Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δεξί χέρι Μηταράκη ο μετακλητός επιβλέπων μηχανικός των έργων στη Μαλακάσα
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δεξί χέρι Μηταράκη ο μετακλητός επιβλέπων μηχανικός των έργων στη Μαλακάσα

  • A-
  • A+
Ο υπουργός μετατρέπει την κρίση διαχείρισης του προσφυγικού σε ευκαιρία διορισμού γαλάζιων κολλητών.

Ολο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον αποκτά το πάρτι μετακλητών που έχει στήσει στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ο Νότης Μηταράκης, μετατρέποντας τη διοίκηση του υπουργείου σε προσωπικό στρατό κολλητών και κομματικών στελεχών, που αναλαμβάνουν να φέρουν σε πέρας αναθέσεις έργων εκατομμυρίων ευρώ.

Εχει συζητηθεί εκτεταμένα στον Τύπο και στη Βουλή η σκοτεινή ανάθεση έργων ύψους περίπου 4,5 εκατομμυρίων ευρώ στην προσφυγική δομή της Μαλακάσας, όχι από την αρμόδια Διεύθυνση Προμηθειών του υπουργείου, αλλά από μετακλητό υπάλληλο που τοποθέτησε ο κ. Μηταράκης στη θέση του προϊσταμένου της τεχνικής υπηρεσίας του υπουργείου.

Πρόκειται για τον Αριστείδη Ματιάτο, πρώην γραμματέα της ΔΑΚΕ Μηχανικών, ορκισμένο κολλητό του Αντώνη Σαμαρά –«Ο Σαμαράς είναι πάνω απ’ όλα» έλεγε–, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Πολιτικής Ανοιξης, δημοτικό σύμβουλο και υποψήφιο δήμαρχο Νέας Σμύρνης, τον οποίο αντάμειψε ο πρώην πρωθυπουργός με τη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε. (βλ. «Από το “Παράκτιο Μέτωπο” στη Μαλακάσα», «Εφ.Συν.», 14/4/2020). Είναι γνωστό ότι, πριν καν δημοσιευτεί το ΦΕΚ του διορισμού του στο υπουργείο, ο κ. Ματιάτος προκήρυξε διαδικασία διαπραγμάτευσης με συμμετοχή μόνο μίας εταιρείας για την κατασκευή των έργων στη Μαλακάσα, στην ουσία απευθείας ανάθεση.

Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι τα καθήκοντα του επιβλέποντος μηχανικού του έργου τα ανέθεσε ο κ. Ματιάτος σε άλλο μετακλητό υπάλληλο της τεχνικής υπηρεσίας, τον Απόστολο Ζέρμα. Ο κ. Ζέρμας δεν είναι τυχαίος. Είναι εδώ και καιρό το δεξί χέρι του κ. Μηταράκη, ο άνθρωπος που τον ακολουθεί σε όποια θέση βρίσκεται. Ηταν υπεύθυνος τομεάρχης οργανωτικού της Ν.Δ. για τη Νομαρχιακή Επιτροπή της Χίου, την εκλογική περιφέρεια του κ. Μηταράκη. Τον Ιανουάριο 2019 ανέλαβε ιδιαίτερος του βουλευτικού γραφείου του στην Αθήνα ενόψει των εκλογών. Κράτησε τη θέση αυτή μέχρι τον Μάρτιο, οπότε και διορίστηκε στην τεχνική υπηρεσία του υπουργείου.

Στις 19 Μαΐου ο κ. Ματιάτος όρισε τον κ. Ζέρμα επιβλέποντα μηχανικό του έργου στη Μαλακάσα. Καθήκοντά του, μεταξύ άλλων: παρακολούθηση και έλεγχος των εργασιών και της τήρησης των όρων σύμβασης, διαχείριση αιτημάτων και απαιτήσεων του αναδόχου, προώθηση προς έγκριση συμπληρωματικών μελετών, παρακολούθηση τήρησης ημερολογίων και φύλλων ελέγχων, έλεγχος και προώθηση πιστοποιήσεων προς πληρωμή. Με άλλα λόγια, ο μετακλητός στενός συνεργάτης του υπουργού επιβλέπει εκ μέρους του Δημοσίου την υλοποίηση του έργου που ανέθεσε με απευθείας ανάθεση άλλος μετακλητός συνεργάτης του υπουργού.

Είναι φανερό πως ο κ. Μηταράκης ήρθε στο υπουργείο αποφασισμένος να μετατρέψει την κρίση διαχείρισης του προσφυγικού σε ευκαιρία διορισμού κολλητών και γαλάζιων στελεχών, όπως και κυκλοφορίας δημόσιου χρήματος κατά παρέκκλιση του δημόσιου λογιστικού. Τίποτα δεν φαίνεται να κλονίζει την πίστη του σ’ αυτή την αποστολή – καμία κριτική, ακόμα και από τον συμπολιτευόμενο Τύπο, όπως η «Καθημερινή», που μιλά για κακοδιαχείριση και ενδείξεις οικονομικών ατασθαλιών, δεν τον πτοεί.

Τις τελευταίες ημέρες το υπουργείο προχώρησε σε δύο απευθείας αναθέσεις καθαριότητας στην ίδια εταιρεία, μία από τη γενική γραμματεία Υποδοχής ύψους 12.648 ευρώ για το κτίριο της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης και άλλη μία από τη γενική γραμματεία Μετανάστευσης ύψους 9.746 ευρώ για τα κτίρια της Αρχής Προσφυγών και το τμήμα εξυπηρέτησης πολιτών της διεύθυνσης Μεταναστευτικής Πολιτικής στον Πειραιά. Και για την εταιρεία αυτήν, όμως, φαίνεται να προκύπτει ότι τα μέλη της ανήκουν σε οικογένεια γνωστή για τις πολύ στενές σχέσεις της με το κόμμα της Δεξιάς.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απευθείας ανάθεση σε εταιρεία σεκιούριτι για τον συνωστισμό στα γραφεία Ασύλου
Το υπουργείο ανέθεσε σε εταιρεία σεκιούριτι έναντι 74.365 ευρώ για έναν μήνα την προσπάθεια να μπει σε μια σειρά το πλήθος προσφύγων και μεταναστών που συνωστίζονται έξω από τα γραφεία της υπηρεσίας Ασύλου.
Απευθείας ανάθεση σε εταιρεία σεκιούριτι για τον συνωστισμό στα γραφεία Ασύλου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υπεκφυγές ακροδεξιάς έμπνευσης
Με ξενοφοβικά τσιτάτα ο Νότης Μηταράκης παραδέχθηκε την άρνηση ένταξης στους 11.000 πρόσφυγες που βρίσκονται υπό έξωση από σπίτια και δομές.
Υπεκφυγές ακροδεξιάς έμπνευσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η πολιτική του... τον πανικοβάλλει
Η έξωση 11.000 αναγνωρισμένων προσφύγων από δομές της ενδοχώρας προκαλεί αντιδράσεις εναντίον του Νότη Μηταράκη ακόμα και από τον φιλοκυβερνητικό Τύπο, που τον επικρίνει για έλλειψη σχεδιασμού.
Η πολιτική του... τον πανικοβάλλει
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προπαγάνδα αντί απαντήσεων για τις εξώσεις προσφύγων
Τη γνωστή προπαγάνδα του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου ξανασέρβιραν κυβερνητικές πηγές εν είδει ενημερωτικού σημειώματος, χωρίς ωστόσο να παρέχουν κανένα νέο στοιχείο και χωρίς να δίνουν καμία απάντηση...
Προπαγάνδα αντί απαντήσεων για τις εξώσεις προσφύγων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρώτα οι εξώσεις, μετά... λύσεις
Την αναθεώρηση του προγράμματος στέγασης και ένταξης προσφύγων «Ηλιος» και την καλύτερη διασύνδεση των προσφύγων με τον ΟΠΕΚΑ και τον ΟΑΕΔ αποφάσισε διευρυμένη σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου...
Πρώτα οι εξώσεις, μετά... λύσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναζητούν χώρους υποδοχής νεοεισερχόμενων προσφύγων
Να υποδείξουν νέους χώρους για την προσωρινή διαμονή νεοεισερχομένων προσφύγων μακριά από τα υπάρχοντα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης ζητά από τους δήμους των νησιών Βορείου Αιγαίου ο υπουργός Μετανάστευσης...
Αναζητούν χώρους υποδοχής νεοεισερχόμενων προσφύγων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας