• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 25.0°C / 28.9°C
  3 BF
  39%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.6°C / 28.9°C
  2 BF
  50%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 20.6°C / 26.0°C
  2 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.2°C / 25.0°C
  3 BF
  47%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  3 BF
  53%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.6°C / 29.4°C
  2 BF
  42%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  2 BF
  35%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 15.6°C / 26.0°C
  2 BF
  57%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 26.7°C
  2 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.0°C / 28.0°C
  2 BF
  47%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.0°C / 26.0°C
  2 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.0°C / 26.0°C
  3 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  2 BF
  88%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 29.0°C
  2 BF
  32%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.7°C / 28.9°C
  3 BF
  34%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 26.0°C
  4 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 24.4°C / 27.0°C
  2 BF
  34%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 25.0°C
  3 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.6°C / 28.3°C
  1 BF
  64%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  2 BF
  35%
«Καταστήσαμε την ΕΡΤ πλεονασματική με χρηστή διαχείριση»

«Δεν υπάρχουν πλέον ούτε τα γνωστά pay rolls του παρελθόντος ούτε εργαζόμενοι-φαντάσματα ούτε παχυλοί μισθοί και προνόμια» δηλώνει

«Καταστήσαμε την ΕΡΤ πλεονασματική με χρηστή διαχείριση»

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

«Οφείλουμε να αποκτήσουμε τη χαμένη αξιοπιστία, να αξιοποιήσουμε στο έπακρο όλο το υπάρχον δυναμικό και να ενισχυθούμε με εξειδικευμένο προσωπικό υψηλών απαιτήσεων. Είμαστε ένας οργανισμός 2.280 εργαζομένων, δεν είμαστε ούτε οικογενειακή επιχείρηση ούτε συνοικιακό κανάλι», λέει ο πρόεδρος της ΕΡΤ Διονύσης Τσακνής σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην «Εφ.Συν.» για την κρατική Ραδιοτηλεόραση.

Ταυτόχρονα δίνει αναλυτική εικόνα των όσων έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια ώστε η ΕΡΤ να ξανασταθεί στα πόδια της ύστερα από το «μαύρο» της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, αποκρούει τις κατηγορίες περί φιλοκυβερνητικού καναλιού, παραδέχεται λάθη και αδυναμίες, μιλάει για τις σχέσεις του με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού και τον ρόλο του προέδρου και δηλώνει ανοιχτός στην εποικοδομητική κριτική.

Αναλυτική είναι επίσης η απάντησή του στο ζήτημα της προβολής της Χρυσής Αυγής από την κρατική ραδιοτηλεόραση.

• Δύο χρόνια μετά το ξαναστήσιμο της ΕΡΤ, σε τι πετύχατε;

Η μεγαλύτερη επιτυχία μας ήταν, νομίζω, η ίδια η επαναλειτουργία μιας δημόσιας επιχείρησης που εν μιά νυκτί έκλεισε με έναν ύποπτο πολιτικό χειρισμό. Επαναλειτούργησαν, αν και λαβωμένες, όλες οι δομές της καταργηθείσας ΕΡΤ, οι περιφερειακοί της σταθμοί, οι ορχήστρες, τα πανελλαδικά της ραδιόφωνα, τα τρία τηλεοπτικά κανάλια και η ERT World. Πετύχαμε να μεταφέρουμε ξανά το σήμα μας στην Ευρώπη, την Αυστραλία και τον Καναδά και σε λίγο καιρό στις ΗΠΑ.

Πετύχαμε εργαζόμενοι και διοίκηση να απορροφήσουμε την ένταση που είχε δημιουργηθεί τη διετία του «μαύρου». Η γενική διεύθυνση Νέων Μέσων, που δημιουργήσαμε, προχωράει με εντυπωσιακούς ρυθμούς και έχει αντίστοιχα αποτελέσματα. Βελτιώνουμε καθημερινά τον τεχνολογικό μας εξοπλισμό και είμαστε παρόντες στις προκλήσεις του μέλλοντος, με νέες επενδύσεις.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΡΤ λειτούργησαν τα Συμβούλια Κοινωνικού Ελέγχου. Αν εξαιρέσουμε την Ελβετία, ίσως είμαστε η μοναδική χώρα της Ευρώπης που έχει κάνει τέτοιο άνοιγμα στην κοινωνία.

Καταστήσαμε, τέλος, την ΕΡΤ πλεονασματική, με χρηστή διαχείριση. Δεν υπάρχουν πλέον ούτε τα γνωστά pay rolls του παρελθόντος ούτε εργαζόμενοι-φαντάσματα ούτε παχυλοί μισθοί και προνόμια. Αποδείξαμε πως είμαστε η τηλεόραση των μεγάλων γεγονότων, καλύπτοντάς τα επαρκώς, με την άοκνη δουλειά των εργαζομένων, που τόσο εύκολα και άδικα λοιδορούνται από τα διάφορα κέντρα της διαπλοκής.

• Αποτυχίες δεν έχετε;

Δεν θα χρησιμοποιούσα τον όρο αποτυχία, αλλά θα έλεγα πως χρειάζεται περισσότερη δουλειά, σε διάφορους τομείς. Κι αυτό γιατί η λέξη αποτυχία σηματοδοτεί κάτι το οριστικό. Και το στοίχημα της ΕΡΤ δεν έχει ακόμα κριθεί. Οφείλουμε να αποκτήσουμε τη χαμένη αξιοπιστία, να αξιοποιήσουμε στο έπακρο όλο το υπάρχον δυναμικό και να ενισχυθούμε με εξειδικευμένο προσωπικό υψηλών απαιτήσεων. Κι αυτό δεν μπορεί εύκολα να επιτευχθεί σε καθεστώς ΔΕΚΟ.

Οφείλουμε να υπογράψουμε Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και να βελτιώσουμε το οργανόγραμμα και τον γενικό κανονισμό προσωπικού. Είμαστε ένας οργανισμός 2.280 εργαζομένων, δεν είμαστε ούτε οικογενειακή επιχείρηση ούτε συνοικιακό κανάλι.

• Σας κατηγορούν όμως ότι η ΕΡΤ είναι φιλοκυβερνητική.

Η ΕΡΤ οφείλει να μην είναι ούτε φιλοκυβερνητική ούτε αντικυβερνητική. Οφείλει, και το κάνει πράξη σε μεγάλο βαθμό, να ακούγονται με βάση την αρχή της αναλογικής ισότητας όλες οι απόψεις...

• Τελικά, είναι;

Είμαστε αλάνθαστοι σ’ αυτόν τον τομέα; Θα έλεγα, όχι. Υπάρχουν φορές που κάποιες κινήσεις, λάθη και παραλείψεις μάς εκθέτουν. Η κριτική που δεχόμαστε -και μπορείτε να το διαπιστώσετε- προέρχεται από όλους τους πολιτικούς χώρους, μη εξαιρουμένου του κυβερνώντος κόμματος.

Δεκτή και απαραίτητη, θα πρόσθετα. Αποτελούμε βέβαια ένα εύκολο πεδίο αντιπαράθεσης, οπότε όποιος θέλει να επιτεθεί στην κυβέρνηση, δεν έχει παρά να στραφεί εναντίον της ΕΡΤ. Αυτό δυστυχώς σηματοδοτεί την πολιτική μας κουλτούρα.

• Η αξιωματική αντιπολίτευση είναι αρκετά επικριτική μαζί σας. Πώς αξιολογείτε αυτή την κριτική;

Είναι άδικη και δυστυχώς στοχευμένη. Προφανώς, κάτι θα ξέρουν από την εποχή που ήταν στην κυβέρνηση οι ίδιοι. Ας το πουν λοιπόν ανοιχτά. Δεν έχουν περάσει και τόσα χρόνια άλλωστε από την εποχή που απαγόρευσαν τη μετάδοση της ομιλίας τού τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την Εκθεση της Θεσσαλονίκης.

Ετσι, άνετα θα μπορούσε να πει κανείς: «Κοίτα ποιος μιλάει». Σε κάθε περίπτωση πάντως, το ΕΣΡ είναι εδώ και ας μας εγκαλέσει όταν δεν κάνουμε σωστά τη δουλειά μας. Και εμείς, με το θάρρος της αυτοκριτικής, θα επανορθώσουμε, αν χρειαστεί, εμπράκτως.

• Ποιο ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισε η νέα ΕΡΤ, ως απόρροια του λουκέτου και του «μαύρου» των Σαμαρά-Βενιζέλου;

Μα, για να στήσεις στα πόδια του ξανά, όχι ένα περίπτερο, αλλά έναν μεγάλο δημόσιο οργανισμό, χρειάζεσαι χρόνο και μάλιστα πολύ. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, πως η ομογένεια έχασε την επαφή της με την ελληνική πραγματικότητα. Δύο χρόνια του «μαύρου» και άλλα δύο, περίπου, μέχρι να καταφέρουμε να διορθώσουμε αυτή την παράλογη ενέργεια, αφήσαμε τους ομογενείς μακριά απ’ τη φωνή της Ελλάδας.

Η ΕΡΤ, καταργημένη πλέον, έχασε τη δυνατότητα να πάρει μέρος στον διαγωνισμό για την ψηφιακή πλατφόρμα, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι αναγκασμένη να πληρώνει περί τα δυόμισι εκατομμύρια ευρώ ετησίως για τη μετάδοση του σήματός της. Ας είναι λοιπόν φέτος η χρονιά που θα απαλλαγεί από αυτό το ακριβό ενοίκιο, αποκτώντας επιτέλους τους δικούς της πομπούς, που θα καλύψουν το σύνολο της επικράτειας.

• Η πολιτιστική εξωστρέφεια που πρέπει να δείχνει η ΕΡΤ ως οργανισμός σε ποιο σημείο βρίσκεται;

Νομίζω πως στον τομέα αυτόν είμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Στον ενάμιση χρόνο της επαναλειτουργίας της, η ΕΡΤ χορήγησε πάνω από 700 θεατρικές, μουσικές, εικαστικές εκδηλώσεις, επιστημονικά συνέδρια και δράσεις των τοπικών κοινωνιών. Στάθηκε δίπλα στους πρόσφυγες και τους κοινωνικά αποκλεισμένους.

Τα Μουσικά της Σύνολα, παρά τις ελλείψεις τους σε προσωπικό, πραγματοποίησαν δεκάδες συναυλίες δωρεάν ή με συμβολικό εισιτήριο. Καθιερώσαμε επιτέλους το πολιτιστικό δελτίο σε καθημερινή βάση και εμπλουτίσαμε το περιεχόμενο των ενημερωτικών μας εκπομπών με ειδήσεις που αφορούν τις τέχνες και τα γράμματα.

Ανοίξαμε τα μικρόφωνά μας στους Ελληνες δημιουργούς, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις. Δείτε τι συμβαίνει στα υπόλοιπα κανάλια και ραδιόφωνα και βγάλτε μόνοι σας το συμπέρασμα. Ανοίγουμε το ανεκτίμητο αρχείο μας και το θέτουμε στη διάθεση της κοινωνίας. Αναπτύξαμε κοινές δράσεις με υπουργεία και άλλους δημόσιους οργανισμούς.

Καθιερώσαμε το SummERTime σε συνεργασία με τον Δήμο Αγίας Παρασκευής, με δωρεάν συναυλίες τον Ιούλιο και το Your [email protected], για την ανάδειξη νέων δημιουργών στο ελληνικό τραγούδι. Εχουμε δρόμο μπροστά μας και πολλή δουλειά, αλλά αυτές οι προκλήσεις έχουν πάντα ξεχωριστό ενδιαφέρον.

• Και σε σχέση με το εξωτερικό;

Υπογράψαμε πρωτόκολλα συνεργασίας με το ΡΙΚ, το TV5, το κινεζικό CCTV και άλλες δημόσιες τηλεοράσεις με σκοπό κοινές παραγωγές και ανταλλαγές προγραμμάτων. Επίκεινται αντίστοιχες υπογραφές με το ρωσικό κανάλι και τη France Television.

• Αυτές τις επιτυχίες σας, όπως λέτε, δεν σας τις αναγνωρίζουν;

Μπράβο δεν ακούσαμε από τους συνήθεις επικριτές μας και ούτε το περιμέναμε. Μας αρκεί το σφίξιμο του χεριού του απλού κόσμου, του αγκωμαχίτη της ζωής που θα έλεγε ο μέγας Σκαρίμπας.

• Είναι διακοσμητική η θέση σας, η θέση του προέδρου της ΕΡΤ, σε θέματα διοίκησης;

Εξ αντικειμένου, η θέση του προέδρου ενός δημόσιου οργανισμού δεν μπορεί να είναι και δεν είναι διακοσμητική. Τη στρατηγική, τη φυσιογνωμία των τηλεοπτικών, ραδιοφωνικών και διαδικτυακών προγραμμάτων και τους μακροχρόνιους στόχους τούς εισηγείται ο πρόεδρος, που έχει μαζί με το Διοικητικό Συμβούλιο και την ευθύνη για την υλοποίησή τους.

• Αλλα λέει όμως ο ιδρυτικός νόμος της ΕΡΤ ως ανωνύμου εταιρείας...

Οντως καθορίζει ότι ο ρόλος αυτός ανήκει στον διευθύνοντα σύμβουλο. Θα μπορούσε ίσως να έχει προβλεφθεί μια πιο ενεργός συμμετοχή του προέδρου στα θέματα του προγράμματος, υπό την έννοια της ενιαίας διαδρομής «όραμα-υλοποίηση». Θα σας έλεγα όμως πως σε ό,τι με αφορά, ενημερώνομαι καθημερινά τόσο από τον διευθύνοντα όσο και από τους επικεφαλής των γενικών διευθύνσεων.

• Σας ακούνε;

Η γνώμη μου έχει αποδειχτεί όλο αυτό το διάστημα πως λαμβάνεται σοβαρά υπ’ όψιν από όλο το διοικητικό επιτελείο. Και είναι μια γνώμη που μου ζητούν και όχι μια γνώμη που προσπαθώ να επιβάλω. Αλλωστε... είμαι και ο γηραιότερος όλων. Οι σχέσεις μας λοιπόν, που οικοδομήθηκαν στους διακριτούς ρόλους του καθένα, δεν δημιούργησαν μέχρι σήμερα το ανυπέρβλητο εμπόδιο.

• Και ο Λάμπης Ταγματάρχης;

Ο Λάμπης Ταγματάρχης είναι ένας ικανός manager και εγώ, ως καλλιτέχνης, περισσότερο ονειροπόλος και βιαστικός. Υπάρχει ισορροπία.

• Διαφωνείτε κιόλας;

Οι θεμιτές διαφωνίες, όπου και όταν υπάρχουν, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και εποικοδομητικές. Από κει και πέρα, υπάρχει το Δ.Σ., όπου τα πάντα συζητούνται και λαμβάνονται σε συντριπτικό βαθμό ομόφωνες αποφάσεις.

Τελευταία, έχουμε τη χαρά να συμμετέχει σε αυτό και ένας από τους δύο εκπροσώπους των εργαζομένων, που για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΡΤ εξελέγη με καθολική ψηφοφορία.

Αν κάποιοι ψάχνουν για λογοκριτές, ας τους ψάξουν αλλού

• Εχει κατηγορηθεί η ΕΡΤ ότι κάνει αβάντα στη Χρυσή Αυγή ή ότι αντιμετωπίζει επιπόλαια το θέμα. Εσείς τι λέτε;

Αν είχα την απόλυτη ευθύνη, θα μπορούσα ίσως και να ρισκάρω μια πιθανή καταδικαστική απόφαση του ΕΣΡ ή ακόμα και μια δικαστική περιπέτεια. Η ΕΡΤ όμως δεν είναι ιδιοκτησία μου. Τι λέει ο νόμος;

Η ΕΡΤ είναι υποχρεωμένη να προβάλλει τις απόψεις όλων ανεξαιρέτως των κοινοβουλευτικών κομμάτων, με βάση την αρχή της αναλογικής ισότητας. Αν δεν τον εφαρμόσει, είναι βέβαιη η επιβολή προστίμου. Σε περίπτωση δε υποτροπής, το πρόστιμο θα είναι πολλαπλάσιο του αρχικού. Με τα χρήματα λοιπόν του φορολογουμένου θα προβάλω εγώ το αντιφασιστικό μου προφίλ;

Ασε που δεν έχω καμιά ανάγκη από κάτι τέτοιο. Τις επιπτώσεις του φασισμού τις ένιωσα στο πετσί μου μεταφορικά, αλλά και κυριολεκτικά. Κι αν πάλι κάποιος με μηνύσει για διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, θα με σώσει κάποιος απ’ τους σημερινούς επικριτές μου;

• Αλλο εννοούσαμε με το ερώτημα...

Καταλαβαίνω τι σκέφτεστε! Μη βιάζεστε! Ο ιδρυτικός νόμος της ΕΡΤ αποκλείει από τη δημόσια συχνότητα ρατσιστικές, φασιστικές και ομοφοβικές φωνές. Το ίδιο μάς υποδεικνύει και το ΕΣΡ ύστερα από σχετική ερώτησή μας.

Μόνο που –όπως ρητά λέει– επαφίεται στη δική μας έμφρονα κρίση το τι θα μεταδίδουμε και τι όχι. Επομένως; Το μπαλάκι στην ΕΡΤ! Και μη μου πείτε για την αναστολή της χρηματοδότησης του συγκεκριμένου μορφώματος από τη Βουλή, μέχρι την οριστική απόφαση της Δικαιοσύνης για το αν είναι ή όχι η Χ.Α. εγκληματική οργάνωση, διότι στην απευκταία περίπτωση που τα δικαστήρια αποφανθούν ότι δεν είναι, τότε η χρηματοδότηση θα συνεχίσει από κει που σταμάτησε και μάλιστα εντόκως!

Κάποιος είπε κάποτε, «νίπτω τας χείρας μου» και έμεινε στην Ιστορία. Τα κόμματα σιωπούν. Η εφημερίδα σας, οι οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, η «Αυγή», αλλά και το πολιτιστικό τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ μάς εγκαλέσατε ποικιλοτρόπως. Ισως κάποιοι να θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα στην κυβέρνηση, μέσω της ΕΡΤ. Αυτό όμως δεν είναι δικό μου πρόβλημα.

• Οπότε; Τι κάνετε σε σχέση με τη Χρυσή Αυγή;

Με πρότασή μου συστάθηκε επιτροπή δεοντολογίας που θα αποφασίζει τι είναι μεταδόσιμο και τι όχι (στο σύνολό του) από τις μαγνητοσκοπημένες ομιλίες της Χ.Α. Αυτή είναι η ρητή υπόδειξη του ΕΣΡ. Και αν κάποιοι ψάχνουν για λογοκριτές, ας τους ψάξουν αλλού. Απολογούμαι για την προ μηνός μετάδοση της φιέστας των ναζιστών και τα ανατριχιαστικά συνθήματα που ακούστηκαν. Εξ ου άλλωστε και η συγκεκριμένη απόφαση του Δ.Σ.

Το κατέστησα σαφές λοιπόν ότι αν κάτι ξεφύγει, ή θα ζητήσω παραιτήσεις ή θα παραιτηθώ.

 

 

 

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Η ΕΡΤ (επιτέλους) έκοψε τη Χρυσή Αυγή
Η Δημόσια Τηλεόραση αποφάσισε να μην μεταδώσει την ομιλία του Μιχαλολιάκου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Χ.Α. επειδή, όπως ανακοίνωσε χαρακτηριστικά, «είναι διάσπαρτη από ρητορική μίσους και ρατσιστικού...
Η ΕΡΤ (επιτέλους) έκοψε τη Χρυσή Αυγή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κερνάει μισθούς στους διορισμένους επικεφαλής
Σήμερα εισάγεται στην Ολομέλεια για ψήφιση άλλη μια κοινοτική οδηγία για τον τρόπο λειτουργίας των ΜΜΕ, εμπλουτισμένη φυσικά με την εγχώρια κυβερνητική αντίληψη για τον τρόπο ελέγχου των δημόσιων ΜΜΕ.
Κερνάει μισθούς στους διορισμένους επικεφαλής
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Τι κρύβει η αφωνία του ΕΣΡ
Ζητήσαμε από τον Γιώργο Πλειό, ο οποίος είναι μέλος του ΕΣΡ (είναι καθηγητής και διευθυντής του Εργαστηρίου Κοινωνικής Ερευνας στα ΜΜΕ του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού...
Τι κρύβει η αφωνία του ΕΣΡ
MEDIA
PRESS CAFE: O Ερίκ Καντονά στο Netflix...
O μεγάλος Ερίκ Καντονά είναι και πολύ καλός ηθοποιός. Και μπορείτε να το διαπιστώσετε κι εσείς αυτό, άμεσα, αρκεί να δείτε τα 6 ωριαία επεισόδια της ολοκαίνουργιας σειράς του Netflix, «Inhuman Resources».
PRESS CAFE: O Ερίκ Καντονά στο Netflix...
MEDIA
Kobe Bryant στο Open
Θα το δούμε, έστω και με στενοχώρια: το Open θα προβάλλει αύριο το βράδυ στις 23.15, σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση, το ντοκιμαντέρ «Kobe Bryant’s Muse».
Kobe Bryant στο Open

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας