• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.5°C / 27.9°C
  3 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.6°C / 27.1°C
  2 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.1°C / 26.5°C
  1 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 21.9°C
  2 BF
  55%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 24.1°C
  2 BF
  68%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 22.0°C / 24.8°C
  1 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 21.2°C
  2 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  1 BF
  49%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.5°C / 24.4°C
  3 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 22.9°C
  3 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 23.4°C
  3 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 24.6°C
  1 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  69%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 24.5°C
  0 BF
  41%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.5°C / 28.3°C
  1 BF
  35%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 22.1°C
  5 BF
  84%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.1°C / 28.8°C
  0 BF
  29%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 23.3°C
  1 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 23.1°C / 25.5°C
  2 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 21.1°C / 21.1°C
  0 BF
  68%
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νίκος Φίλης: Η Αριστερά θα κερδίσει με το πρόγραμμα και τις αξίες της

 • A-
 • A+
Ο Νίκος Φίλης, υποψήφιος βουλευτής Α' Αθήνας με τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ μιλάει στην «Εφ.Συν.» για την επικείμενη εκλογική μάχη και εξηγεί με σαφήνεια τους λόγους για τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να νομοθετήσει την κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, ενώ αναφέρει ρητά πως θα καταργηθεί και η τροπολογία που εξισώνει τους πανεπιστημιακούς τίτλους με εκείνους των ιδιωτικών κολεγίων.

● Έχετε δεσμευτεί πως μία από τις τρεις πρώτες κινήσεις μιας προοδευτικής διακυβέρνησης θα είναι η κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα Πανεπιστήμια. Η Ν.Δ. από την πλευρά της, σάς επικρίνει λέγοντας ότι με το πρόγραμμά σας γεμίζουν τα Πανεπιστήμια από φοιτητές με εξαιρετικά χαμηλή βαθμολογία. Είναι όντως έτσι τα πράγματα;

H κατάργηση της βάσης εισαγωγής συμπυκνώνει την αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για μια Παιδεία συμπερίληψης, ποιότητας και ισότητας. Στενά συνδεδεμένη με μια κοινωνία και οικονομία της Γνώσης. Η ευρωπαϊκή οικονομία, για να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ινδία και τις άλλες ασιατικές οικονομίες, χρειάζεται να παράγει προϊόντα που θα ενσωματώνουν τις νέες τεχνολογίες και θα είναι υψηλής προστιθέμενης αξίας. Για τον λόγο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει στόχο το 2030, απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να είναι το 50% των νέων ηλικίας 25-34 ετών. Η Ελλάδα θα είναι η μόνη χώρα που θα αποκλίνει από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Αυτή η απόκλιση αντανακλά και στην επιλογή της Ν.Δ. για ένα μοντέλο ανάπτυξης που θα στηρίζεται στον τουρισμό, στις οικοδομές και στον τζόγο, δηλαδή σε θέσεις εργασίας χαμηλών προσόντων και χαμηλής προστιθέμενης αξίας. Η επιλογή μας για ενοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και έρευνας, καθώς και της ίδρυσης διετών προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης μες στα Πανεπιστήμια, ανταποκρίνεται στην ανάγκη το δημόσιο Πανεπιστήμιο, εμπλουτισμένο με νέες δομές, να διαδραματίζει ισχυρό αναπτυξιακό ρόλο. Υπενθυμίζουμε ότι το σύστημα εισαγωγής είχε καθιερωθεί από την υπουργό Άννα Διαμαντοπούλου και διατηρήθηκε μέχρι τις μέρες της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ούτε διανοήθηκε ο κ. Μητσοτάκης να εξαγγείλει το 2019, προεκλογικά, την κατάργησή του. Η πολιτική Μητσοτάκη - Κεραμέως σε ένα στοχεύει μόνο: να «μικρύνει» το δημόσιο Πανεπιστήμιο και να δημιουργήσει πελατεία (ως και 18.000 αποφοίτους Λυκείου τον χρόνο…) στα ιδιωτικά κολέγια. Σε εκείνα δεν επιβλήθηκε βάση εισαγωγής – πόσο πιο διαφανής να γίνει ο κυβερνητικός στόχος; Πριμοδοτήθηκαν όμως νομοθετικά με ίσα επαγγελματικά δικαιώματα!

● Η κυβέρνηση εξίσωσε τους πανεπιστημιακούς τίτλους με εκείνους των ιδιωτικών κολεγίων. Θα καταργήσετε αυτή τη ρύθμιση;

Πρώτα απ’ όλα να ξεκαθαρίσουμε ότι δε βρισκόμαστε απέναντι στα παιδιά που επιλέγουν να παρακολουθήσουν κάποια ιδιωτική δομή εκπαίδευσης ή κατάρτισης. Αντίθετα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα επανεξετάσει το καθεστώς λειτουργίας τους, ώστε να τεθούν σαφείς ποιοτικοί κανόνες για τη λειτουργία, την αδειοδότηση, το προσωπικό, τις δομές, τα εργαστήρια, αλλά και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων. Σήμερα, οι διεθνείς αξιολογήσεις που γίνονται από διεθνείς εξειδικευμένους φορείς –και όχι φυσικά ο… ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.– τα κατατάσσουν πολύ χαμηλά και πάντως χιλιάδες θέσεις χαμηλότερα από τα δημόσια ελληνικά Πανεπιστήμια, που βρίσκονται συνήθως στο ανώτατο 5% στον κόσμο. Είναι κάτι τέτοιο προς όφελος των μαθητών τους και των γονέων που πληρώνουν αδρά; Συνεπώς, ναι, η νομοθέτηση Κεραμέως, που καταργεί στην πράξη το άρθρο 16 του Συντάγματος και εξισώνει σε μεγάλο βαθμό τα ιδιωτικά κολέγια με τα δημόσια Πανεπιστήμια, ασφαλώς θα καταργηθεί.

● Πάμε σε λίγες μέρες στις κάλπες με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται πίσω από τη Ν.Δ. σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Αν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο και στην κάλπη, ποιες θα είναι οι κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη μέρα;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. διεκδικεί και θα πετύχει να είναι πρώτο κόμμα, χάρη στην κινητοποίηση του κόσμου της Αριστεράς και κάθε δημοκρατικού πολίτη. Το αποτέλεσμα των εκλογών θα κριθεί από το εύρος της συμμετοχής και τον περιορισμό της αποχής. Αν δηλαδή προσέλθουν να ψηφίσουν τα λαϊκά στρώματα και η νεολαία που, συχνά δικαιολογημένα, βλέπουν με καχυποψία την πολιτική. Αν δηλαδή διεκδικήσουν, με την ψήφο τους σήμερα και τον αγώνα τους αύριο, το δικαίωμα να αλλάξει η κοινωνία και η ζωή τους.

● Οι ίδιες δημοσκοπήσεις δείχνουν σημαντικό ποσοστό του εκλογικού σώματος να είναι αναποφάσιστο ως προς την ψήφο του. Γιατί θεωρείτε τα κόμματα και εν προκειμένω ο ΣΥΡΙΖΑ, δυσκολεύονται να τους πείσουν; Θεωρείτε ότι έχετε ανακτήσει έστω κομμάτι της εμπιστοσύνης του κόσμου;

Το κόμμα κερδίζει καθημερινά την εμπιστοσύνη περισσότερων πολιτών, όσο το πολιτικό διακύβευμα και η προγραμματική τομή Δεξιά - Αριστερά συνειδητοποιείται ευρύτερα. Όσο συνειδητοποιείται ότι πιθανή δεύτερη τετραετία Μητσοτάκη θα οδηγήσει σε εμπέδωση των αντικοινωνικών μεταρρυθμίσεων της πρώτης τετραετίας. Στη διάλυση του ΕΣΥ, στην εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, στην καταστροφή της επικουρικής ασφάλισης, στη διαιώνιση του μοντέλου του φτωχού εργαζόμενου, με επισφάλεια, κακοπληρωμένες δουλειές και 10ωρα στη δουλειά. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που μόλις προχθές δημοσιεύτηκαν, καταγράφουν την έκρηξη των κοινωνικών ανισοτήτων μέσα στην τετραετία Μητσοτάκη, τόσο με την υποχώρηση του εισοδήματος, όσο και με την υπονόμευση του κοινωνικού κράτους. Στον αντίποδα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αξιοποιεί τη διεθνή τάση για επιστροφή του Δημόσιου, μετά την πανδημία και τον πόλεμο, σε τομείς όπως η υγεία και η ενέργεια, η αναβάθμιση της παιδείας, η κλιματική κρίση, η προστασία των δημόσιων χώρων, η θέση της χώρας στην Ευρώπη και στη Μεσόγειο. Ολα αυτά είναι ζωτικά προβλήματα επιβίωσης και συγκρούονται με την ατζέντα της νέας Δεξιάς, που μετακινείται προς την Ακροδεξιά, σε Ελλάδα και Ευρώπη. Αυτή την περίοδο συγκρούεται το σχέδιο των κυρίαρχων πολιτικών και οικονομικών ελίτ στην Ευρώπη για νέα λιτότητα, με τα δικαιώματα εκατομμυρίων πολιτών, όπως φαίνεται και στις επίμονες εργατικές κινητοποιήσεις στη Γαλλία, τη Γερμανία και αλλού. Μια προοδευτική κυβέρνηση στην Ελλάδα μπορεί να βρει διεξόδους και συνομιλητές στην Ευρώπη. Και εδώ, αναδεικνύεται η ευθύνη της Αριστεράς. Με το πρόγραμμά της, τις αξίες, την ιστορία της και την πολιτική συμμαχιών της, καλείται να πείσει. Δηλαδή να αμφισβητήσει την ιδεολογική κυριαρχία του νεο-συντηρητισμού.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Μηνύματα σε όλους και για όλα
Μηνύματα προς όλους, πολιτικούς εχθρούς και εν δυνάμει κυβερνητικούς εταίρους, περιλάμβανε η διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε χθες το μεσημέρι ο...
Μηνύματα σε όλους και για όλα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Αμνήμονες Λωτοφάγοι» για την Κεραμέως οι νοήμονες εκπαιδευτικοί
«Αόριστες υποσχέσεις από τη Ν.Δ. ή άμεση αύξηση 10% των μισθών στο δημόσιο και στην εκπαίδευση από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», είναι το δίλημμα που θέτει ο τομεάρχης Παιδείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Αμνήμονες Λωτοφάγοι» για την Κεραμέως οι νοήμονες εκπαιδευτικοί
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Προοδευτική κυβέρνηση ή Μητσοτάκης και αστάθεια»
Λύση για τη χώρα είναι μια προοδευτική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα. Αυτό πιστεύει ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Νίκος Παππάς, μιλώντας στην «Εφ.Συν.» λίγες μέρες πριν από τις εκλογές.
«Προοδευτική κυβέρνηση ή Μητσοτάκης και αστάθεια»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση στις 21 Μαΐου»
«Το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει μια ολοκληρωμένη πρόταση που αποτελεί τη βάση συζήτησης για μια πιθανή προγραμματική σύγκλιση, αλλά Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ δεν ενδιαφέρονται ούτε θέλουν κυβερνήσεις συνεργασίας».
«Μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση στις 21 Μαΐου»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Υποχρέωση και βούληση να αποκαταστήσουμε την αδικία για τη μεσαία τάξη»
Συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, στην «Εφ.Συν. - Σαββατοκύριακο».
«Υποχρέωση και βούληση να αποκαταστήσουμε την αδικία για τη μεσαία τάξη»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η Αριστερά δεν θα γίνει φτερό στον άνεμο μιας ιστορικής περίστασης»
Ο Νίκος Φίλης δεν μασάει τα λόγια του. Στη συνέντευξη που έδωσε στην «Εφ.Συν.» ήταν χειμαρρώδης, μίλησε για όλους και για όλα: για το Μακεδονικό, για τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., μα περισσότερο εξέφρασε τις...
«Η Αριστερά δεν θα γίνει φτερό στον άνεμο μιας ιστορικής περίστασης»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας