• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.1°C / 18.5°C
  1 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.6°C / 16.0°C
  0 BF
  74%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.8°C / 16.0°C
  3 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  2 BF
  71%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  1 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.5°C / 15.4°C
  1 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.4°C / 11.8°C
  1 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.6°C / 15.6°C
  2 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 18.8°C
  4 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.9°C / 16.9°C
  1 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.4°C / 17.9°C
  3 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 15.6°C
  2 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  3 BF
  67%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  9°C 8.9°C / 14.5°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.9°C / 15.1°C
  1 BF
  63%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 18.8°C
  1 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.3°C / 18.7°C
  3 BF
  52%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 14.3°C
  0 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.2°C / 16.1°C
  2 BF
  75%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  2 BF
  62%

Δίπλα -δίπλα ο Αριστείδης Ματιάτος με τον Νότη Μηταράκη τον Σεπτέμβριο του 2014

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Από το «Παράκτιο Μέτωπο» στη Μαλακάσα

 • A-
 • A+

Σε προσωπικό στρατό μετακλητών υπαλλήλων επιχειρεί να μετατρέψει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ο Νότης Μηταράκης, κάνοντας άλλη μια στροφή 180 μοιρών από τις θέσεις που υποστήριζε προεκλογικά η Ν.Δ. Τότε που κατηγορούσε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για... πάρτι μετακλητών, τον αριθμό των οποίων πάντως έχει πολλαπλασιάσει στο υπουργείο ο κύριος Μηταράκης, ή όταν μιλούσε για την ανάγκη υπηρεσιακών και όχι μετακλητών γενικών γραμματέων ή όταν ασκούσε κριτική για απευθείας αναθέσεις του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, τις οποίες έσπευσε όχι να περιορίσει αλλά να επεκτείνει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου που κατατέθηκε την Παρασκευή στη δημόσια διαβούλευση δίνει τη δυνατότητα στον υπουργό να διορίσει μετακλητό υπάλληλο που θα προΐσταται στην υπό σύσταση Νομική Υπηρεσία του υπουργείου, ενώ συστήνονται στην υπηρεσία και τέσσερις θέσεις μετακλητών. Μετακλητοί έχουν τοποθετηθεί και στις νεοσύστατες θέσεις υποδιοικητών της Υπηρεσίας Ασύλου και της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης, ενώ στην περίπτωση της Υπηρεσίας Ασύλου ανέλαβε τη θέση ο Ιωάννης Σφυράκης, όχι μόνο πριν εκδοθεί το ΦΕΚ του διορισμού του, αλλά και πριν καν συσταθεί η οργανική του θέση. Τώρα το νομοσχέδιο θεσπίζει άλλες 12 θέσεις μετακλητών συνεργατών στις Υπηρεσίες Ασύλου, Υποδοχής και Ταυτοποίησης και στην Αρχή Προσφυγών.

Αλλες 8 θέσεις μετακλητών είχαν συσταθεί στην Τεχνική Υπηρεσία του υπουργείου στα τέλη Φεβρουαρίου, στην οποία διευθυντής ανέλαβε το στέλεχος της Ν.Δ. και μηχανικός Αριστείδης Ματιάτος, ο οποίος μάλιστα προχώρησε και αυτός στις πρώτες πράξεις του πριν γίνει ο επίσημος διορισμός του ως μετακλητού υπαλλήλου.

Τις τελευταίες ημέρες ο πρώην υφυπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης ανέδειξε μια σειρά από «κανονικότητες» του επιτελικού κράτους εν μέσω της πανδημίας και γενικού περιορισμού σε κάθε επίπεδο και κυρίως σε κάθε θεσμό.

Μάθαμε μεταξύ άλλων ότι ο Νότης Μηταράκης επέλεξε συγκεκριμένη τεχνική εταιρεία για την κατασκευή εγκατάστασης προσφύγων στη Μαλακάσα έναντι του ποσού των 4,5 εκατ. ευρώ και φυσικά με απευθείας ανάθεση.

Ο κ. Μηταράκης προχώρησε στην ανάθεση συστήνοντας μια νέα Τεχνική Υπηρεσία που θα δίνει λόγο αποκλειστικά στον ίδιο, διορίζοντας ως διευθυντή τον κ. Ματιάτο. Αντί να προχωρήσει στη συγκεκριμένη ανάθεση η αρμόδια Διεύθυνση Προμηθειών του υπουργείου, όπως ο νόμος ορίζει, το έκανε αυτό η νεοσύστατη υπηρεσία.

«Ανάλογες θέσεις μετακλητών επιτρέπεται να συστήνονται μόνο σε πολιτικά γραφεία, όχι σε υπηρεσιακές δομές, γιατί έτσι παραβιάζεται η Συνταγματική Αρχή (103) περί στελέχωσης των δημοσίων υπηρεσιών από μονίμους με πολύ προσδιορισμένες εξαιρέσεις», επισήμανε ο κ. Πολάκης.

Ποιος είναι ο Αριστείδης Ματιάτος

Ο μετακλητός υπάλληλος που τοποθέτησε ο κ. Μηταράκης διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας του υπουργείου είναι παλιό και βασικό στέλεχος της Ν.Δ. (πρώην γραμματέας της ΔΑΚΕ Μηχανικών) και ειδικότερα της σαμαρικής πτέρυγας. Ηταν μέλος της 150μελούς Κεντρικής Επιτροπής της Πολιτικής Ανοιξης, ενώ με την ολική επαναφορά Σαμαρά ξεκίνησαν και οι νέες αρμοδιότητές του. Για τον Αρ. Ματιάτο -όπως ο ίδιος έλεγε- «ο Σαμαράς είναι πάνω απ’ όλα».

Λογικό ήταν κατόπιν αυτού να αναθέσει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τη διακόσμηση των πολυτελών γραφείων του κόμματος στη Συγγρού στην εταιρεία του πρώην στελέχους του. Αμέσως μετά, το 2013, τον όρισε πρόεδρο της «Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε.».

Μάλιστα, εκτενές ρεπορτάζ των «Παραπολιτικών» (!) στις 20/8/2013, με τίτλο «Γαλάζια παιδιά του κομματικού σωλήνα σε θέσεις κλειδιά», αποκάλυπτε: «Αποτυχόντες βουλευτές, κατ’ επάγγελμα πολιτευτές, συνεργάτες υπουργών και βουλευτών, ακόμα και κομματικά στελέχη έχουν τοποθετηθεί σε κρίσιμες θέσεις, με μοναδικά διαπιστευτήρια τις καλές τους σχέσεις με το σύστημα εξουσίας, την κομματική διαδρομή, τη συμμετοχή στα ψηφοδέλτια και τις όποιες άλλες εκλεκτικές συγγένειες. Θα περίμενε κανείς, σε μια εποχή που η χώρα δοκιμάζεται και η κοινωνία είναι στα όριά της με τις συνεχείς περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, αλλά και την κατάρρευση του κοινωνικού κράτους, οι επιλογές σε θέσεις-κλειδιά της πολύπαθης Δημόσιας Διοίκησης, αν μη τι άλλο, να έχουν τα στοιχειώδη εχέγγυα της αξιοκρατίας».

Μεταξύ άλλων «κολλητών» του πρώην πρωθυπουργού ήταν και ο Αρ. Ματιάτος, που τότε ορίστηκε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της νεοσύστατης εταιρείας «Αττικό Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε.» με αρμοδιότητα ολόκληρη την περιοχή από το Φάληρο ώς το Σούνιο.

Λίγα χρόνια νωρίτερα, το 2010, το όνομα του Αρ. Ματιάτου ακουγόταν για το το χρίσμα της Ν.Δ. στη δημαρχία της Νέας Σμύρνης, της οποίας υπήρξε δημοτικός σύμβουλος το 1998 και το 2002, και υποψήφιος δήμαρχος το 1994. «Τον πίστεψα, τον ακολούθησα και δικαιώθηκα» έλεγε για τον Αντ. Σαμαρά ο Αρ. Ματιάτος (new money, 19/11/2013).

Τελικά ο ίδιος έμελλε επί Κ. Μητσοτάκη και Ν. Μηταράκη να διοριστεί μετακλητός υπάλληλος με θέση διευθυντή και να αναλάβει τώρα τη διαμόρφωση του κέντρου υποδοχής στη Μαλακάσα. Κανείς ποτέ δεν χάνεται.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ολα για τον «ευρωπαϊκό τρόπο ζωής»
Η στρατηγική της κυβέρνησης αφορά περισσότερο την αφομοίωση των προσφύγων παρά την κοινωνική τους ένταξη με ισότιμους όρους σεβασμού της πολιτισμικής τους ταυτότητας.
Ολα για τον «ευρωπαϊκό τρόπο ζωής»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η μπάλα στην εξέδρα από Μηταράκη
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου δεν απομάκρυνε έστω και προσωρινά από τα καθήκοντά του στενό συνεργάτη του, μετακλητό, που κατηγορείται από τις αρμόδιες αρχές για χρηματισμό.
Η μπάλα στην εξέδρα από Μηταράκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Περίφραξη και μπάρα ενάντια στα σχέδια Μηταράκη από το δήμο Χίου
Σε κλιμάκωση της τακτικής υπεράσπισης της δημοτικής έκτασης στο Θόλος που έχει μπει στο στόχαστρο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για την δημιουργία υπερ-δομής για πρόσφυγες, προχώρησε ο Δήμος Χίου.
Περίφραξη και μπάρα ενάντια στα σχέδια Μηταράκη από το δήμο Χίου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας