Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Αιχμές κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφήνουν κυβερνητικοί κύκλοι, αναφορικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών της χώρας. Όπως σημειώνουν, η Ν.Δ. «επιδίωξε την αποτυχία της διαπραγμάτευσης για να αποκομίσει πολιτικά κέρδη, αδιαφορώντας για το τι συνέπειες θα είχε αυτό για τον ελληνικό λαό και αποφεύγοντας να πει ποια ήταν η δική της πολιτική πρόταση». 

Πλέον, η αξιωματική αντιπολίτευση –σύμφωνα πάντα με πηγές του Μαξίμου– προσπαθεί «απεγνωσμένα να απεγκλωβιστεί από το αίτημά της για εκλογές», καθώς «αποδεικνύεται ότι το αίτημα αυτό βασιζόταν αποκλειστικά στην προσδοκία της να μην υπάρξει συμφωνία» στο Eurogroup και στο να επιβληθούν στην Ελλάδα πρόσθετα προληπτικά μέτρα. 

Οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν ότι ο αυτόματος μηχανισμός διόρθωσης, που συμφωνήθηκε  με τους Θεσμούς, ενεργοποιείται σε περίπτωση αποκλίσεων από τους στόχους «κάτι που ούτως ή άλλως προβλέπει η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου». Μάλιστα, εκφράζεται και η αισιοδοξία ότι ο μηχανισμός θα μείνει αχρησιμοποίητος, καθώς, όπως σημειώνου «οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν εκφράσει την πεποίθησή τους ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να χρειαστεί, καθώς η ελληνική οικονομία κινείται ήδη πάνω από τους προβλεπόμενους στόχους».      

«Εξαίρεση ο Βέμπερ»

Καταλήγοντας, οι κυβερνητικές πηγές αναφέρονται επικριτικά στη διαφορετική θέση που έλαβε ο Βέμπερ για το ελληνικό πρόγραμμα κατά την πρόσφατη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο.  Όπως επισημαίνουν, οι περισσότερες ευρωομάδες αναφέρθηκαν στην ανάγκη να υπάρξει συμφωνία για τη μείωση του χρέους, χαρακτηρίζοντας ως παράλογες και ακραίες τις απαιτήσεις του προηγούμενου διαστήματος για προληπτικά μέτρα. 

«Μοναδική εξαίρεση, ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο οποίο συμμετέχει η Ν.Δ., ο οποίος αφιέρωσε την ομιλία του σε επιθέσεις εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης, υπερασπιζόμενος χωρίς ίχνος αυτοκριτικής την πολιτική της ακραίας λιτότητας και των εξοντωτικών πλεονασμάτων  που η κυβέρνηση Σαμαρά είχε συνυπογράψει, λειτουργώντας επί της ουσίας ως εκπρόσωπος του κ. Μητσοτάκη».