Σήμερα, έπειτα από 20 μήνες, δικάζεται ο αστυνομικός και δράστης του τροχαίου που στέρησε τη ζωή στον 23χρονο μοτοσικλετιστή Ιάσονα Λαλαούνη, όταν ο οδηγός του υπηρεσιακού αυτοκινήτου της Ντόρας Μπακογιάννη έστριψε παράνομα και αντίθετα στον δρόμο για να μπει στη Βουλή. Παρά δε την παραβίαση του άρθρου 290 του νέου Π.Κ. για την «επικίνδυνη οδήγηση», ο αστυνομικός από την πρώτη στιγμή «απόλαυσε» ενός είδους ασυλία από τον παρευρισκόμενο στο σημείο τροχονόμο, ο οποίος ασχολήθηκε με το να απομακρύνει έναν ντελιβερά που είδε όλη τη σκηνή.
Ο οδηγός παραβίασε τη διπλή διαχωριστική αρκετά μέτρα πριν πραγματοποιήσει τη φονική στροφή «κόβοντας» δρόμο πριν φτάσει στο σημείο που είναι ασφαλές και νόμιμο για τη στροφή. Το χειρότερο είναι ότι, σύμφωνα με τον σύλλογο SOS Τροχαία Εγκλήματα, «το δικαίωμα παραβίασης του ΚΟΚ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, εξακολουθεί να ισχύει στο ακέραιο για υπουργούς, βουλευτές και το υπηρεσιακό τους προσωπικό». Ο εισαγγελέας έκρινε ως αμέλεια την εγκληματική παρανομία, ενώ η γνωστή ΕΔΕ καταδίκασε τον δράστη σε εφέσιμη ποινή αργίας τριών μόλις μηνών και μάλιστα χωρίς καν μετάθεση σε άλλη θέση.
Εκκληση
Η αδελφή του 23χρονου με μια δημόσια έκκληση ζητά το αυτονόητο. Να αποδοθεί Δικαιοσύνη στη δίκη της υπόθεσης σήμερα Δευτέρα, στο Α΄ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών. «Αναρωτιέμαι αλλά και ταυτόχρονα αρνούμαι να δεχτώ ότι η απόφαση αυτή βασίστηκε σε προσωπικούς ισχυρισμούς και αμφιλεγόμενα στοιχεία όπως ότι ο οδηγός και ο συνοδηγός πήγαν να βοηθήσουν τον αδερφό μου μετά το ατύχημα, καθώς και το εάν επιτρέπεται η στροφή αριστερά στο σημείο που έγινε το ατύχημα. Ή ακόμη για το πώς κρίνει ένας οδηγός το πότε να στρίψει και μάλιστα σε ένα σημείο που απαγορεύεται η στροφή! Για όλα αυτά υπάρχουν οι απαντήσεις στα βίντεο των γύρω καμερών! Ολα αυτά τα λέμε όχι γιατί θα μπορέσουμε τελικά να αλλάξουμε κάτι αλλά για τον επόμενο οδηγό που θα βρεθεί έρμαιο λανθασμένων αποφάσεων γιατί δυστυχώς δεν άλλαξε τίποτα ώς τώρα στο αν κάποιος λόγω ιδιότητας μπορεί να στρίψει στο ίδιο σημείο και για να μην ξαναδοθεί μια παιδαριώδης ποινή των 3 μηνών αργίας για το επόμενο θύμα [...]».
Η Ελλάδα πρώτη (και) στα τροχαία εγκλήματα
Τραγική ειρωνεία το ότι μόλις χθες έγιναν στην Ελλάδα οι εκδηλώσεις για την παγκόσμια ήμερα μνήμης θυμάτων τροχαίων συγκρούσεων στις γνωστές συνθήκες «μοναξιάς» πλην ελάχιστων ευαισθητοποιημένων και εκείνων που κατανόησαν σκληρά τι ακριβώς σημαίνει στην Ελλάδα θύμα τροχαίου. Φέτος, σύμφωνα με το δελτίο τού SOS Τροχαία Εγκλήματα, η ημέρα μνήμης ήταν αφιερωμένη στη Δικαιοσύνη ή καλύτερα στην έλλειψή της, όταν πρόκειται για θύματα και συγγενείς θυμάτων. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι μόνο το 2021 είχαμε στην Ελλάδα 608 νεκρούς με τη χώρα μας στην 22η χειρότερη θέση σε αριθμό θυμάτων ανάμεσα στις 27 χώρες της Ε.Ε., ενώ επί δεκαετίες συνεχίζονται οι θλιβερές αυτές πρωτιές σε αριθμούς νεκρών και αναπήρων. Η Ελλάδα είναι ίσως η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που δεν έχει Στρατηγικό Σχέδιο Οδικής Ασφάλειας 2021-2030 και με όραμα μηδενικό.
Η Δικαιοσύνη, όμως, μοιάζει να εξαντλεί όλη την επιείκειά της στους δράστες των τροχαίων, ενώ οι ισχυρές ασφαλιστικές περιορίζουν συνεχώς, με την αρωγή κράτους και Δικαιοσύνης, τις αποζημιώσεις στα θύματα και στους συγγενείς. «Αν και στις περισσότερες χώρες του κόσμου υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στο θέμα της δικαστικής αντιμετώπισης των τροχαίων εγκλημάτων και των δικαιωμάτων των θυμάτων, η κατάσταση που υπάρχει στη χώρα μας στο δικαστικό επίπεδο ουσιαστικά νομιμοποιεί τον φόνο στην άσφαλτο. Και όχι μόνο. Αποτελεί μια βασανιστική και προσβλητική διαδικασία για τα θύματα και τις οικογένειές τους. Εχουμε ασχοληθεί επανειλημμένα με όλες τις πτυχές της υπόθεσης Δικαιοσύνη μετά το τροχαίο. Τόσο με προτάσεις νομοθετικών ρυθμίσεων όσο και με καταγγελίες συγκεκριμένων περιστατικών», αναφέρει το δελτίο του συλλόγου.
Ακόμα και οι δράστες τροχαίων με εγκατάλειψη ή λόγω επικίνδυνης οδήγησης ποτέ δεν φυλακίζονται και εξαγοράζουν τις μικρές συνήθως ποινές τους. Ο νέος Π.Κ. του 2019 είναι πολύ αυστηρότερος, ωστόσο μένει να αποδειχτεί κατά πόσο θα εφαρμοστεί χωρίς διακρίσεις. Βέβαια στη συγκεκριμένη περίπτωση ήδη ο εισαγγελέας έσπευσε να κρίνει ως αμέλεια την πράξη του οδηγού της Ντ. Μπακογιάννη. Ο δε υπουργός Δικαιοσύνης αρνείται πεισματικά να κατανοήσει την αξία άλλων μεθόδων όπως της κοινωφελούς εργασίας αντί της φυλάκισης ή της εξαγοράς και για τον λόγο αυτό «ανέστειλε» τη σχετική διάταξη του Π.Κ. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι αποτελεί διεθνώς μια εξαιρετικά αποτελεσματική διαδικασία σωφρονισμού ειδικά για τους δράστες τροχαίων οι οποίοι υποχρεώνονται να προσφέρουν δωρεάν πολλές ώρες υπηρεσίας σε δομές αποκατάστασης, σε ιδρύματα ή σε άλλες κοινωνικές εργασίες των κοινοτήτων. Εδώ ακόμα και οι πλέον ασυνείδητοι δράστες δεν στερούνται καν διά βίου τις άδειες οδήγησης και καθόλου σπάνια εμπλέκονται στη συνέχεια και σε άλλα τροχαία. Κι όλα αυτά με την πλήρη ανοχή μιας Δικαιοσύνης που δυστυχώς είναι ακριβή στα πίτουρα και φτηνή στ’ αλεύρι.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας