότερα, δηλαδή σε ίδιο χωρόχρονο, ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών, Πίτερ Σιιζάρτο, συναντήθηκε κανονικά με τον Σεργκέι Λαβρόφ. Η συνάντηση έγινε μάλιστα σε γραφείο που το κοσμούσαν πορτρέτα Ρώσων ηγετών, με προεξάρχον φυσικά του Πούτιν, ο οποίος πριν από λίγες μέρες είχε απειλήσει όχι μόνο την Ουκρανία, αλλά και τη Δύση με χρήση πυρηνικών.
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν ρωτήθηκε και για τις δύο περιπτώσεις – στη μία γιατί η συνάντηση δεν έγινε και στην άλλη γιατί έγινε. Στην πρώτη, αρνήθηκε ότι υπάρχουν «οδηγίες» από την Ε.Ε. «Υπάρχει συναντίληψη μεταξύ των κρατών της Ε.Ε. πως σε αυτό το στάδιο μια συνάντηση, για παράδειγμα, με τον Λαβρόφ στη Ν.Υ. δεν θα είχε ιδιαίτερο νόημα καθώς δεν θα έφερνε το απαραίτητο αποτέλεσμα», είπε ο Πίτερ Στάνο. Στην περίπτωση του Σιιζάρτο, ο ίδιος παραδέχτηκε ότι «στο τέλος της ημέρας, το κάθε κράτος-μέλος φέρει την ευθύνη και την αρμοδιότητα να αποφασίσει αν θα προχωρήσει σε διμερείς επαφές με Ρώσους αξιωματούχους».
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ουγγαρία κάνει τα δικά της, ούτε η Βουδαπέστη είναι η μόνη που… κοιτάζει το συμφέρον της και δεν υιοθετεί τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Εδώ και αρκετά χρόνια, στην Ε.Ε. κάθε χώρα επιλέγει να κάνει τα δικά της, όσο κι αν στο τέλος θα τα ρίξει στις Βρυξέλλες που δεν αποφάσισαν εγκαίρως, π.χ., μέτρα για την ενέργεια.
Εν ολίγοις, συναντίληψη δεν υπάρχει στο μεγαλύτερο μέρος των αποφάσεων της Ε.Ε. Κι αν δεν βρεθεί, αν οι πανδημίες, οι πόλεμοι και οι κρίσεις δεν ενώσουν βαθύτερα την Ενωση, αυτή απλώς θα διαλυθεί. Τίποτα δεν είναι αυτονόητο – κι αυτό καλό είναι να το θυμόμαστε.
