• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 2.6°C / 9.6°C
  2 BF
  86%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.5°C / 5.7°C
  3 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 7.0°C / 10.5°C
  2 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C -0.1°C / 2.2°C
  1 BF
  74%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 1.9°C
  0 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.3°C / 3.8°C
  1 BF
  78%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -1.0°C / -0.6°C
  1 BF
  74%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  2 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 10.4°C
  2 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  2 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.4°C
  1 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  5 BF
  71%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 2.5°C / 7.2°C
  1 BF
  74%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  4 BF
  43%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.2°C / 8.2°C
  0 BF
  92%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  0 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.1°C / 4.7°C
  1 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.6°C / 0.6°C
  2 BF
  76%

Ο εναγκαλισμός Μηταράκη-Ζέρμα αποφέρει, μεταξύ άλλων, στον δεύτερο και επίδομα απορίας

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επίδομα απορίας σε εύπορο συνεργάτη του Ν. Μηταράκη

 • A-
 • A+
Θεωρείται «δεξί χέρι» του εκ Χίου ορμώμενου υπουργού ● Χιώτης και ο ίδιος ο Απόστολος Ζέρμας χρημάτισε μετακλητός σε δύο υπουργεία και τον Μάρτιο του 2020 διορίστηκε στην τεχνική υπηρεσία στο Μετανάστευσης ● Εκτός από τον μισθό του, λαμβάνει σημαντικά ποσά ως επιβλέπων μηχανικός δημοσίων έργων και για έξοδα μετακινήσεων ● Παρ’ όλα αυτά ζήτησε και πήρε επίδομα απορίας από τον Δήμο Καλλιθέας, στερώντας το από ευάλωτους συμπολίτες μας.

UPD: Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου εξέδωσε ανακοίνωση απαντώντας στο ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.». Διαβάστε ΕΔΩ την απάντηση του συντάκτη και δείτε το έγγραφο που δείχνει ότι ο Α. Ζέρμας είναι δικαιούχος του επιδόματος απορίας


Οι «άριστοι» του επιτελικού κράτους του Κυριάκου Μητσοτάκη φαίνεται πως έχουν αποφασίσει να μην αφήσουν στον κρατικό κορβανά ούτε τα «ψίχουλα», ακόμη και εάν αυτά προορίζονται για τους άπορους. Μετά τη χιονοστιβάδα των πρόσφατων δημοσιευμάτων σχετικά με το πάρτι των απευθείας κρατικών αναθέσεων σε «γαλάζια» στελέχη, η «Εφ.Συν.» αποκαλύπτει σήμερα μια υπόθεση που καταδεικνύει τον κυνισμό και τη νεοδημοκρατική αδηφαγία ως προς το δημόσιο χρήμα, ακόμη και όταν αυτό προορίζεται για τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας.

Η περίπτωση αφορά το «δεξί χέρι» του υπουργού Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη, τον Απόστολο Ζέρμα, ο οποίος παρότι εργάζεται για χρόνια ως μετακλητός υπάλληλος δίπλα στον υπουργό, έκανε αίτηση και έλαβε επίδομα... απόρου! Ο κ. Ζέρμας δεν είναι τυχαίος. Πρόκειται για έναν από τους στενότερους συνεργάτες του κ. Μηταράκη, είναι ο άνθρωπος που τον ακολουθεί σε όποια θέση βρίσκεται.

Τι κάνει ο άνθρωπος για να βγάλει το ψωμί του!

Ηταν υπεύθυνος τομεάρχης οργανωτικού της Ν.Δ. για τη Νομαρχιακή Επιτροπή της Χίου, την εκλογική περιφέρεια του κ. Μηταράκη. Τον Ιανουάριο 2019 ανέλαβε ιδιαίτερος του βουλευτικού γραφείου του στην Αθήνα εν όψει εκλογών. Κράτησε τη θέση αυτή μέχρι τον Μάρτιο του 2020, οπότε και διορίστηκε στην τεχνική υπηρεσία του υπουργείου. Τις σχετικές αποκαλύψεις είχε κάνει πάλι η «Εφ.Συν.» τον Ιούνιο του 2020 («Δεξί χέρι Μηταράκη ο μετακλητός επιβλέπων μηχανικός των έργων στη Μαλακάσα», «Εφ.Συν.», 5/6/2020).

Οπως γράφαμε τότε, στις 19 Μαΐου 2020 ο κ. Ματιάτος, μετακλητός και αυτός στο υπουργείο Μετανάστευσης και γνωστό στέλεχος της Ν.Δ., όρισε τον κ. Ζέρμα επιβλέποντα μηχανικό του έργου για τους πρόσφυγες στη Μαλακάσα. Καθήκοντά του, μεταξύ άλλων: παρακολούθηση και έλεγχος των εργασιών και της τήρησης των όρων σύμβασης, διαχείριση αιτημάτων και απαιτήσεων του αναδόχου, προώθηση προς έγκριση συμπληρωματικών μελετών, παρακολούθηση τήρησης ημερολογίων και φύλλων ελέγχων, έλεγχος και προώθηση πιστοποιήσεων προς πληρωμή.

Αίτηση για βοήθεια

Με άλλα λόγια, ο μετακλητός στενός συνεργάτης του υπουργού επέβλεπε εκ μέρους του Δημοσίου την υλοποίηση του έργου που έδωσε με απευθείας ανάθεση άλλος μετακλητός συνεργάτης του υπουργού. Μάλιστα ο Απόστολος Ζέρμας ακόμη και σήμερα ως υπάλληλος της τεχνικής υπηρεσίας του υπουργείου Μετανάστευσης παραμένει ο «εκλεκτός» μηχανικός του Νότη Μηταράκη, καθώς του έχει ανατεθεί η εποπτεία όλων των κατασκευαστικών έργων του υπουργείου ανά την επικράτεια.

Την ώρα λοιπόν που εργάζεται στο υπουργείο Μετανάστευσης, ο ίδιος καταθέτει αίτηση στον Δήμο Καλλιθέας προκειμένου να λάβει βοήθημα άπορου πολίτη. Η αίτηση κατατίθεται στις 14 Απριλίου 2020 και αφού γίνεται ο έλεγχος των πιστοποιητικών δημοσιεύεται στις 2 Ιουνίου η απόφαση οριστικοποίησης της πληρωμής. Ενδιαφέρον έχει ότι στο χρηματικό ένταλμα του Δήμου Καλλιθέας δεν φαίνονται το όνομά του και ο ΑΦΜ του. Φαίνονται όμως στην απόφαση του δήμου για την εκταμίευση του ποσού.

Επειδή πρόκειται πράγματι για μια εξωφρενική και αδιανόητη υπόθεση, προκύπτει εύλογα το ερώτημα εάν είναι άραγε το ίδιο πρόσωπο ο Απόστολος Ζέρμας, το δεξί χέρι του Μηταράκη που εργάζεται στο υπουργείο Μετανάστευσης, με τον Απόστολο Ζέρμα που παίρνει το βοήθημα απόρου από τον Δήμο Καλλιθέας. Η απάντηση είναι, δυστυχώς, πέραν πάσης αμφισβήτησης, καταφατική καθώς και στις δύο περιπτώσεις ο ΑΦΜ είναι ίδιος.

Σε αυτόν τον ΑΦΜ που πήρε το βοήθημα του απόρου ο κ. Ζέρμας παίρνει ταυτόχρονα και τα χρήματα από τις εντολές πληρωμής του υπουργείου Μετανάστευσης για έξοδα μετακίνησής του, οι οποίες σημειωτέον δεν είναι λίγες.

Ο Απόστολος Ζέρμας τοποθετήθηκε μετακλητός υπάλληλος του τότε αναπληρωτή υπουργού Εργασίας Ν. Μηταράκη στις 23 Ιουλίου 2019, πράξη που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (ΥΟΔΔ ΦΥΛΛΟ 566) στις 13 Αυγούστου 2019.

Στις 11 Φεβρουαρίου 2020 πηγαίνει ως μετακλητός στο υπουργείο Μετανάστευσης (ΥΟΔΔ ΦΕΚ 108). Στις 10 Μαρτίου 2020 αποχωρεί από μετακλητός στο υπουργείο Μετανάστευσης (ΦΕΚ ΥΟΔΔ 207) για να διοριστεί στην τεχνική υπηρεσία του ίδιου υπουργείου.

Η προκλητική αυτή απόφαση ενός ανθρώπου, που όπως φαίνεται από τη διαδρομή του κινείται στις «κουίντες» της πολιτικής εξουσίας, δείχνει απόλυτη έλλειψη ενσυναίσθησης και εγείρει σοβαρότατα ερωτήματα σχετικά με τα κενά και τις εκούσιες ή ακούσιες παραλείψεις που υπάρχουν στην επιλογή καταβολής αυτών των σημαντικών επιδομάτων για τα ευπαθή κοινωνικά στρώματα.

Το έγγραφο του δήμου

Σύμφωνα δε με έγγραφο του Δήμου Καλλιθέας, επιδόματα απόρων σαν και αυτό που εισέπραξε ο Απόστολος Ζέρμας δίνονται σε εξαιρετικά έκτακτες και επείγουσες περιπτώσεις έπειτα από εισήγηση των κοινωνικών λειτουργών με εξατομικευμένα κριτήρια και μετά την κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών.

Αλήθεια, τι δικαιολογητικά κατέθεσε ένας εν ενέργεια μετακλητός υπάλληλος, μηχανικός στο επάγγελμα, που να δικαιολογούν την απορία του; Ο κ. Ζέρμας φέρεται να διατηρεί ακόμη τεχνικό γραφείο στην Καλλιθέα, άραγε κανείς από τον δήμο δεν γνωρίζει την πολιτική και επαγγελματική του δράση;

Ακόμη ενδιαφέρον θα έχει και η άποψη του Νότη Μηταράκη για το ζήτημα, για ποιο λόγο ένας στενός του συνεργάτης, που έχει τον μισθό του από το κράτος, που παίρνει έργα με απευθείας αναθέσεις, που έχει στο όνομά του δεκάδες χρηματικά ποσά ως έξοδα μετακίνησης (από 500 έως τουλάχιστον 1.380 ευρώ το καθένα, βλ. Διαύγεια), χρήζει ιδιαίτερης κοινωνικής φροντίδας; Αυτή δηλαδή που στερεί με τη στάση του ως υπουργός από τους πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν στη χώρα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ψέματα και σοφίσματα Μηταράκη για να καλύψει τον στενό συνεργάτη που πήρε παράτυπα βοήθημα απόρου
Με μια ανακοίνωση ανάλογη προφανώς του πανικού που προκάλεσε το θέμα η ηγεσία του υπουργείου προσπαθεί να ρίξει την μπάλα στην εξέδρα.
Ψέματα και σοφίσματα Μηταράκη για να καλύψει τον στενό συνεργάτη που πήρε παράτυπα βοήθημα απόρου
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Φουντώνει η κυβερνητική παροχολογία - Τάζουν νέα επιδόματα εν όψει εκλογών
Κι άλλο «τυράκι» σε ψηφοθηρικό πνεύμα φαίνεται να ετοιμάζει η κυβέρνηση με ορίζοντα την άνοιξη, αντί να λάβει ουσιαστικά μέτρα στήριξης των ευάλωτων για την ακρίβεια.
Φουντώνει η κυβερνητική παροχολογία - Τάζουν νέα επιδόματα εν όψει εκλογών
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μέχρι τέλους Φεβρουαρίου τα «ψίχουλα» του Market Pass
Τα 22 ευρώ το μήνα της κάρτας αγορών θα καταβληθούν από τις αρχές του επόμενου μήνα, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης.
Μέχρι τέλους Φεβρουαρίου τα «ψίχουλα» του Market Pass
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Θυμήθηκε πάλι τους «αριστερούς του χαβιαριού»
Απέρριψε την κριτική περί επιδοματικής πολιτικής κάνοντας λόγο για «ανάχωμα στην ακρίβεια» ενώ ισχυρίστηκε ανερυθρίαστα ότι το market pass επιστρέφει στην κοινωνία σημαντικό μέρος των υπερεσόδων των...
Θυμήθηκε πάλι τους «αριστερούς του χαβιαριού»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δίνουν κάτω από ένα ευρώ τη μέρα, προκαλούν με…. αναδιανομή πλούτου
Απίστευτες δηλώσεις από τον Γιώργο Γεραπετρίτη, την ώρα που η εξαγγελία Μητσοτάκη από τη Βουλή μετατρέπεται σε μεγάλο επικοινωνιακό φιάσκο.
Δίνουν κάτω από ένα ευρώ τη μέρα, προκαλούν με…. αναδιανομή πλούτου
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ανεστάλη η κομματική ιδιότητα της Μαρίας Σπυράκη - Δεν θα κατέβει στις εκλογές
Διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένα ίχνος διαφθοράς ή συσχετισμός με το επίδομα του συνεργάτη της, αλλά παραδέχτηκε ότι γνώριζε την απουσία του
Ανεστάλη η κομματική ιδιότητα της Μαρίας Σπυράκη - Δεν θα κατέβει στις εκλογές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας