Οταν διαλύθηκε η ΕΣΣΔ τον Δεκέμβριο του 2008, το πυρηνικό της οπλοστάσιο βρέθηκε μοιρασμένο ανάμεσα σε τέσσερα ανεξάρτητα κράτη: τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και το Καζακστάν.
Με τη διαμεσολάβηση των ΗΠΑ, όλα τα πυρηνικά όπλα της πρώην ΕΣΣΔ μεταφέρθηκαν στη Ρωσία μέχρι το τέλος του 1996.
Σήμερα, ο Πούτιν με την εγκατάσταση πυραύλων μέσου βεληνεκούς στη Λευκορωσία εγκαινιάζει την αντίστροφη πορεία.
Η κίνηση δεν αλλάζει τα επιχειρησιακά δεδομένα, με τις ΗΠΑ να παρακάμπτουν το θέμα, αλλά αποτελεί πολιτικό μήνυμα προς τη Δύση και, κυρίως, τις ΗΠΑ.
Ενα μήνυμα ότι οι κόκκινες γραμμές που έχει χαράξει η Μόσχα στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ θα στηριχτούν αν παραστεί ανάγκη με ανάπτυξη ρωσικών πυρηνικών όπλων.
Η αναφορά του Πούτιν στις χώρες του ΝΑΤΟ που φιλοξενούν πυρηνικά όπλα είναι παραπλανητική, καθώς στην περίπτωση της Ρωσίας και των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ η επιστροφή των πυρηνικών πυραύλων είναι μία de facto μη αντιστρέψιμη πρόσδεση στη Μόσχα.
Δυνητικά, οι επόμενες κινήσεις της Μόσχας θα μπορούσε να είναι η εγκατάσταση πυρηνικών πυραύλων στον Καύκασο και στην Κεντρική Ασία με πιθανούς οικοδεσπότες την Αρμενία και το Καζακστάν.
Αν η σύγκρουση στην Ουκρανία συνεχιστεί, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την απειλή της Μόσχας για εγκατάσταση πυρηνικών όπλων στο έδαφος των επαρχιών που έχει προσαρτήσει.
Με δυο λόγια, το Κρεμλίνο αν κρίνει ότι είναι αναγκαίο θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα προώθησης του ελέγχου της πρώην ΕΣΣΔ μέσω της ανάπτυξης πυρηνικών όπλων.
Στην περίπτωση της Λευκορωσίας, η εγκατάσταση ρωσικών πυρηνικών πυραύλων είναι ένα σαφές μήνυμα προς αυτούς που θα ήθελαν να προκαλέσουν μια καθεστωτική αλλαγή στο Μινσκ, αλλά και ταυτόχρονα ασπίδα θωράκισης της χώρας στην περίπτωση εμπλοκής των στρατιωτικών της δυνάμεων στον πόλεμο της Ουκρανίας.
Τούτων λεχθέντων, υπάρχουν δύο εστίες αβεβαιότητας για τη Ρωσία στην πρώην ΕΣΣΔ, η Μολδαβία και η Γεωργία, όπου η Μόσχα δεν μπορεί να αναπτύξει πυρηνικά όπλα.
Μπορεί όμως να απειλήσει με την εγκατάστασή τους στην Τρανσδνειστερία και σε κάποια άλλη χώρα του Καυκάσου.
Εξυπακούεται ότι οι ΗΠΑ δεν θα παρακολουθήσουν ως θεατές τις κινήσεις της Μόσχας, με τη Μολδαβία να βρίσκεται στη σκιά των ρωσικών πυρηνικών που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στην Τρανσδνειστερία.
Από ό,τι φαίνεται, πέρα από την απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων, ήρθε η ώρα της γεωπολιτικής αξιοποίησης της ανάπτυξής τους.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας