Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ενας εκατομμυριούχος υποτακτικός του Ερντογάν

O νέος ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Ερσίν Τατάρ

AP Photo/Nedim Enginsoy
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενας εκατομμυριούχος υποτακτικός του Ερντογάν

  • A-
  • A+
Λαϊκισμός, υψηλές γνωριμίες και ίντριγκες συνετέλεσαν στο να «πριονίσει» τον προκάτοχό του Μουσταφά Ακιντζί (ρόλο εδώ έπαιξαν και οι «πολιτικές Αναστασιάδη) και να αναδειχτεί -με τη σθεναρή υποστήριξη της Αγκυρας- νικητής των πρόσφατων «εκλογών» στα κατεχόμενα ● Θιασώτης της σκληρής τουρκικής γραμμής των «δύο κρατών», μόνο ευνοϊκές εξελίξεις για τη λύση του Κυπριακού και για το μέλλον των Τουρκοκυπρίων δεν μπορεί να περιμένει κάποιος.

Λαϊκιστής, υπηρέτης της «μητέρας πατρίδας» ο Ερσίν Τατάρ αναδείχθηκε ηγέτης της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας στις εκλογές της 18ης Οκτωβρίου, με την απροκάλυπτη στήριξη για επηρεασμό του εκλογικού σώματος από την Τουρκία.

Είναι ο πολιτικός που μέσα σε ελάχιστο χρόνο αφότου εξελέγη (Οκτώβριος 2018) ηγέτης του παραδοσιακού δεξιού Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) των Τουρκοκυπρίων, κατάφερε να γίνει ο ευνοούμενος της τουρκικής κυβέρνησης, ο άνθρωπος του Ταγίπ Ερντογάν, για να εκτοπίσει τον προοδευτικό Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Σε όλη την προεκλογική εκστρατεία εμφανίστηκε μπροστά στον Ταγίπ Ερντογάν και στις τηλεοπτικές μεταδόσεις να απευθύνεται σε αυτόν, αποκαλώντας τον «ο πρόεδρός μου» με τον πιο υποτακτικό τρόπο, για να εξασφαλίσει τόσο την εύνοιά του όσο και την ψήφο των Τούρκων εποίκων στην Κύπρο.

Παρά την κατάρρευση των συνομιλιών στο Κραν Μοντάνα (2017), ο Μ. Ακιντζί παρέμεινε η πιο ισχυρή προσωπικότητα των Τουρκοκυπρίων, ακόμα και όταν διαχώρισε τη θέση του από τη νέα πολιτική της Τουρκίας, να μπει στο τραπέζι η λύση «δυο κρατών ή συνομοσπονδίας». Επέμενε στη γραμμή της Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και τη διαφύλαξη του «πλαισίου Γκουτέρες» για συνέχιση των συνομιλιών του ΟΗΕ. Ηρθε σε ανοιχτή και δημόσια ρήξη με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου τον Μάρτιο του 2018, όταν αυτός επισκέφθηκε την Κύπρο.

Τότε, σε μια ύστατη προσπάθεια, ο Ακιντζί απευθύνθηκε δημόσια προς τον πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη να συνυπογράψουν το «Πλαίσιο Γκουτέρες» ως στρατηγική συμφωνία (Μάιος, 2018). Ο Ν. Αναστασιάδης απέρριψε την πρόταση Ακιντζί και τον άφησε εντελώς εκτεθειμένο απέναντι στην Τουρκία και την εθνικιστική πτέρυγα των Τ/κ, που υποστηρίζουν «δύο κράτη»: το Κόμμα UBP, το Κόμμα Αναγέννησης (έποικοι) και άλλα συντηρητικά κόμματα.

Και πάλι, ο Μ. Ακιντζί μπορούσε να αντεπεξέλθει απέναντι σε κάθε δυνητικό αντίπαλο, μέχρι τον Μάιο του 2019, καθώς ο Ερσίν δεν ήταν παρά ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οταν όμως κατέρρευσε ο πεντακομματικός συνασπισμός υπό τον «πρωθυπουργό» Τουφάν Ερχουρμάν (αριστερό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα – υπέρ της επανένωσης), ο Τατάρ βρήκε την ευκαιρία να αναρριχηθεί ως «πρωθυπουργός» των Τουρκοκυπρίων και να οικοδομήσει στενές σχέσεις με το AKP του Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τατάρ ανέλαβε όλες τις λειτουργίες της τουρκοκυπριακής διοίκησης, ως «πρωθυπουργός», και εξασφάλισε συνεχή στήριξη από τους μηχανισμούς και τη βοήθεια της τουρκικής κυβέρνησης. Εκανε εκστρατεία φθοράς του Ακιντζί στην Τουρκία περιοδεύοντας σε πόλεις για να εξασφαλίσει την εύνοια του Ερντογάν.

Βρήκε σθεναρή υποστήριξη στο πρόσωπο του Φουάτ Ακτάρ, αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης που διαπνέεται από μίσος για τον Ακιντζί γιατί είναι κοσμικός και προοδευτικός. Κατάφερε επίσης σταδιακά να εκτοπίσει τον εταίρο του στην «κυβέρνηση» Κουντρέτ Οζερσάι, που μέχρι τότε πρόβαλλε εκείνος ως ο εκλεκτός της Αγκυρας.

Στην τελευταία φάση της προεκλογικής εκστρατείας, ως «πρωθυπουργός» μαζί με τον «πρεσβευτή» της Τουρκίας στα κατεχόμενα μοίραζε επιδόματα ελέω πανδημίας, έκανε απευθείας εμβάσματα σε νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να εξασφαλίσει ψήφους. Χρειάστηκε όμως και την επιστράτευση του κομματικού επιτελείου του AKP Τουρκίας για να βάλει στην κάλπη τις ψήφους των εποίκων για να κερδίσει.

Ο Ερσίν Τατάρ είναι εκατομμυριούχος, ιδιοκτήτης αμέτρητων ακινήτων στην Κύπρο. Η οικονομική του δύναμη φαίνεται και από το γεγονός ότι είναι ιδιοκτήτης δύο από τα πιο χαρακτηριστικά οθωμανικά κτίρια στην προκυμαία του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη, γνωστά ως «γιαλί επαύλεις», κοντά στο Ντολμαμπαχτσέ. Σπούδασε στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου εργάστηκε ως λογιστής του φυγόδικου Τουρκοκύπριου απατεώνα Ασίλ Ναδίρ στην περιβόητη εταιρεία «Polly Peck». Το Ηνωμένο Βασίλειο τον απέσυρε από τη λίστα των υπό σύλληψη ατόμων, όταν ο Ασίλ Ναδίρ πέτυχε διακανονισμό με τη βρετανική δικαιοσύνη.

Ο Ερσίν Τατάρ υπήρξε επίσης διευθυντικό στέλεχος σε μεγάλο κανάλι της Τουρκίας, το «Show» TV και ιδιοκτήτης του καναλιού «Τ» στα κατεχόμενα.

Είναι γιος του Ρουζτέμ Τατάρ, που διετέλεσε πρώτος γενικός ελεγκτής της Κυπριακής Δημοκρατίας (1960-1963), προτού ξεσπάσουν οι δικοινοτικές ταραχές και αποχωρήσουν οι Τουρκοκύπριοι από τα όργανα του κράτους. Μάλιστα ο Ρουζτέμ Τατάρ υπήρξε μέλος της μικτής ομάδας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων που πήγαν με τον αρχιεπίσκοπο Μακάριο και τον μετέπειτα αντιπρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Φαζίλ Κουτσούκ στη Διάσκεψη του Λονδίνου (1959).

Προοπτική διχοτόμησης

Ο Ερσίν Τατάρ εμφανίζεται αποφασισμένος να εκφράσει την καθαρή γραμμή «δύο κρατών». Πρόκειται όμως για μια κατ’ επίφαση λύση, αφού σε περίπτωση διχοτόμησης το ένα κράτος, η Κυπριακή Δημοκρατία, διαθέτει διεθνή αναγνώριση και είναι μέλος της Ε.Ε. Το άλλο κράτος είναι η Τουρκία, de jure ή de facto, αφού πρόκειται για το μικρό κομμάτι γης όπου κατοικούν 180 χιλιάδες Τουρκοκύπριοι, με πλήρη εξάρτηση από την Αγκυρα.

Χωρίς προοπτική επίλυσης και με τον Τατάρ στο τιμόνι, η μικρή κοσμική κοινότητα των Τουρκοκυπρίων θα πρέπει να αγωνιστεί ξανά να μην μπει στο περιθώριο. Γι’ αυτήν τη δυσμενή εξέλιξη συνέδραμε με τον δικό του τρόπο, επιτηδευμένα ροκανίζοντας τα τρία τελευταία χρόνια της θητείας Ακιντζί, ο Νίκος Αναστασιάδης. Οι Τουρκοκύπριοι έχασαν ξανά την ορμή τους γιατί έβλεπαν την ελληνοκυπριακή ηγεσία να τους απωθεί, δηλητηριάζοντας την κοινή γνώμη, κρατώντας στον πάγο τις συνομιλίες του ΟΗΕ και ακυρώνοντας κάθε δικοινοτική συνεργασία.


Γιατί τον επιλέξαμε

Διότι εξελέγη, ύστερα από δύο γύρους εκλογών, νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, αντικαθιστώντας τον μετριοπαθή Μουσταφά Ακιντζί και αλλάζοντας προς το χειρότερο τις ισορροπίες στο Κυπριακό.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τους δικούς της όρους θέλει η Αγκυρα και στο Κυπριακό
Μαθήματα δημοκρατίας από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην Ε.Ε. και στον ΟΗΕ: Να σεβαστούν τη βούληση των Τουρκοκυπρίων για δύο κράτη και όχι λύση ομοσπονδίας ● Οι νέες προκλήσεις περιπλέκουν περαιτέρω τα...
Τους δικούς της όρους θέλει η Αγκυρα και στο Κυπριακό
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ερντογάν σε Τατάρ: Να κάνουμε πικνίκ στα Βαρώσια
Αθήνα και Λευκωσία ευθύνονται για την τεταμένη κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, υποστήριξε ο Ερντογάν, προσθέτοντας πως «θα ήταν χάσιμο χρόνου» η έναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό αποκλειστικά στη...
Ερντογάν σε Τατάρ: Να κάνουμε πικνίκ στα Βαρώσια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πυκνά σύννεφα πάνω από το Κυπριακό
H εκλογή του εθνικιστή Ερσίν Τατάρ το βράδυ της 18ης Οκτωβρίου στην κατεχόμενη Κύπρο προκάλεσε βαθύ σκεπτικισμό στην έδρα του ΟΗΕ, σε σημείο που εξετάζει πλέον αναστολή κάθε πρωτοβουλίας για την επίλυση του...
Πυκνά σύννεφα πάνω από το Κυπριακό
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Διερευνητική» τουρκική πρόκληση στην Αμμόχωστο
Για καθολικό άνοιγμα των Βαρωσίων μίλησε χτες ο Μ. Τσαβούσογλου, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Ν. Δένδια στην Μπρατισλάβα ● Καταδικαστικές δηλώσεις από ΟΗΕ, Ρωσία, Γερμανία, Ε.Ε. για την είσοδο στην...
«Διερευνητική» τουρκική πρόκληση στην Αμμόχωστο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας