• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.9°C / 17.0°C
  2 BF
  31%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  14°C 10.6°C / 15.6°C
  2 BF
  87%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  13°C 10.6°C / 14.0°C
  3 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 8.3°C / 12.0°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.7°C / 11.7°C
  2 BF
  51%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  1 BF
  77%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 16.0°C
  2 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.1°C / 17.0°C
  4 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  1 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.0°C / 16.7°C
  4 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.3°C / 13.3°C
  3 BF
  48%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.5°C / 17.5°C
  2 BF
  75%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.0°C / 10.0°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  11°C 9.0°C / 12.2°C
  1 BF
  87%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.3°C / 19.0°C
  3 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.0°C / 11.7°C
  2 BF
  66%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  13°C 9.4°C / 14.4°C
  1 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  2 BF
  96%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  1 BF
  93%
Είν’ ο ίδιος ο Σαργκάνης!

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης 

Του ΠΕΤΡΟΥ ΖΕΡΒΟΥ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Είν’ ο ίδιος ο Σαργκάνης!

 • A-
 • A+
Ενας άνθρωπος εξαιρετικά ικανός στο να μιλάει χωρίς να λέει τίποτα, να απαντάει χωρίς να θίγει ούτε μία αιχμή από τα δεκάδες καυτά ερωτήματα για τις ανεπάρκειες του ΕΣΥ, να συγκαλύπτει τα εγκλήματα της κυβέρνησης στον χειρισμό της πανδημίας, αποφάσισε τελικά να... πει κάτι και το αποτέλεσμα ήταν ανήκουστο: φταίνε, λέει, οι γιατροί για το υψηλό ποσοστό θανάτων εκτός ΜΕΘ!
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο κύριος «Δεν απαντάω!», ο οποίος, στον πρόσφατο ανασχηματισμό, γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο ανταμείφθηκε με προβιβασμό από υφυπουργός σε αναπληρωτή υπουργό Υγείας. 

Διότι είναι ο καθρέφτης της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, που στον χώρο του δημόσιου συστήματος υγείας, και μάλιστα εν καιρώ πανδημίας, δεν παίρνει μέτρα και δεν δίνει δεκάρα ούτε λογαριασμό: στα καυτά ερωτήματα, απαντάει χωρίς να... απαντάει! Συγκαλύπτει τις ευθύνες της κυβέρνησης, ενώ είναι γνώστης της κατάστασης του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Αυτή είναι η δουλειά του, η αποστολή του, και παίρνει άριστα από την κυβέρνηση των... αρίστων για ένα αποτέλεσμα που κάθε Παρασκευή (πλέον) διαπιστώνει το πανελλήνιο: μηδέν εις το πηλίκον!

Ξεκίνησε από το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) στον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας (1999-2004). Από εκεί στην κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή τοποθετήθηκε στη θέση του αντιπροέδρου του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) (2004-2008) και στη συνέχεια στην κορυφή του Οργανισμού, διατελώντας πρόεδρος (2008-2009). Από τη συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου χρίστηκε διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής (2012-2014) και το 2014 πέρασε το κατώφλι του υπουργείου Υγείας ως γενικός γραμματέας (2014-2015) με υπουργό τον Μάκη Βορίδη. Οταν έπεσε η συγκυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ, ο Μάκης Βορίδης τον κράτησε δίπλα του ως συνεργάτη στο βουλευτικό του γραφείο.

Στις 23 Φεβρουαρίου 2019 τον είδαμε δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, να αναρωτιέται με φόντο έναν τεράστιο βάτραχο τι θέση μπορεί να έχει το αμφίβιο στην παρουσίαση ενός προγράμματος για την υγεία. «Στα οικονομικά της υγείας χρειάζονται άλματα σαν και αυτά του βατράχου», απάντησε. Παρά τα ευφυολογήματα Κοντοζαμάνη, το πρόγραμμα, όπως όλοι έχουμε αντιληφθεί –και με τον πιο σκληρό τρόπο την ώρα της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης–, ορίζεται από την αρχή «καλύτερο αποτέλεσμα με το μικρότερο κόστος». Δηλαδή μεταφορά της λογικής κόστους - οφέλους της ελεύθερης αγοράς και στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας.

Το μότο είναι ιδιωτικοποίηση των πάντων, ακόμα και της ευθύνης του κράτους, την οποία αποποιείται η κυβέρνηση της Ν.Δ. και μετακυλίει παντού. Η πιο πρόσφατη –και ανατριχιαστική– μετακύλιση ήρθε από τα χείλη του κ. Κοντοζαμάνη: η ευθύνη για τις ανθρώπινες απώλειες της πανδημίας ανήκει στους γιατρούς!

Για ένα διαχρονικό πρόβλημα, αυτό της έλλειψης κρεβατιών ΜΕΘ στη χώρα, των ισχυρών κρίκων στην αλυσίδα επιβίωσης, όπως τις λένε όσοι υπηρετούν την Επείγουσα και Εντατική Ιατρική, που χρονολογείται από τον προηγούμενο... αιώνα, ο αναπληρωτής υπουργός βρήκε τον ιδανικό φταίχτη. Μέχρι σήμερα και υπό κανονικές συνθήκες, 150-200 κρεβάτια ΜΕΘ από σύνολο 750 κρεβατιών παραμένουν κλειστά, ενώ, λόγω έλλειψης προσωπικού, ιατρικού και νοσηλευτικού, το ποσοστό των κλειστών κλινών ΜΕΘ φτάνει και το 35% κατά διαστήματα. Την ίδια ώρα, αναλογούν 2,2 νοσηλευτές σε κάθε κλίνη, όταν η αναλογία στην Ευρώπη είναι τουλάχιστον 5 νοσηλευτές. Επιπλέον, μόνο το 6% των συνολικών κρεβατιών των νοσοκομείων στη χώρα μας είναι κρεβάτια ΜΕΘ, ποσοστό που έπρεπε να είναι 20%.

Σε καιρό πανδημίας; Η ανάγκη για εντατική νοσηλεία ασθενών είναι τεράστια, έλεγαν το 2009 οι επιστήμονες του Πανελλήνιου Συνεδρίου για την «Πανδημία της Νέας Γρίπης Α (Η1Ν1) και τις Πολιτικές Προάσπισης της Δημόσιας Υγείας», εκτιμώντας ότι την περίοδο που η επιδημία θα μπορούσε να φτάσει στο ανώτερο επίπεδο θα χρειάζονταν νοσηλείες μέχρι και 28.000 αρρώστων (!) μέσα σε ένα τρίμηνο. Αυτό απαιτούσε κάμποσες χιλιάδες κρεβατιών ΜΕΘ και Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) για ημερήσια χρήση. Η γρίπη Η1Ν1 τελικά δεν μας ήρθε με τη σφοδρότητα που αναμενόταν. Το έκανε όμως ο κορονοϊός. Και όσο κι αν τα παιχνίδια με τους αριθμούς και η δημιουργία συγκεχυμένης εικόνας της πραγματικότητας είναι αγαπημένο σπορ της κυβέρνησης, η πραγματικότητα δεν αλλάζει. Εχουμε ανοιχτά 150-200 επιπλέον κρεβάτια από εκείνα που είχαμε σε κανονικές συνθήκες, με λιγοστό προσωπικό.

Αντί λοιπόν να σκύψει πάνω από το χρόνιο πρόβλημα, ο Β. Κοντοζαμάνης αποφάσισε να κάνει το δικό του άλμα και να επιρρίψει τις ευθύνες θανάτων συνανθρώπων μας εκτός ΜΕΘ στους γιατρούς! Για να σπεύσει, ποιος άλλος, ο Μ. Βορίδης να καλύψει στη Βουλή τον δικό του άνθρωπο, μεταφράζοντας τη δήλωση για όποιον δεν την κατάλαβε: «Αυτό που είπε ο αν. υπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης είναι ότι τις αποφάσεις για τις ΜΕΘ, ποιος μπαίνει και ποιος όχι, τις παίρνουν οι γιατροί».

Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης μπορεί να δίνει την εντύπωση του άοσμου πολιτικού, αλλά οι επικοινωνιακές στοχεύσεις του είναι η εμπέδωση στη συνείδηση του κόσμου της πολιτικής της κυβέρνησης της Ν.Δ. Προς αυτή την κατεύθυνση δεν έκανε απλά άλματα βατράχου. Ξεπέρασε και τον Νίκο Σαργκάνη, τον διεθνή τερματοφύλακα του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, που έμεινε στην ιστορία απ’ το σύνθημα της εξέδρας: «Με το άλμα σου που κάνεις, είσ’ ο ίδιος ο Σαργκάνης!»...

Γιατί τον (ξανα)επιλέξαμε;

Για την άθλια δήλωσή του ότι για το υψηλό ποσοστό θανάτων εκτός ΜΕΘ φταίνε οι γιατροί, οι χτεσινοί «ήρωες»!

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κυβέρνηση εγκλωβισμένη στην αποτυχία της
Ξεκούρδιστο και φάλτσο... αποδείχθηκε για μία ακόμη φορά το «ακορντεόν» μέτρων της κυβέρνησης, καθώς στην πιο κρίσιμη καμπή της πανδημίας και με τη δημόσια Υγεία γονατισμένη αποφασίστηκε το άνοιγμα...
Κυβέρνηση εγκλωβισμένη στην αποτυχία της
ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ
Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση
Ο Ανδρέας Ξανθός έκανε αυτό που ξέρει καλά: να βάζει το κεφάλι κάτω και να δουλεύει. Επίμονα και θέτοντας στόχους. Ανθρωποι που τον γνωρίζουν λένε πως αυτό είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημά του αλλά και...
Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση
ΥΓΕΙΑ
Το σύστημα υγείας δεν αντέχει άλλο (αυτή την κυβέρνηση)
Δυσβάστακτοι αριθμοί, κρουσμάτων, διασωληνωμένων και νεκρών ● Θέμα λίγων ημερών ο κορεσμός σε ΜΕΘ και κλίνες νοσηλείας ασθενών με covid-19 ● Επείγουσα τροπολογία επιτάσσει ιδιωτικά και στρατιωτικά νοσοκομεία...
Το σύστημα υγείας δεν αντέχει άλλο (αυτή την κυβέρνηση)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ
Ο μαέστρος της τραγωδίας
Ηταν Ιανουάριος, στο διαδικτυακό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, όταν ο ινδουιστής εθνικιστής πρωθυπουργός της Ινδίας κήρυσσε τη νίκη επί του κορονοϊού, ισχυριζόμενος ότι η επιτυχία της χώρας του δεν...
Ο μαέστρος της τραγωδίας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ο κορονοϊός δεν θα εξαφανιστεί!»
Τη δραματική προειδοποίηση πως «αν δεν γίνουν μαζικοί εμβολιασμοί σε όλο τον πλανήτη, οι ανισότητες θα διευρυνθούν, όπως θα αυξηθεί και ο κίνδυνος των μεταλλάξεων» απευθύνει ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος μιλώντας...
«Ο κορονοϊός δεν θα εξαφανιστεί!»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δυο δρόμους έχει η ζωή... αλλά αργούν να γίνουν
Ο πρωθυπουργός εγκαινίασε στη Θεσσαλονίκη 18 κλίνες ΜΕΘ που δεν έχουν προσωπικό και ανακοίνωσε δύο οδικούς άξονες, οι οποίοι θα περάσουν από τη διυπουργική το... καλοκαίρι, ενώ δεν έχουν καν ολοκληρωθεί οι...
Δυο δρόμους έχει η ζωή... αλλά αργούν να γίνουν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας