Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε από τις ΗΠΑ για την απειλή του λαϊκισμού.
Όπως ανέφερε –μιλώντας στην 146η τελετή αποφοίτησης του Boston College– «η γενιά μου σκέφτηκε πως θα ήταν εύκολη η Δημοκρατία, αγνοώντας ότι θέλει συνεχή προσπάθεια», προσθέτοντας ότι «οι δημοκρατίες απειλούνται από σειρήνες που προσφέρουν εύκολες λύσεις σε δύσκολα προβλήματα».
Υπενθυμίζεται ότι και στην ομιλία του από το Κογκρέσο στις 17 Μαΐου, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «οι δημοκρατίες μας απειλούνται από φωνές λαϊκιστών» και ότι «στην Ελλάδα πληρώσαμε το βαρύ τίμημα ακούγοντάς τους», χωρίς να διευκρινίσει σε ποιους ακριβώς αναφέρεται.
Ο πρωθυπουργός φέρεται να λησμονεί τους εθνολαϊκιστές του κόμματός του και της κυβέρνησής του και να επικεντρώνεται στους λαϊκιστές με αριστερό πρόσημο. Ουσιαστικά, όμως, ο κ. Μητσοτάκης και οι ομόσταβλοί του στην Ευρώπη αποκαλούν λαϊκιστές όσους δεν συμφωνούν μαζί τους, όσους αντιστέκονται, όσους δεν πειθαρχούν στα κελεύσματά τους.
Σήμερα, ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στους αποφοίτους του Boston College, είπε πως είναι δικό τους καθήκον η επανεφεύρεση της δημοκρατίας και τους ζήτησε να μη χάσουν την πίστη τους ότι μπορούν να αλλάξουν το μέλλον. Έκανε μάλιστα αναφορά σε στίχους από τραγούδι του Βασίλη Παπακωνσταντίνου που λένε ότι «φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για μένα χωρίς εμένα» αλλά και στην «Ιθάκη» του Καβάφη που λέει ότι «σημασία δεν έχει ο προορισμός αλλά το ταξίδι».
► Ο κ. Μητσοτάκης προκάλεσε έντονες αντιδράσεις με τις προκλητικές δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με φοιτητές και νεαρούς εργαζόμενους σε εταιρείες τεχνολογίας, καθώς μεταξύ άλλων προέτρεψε «να βλέπουμε τη ζωή μας λίγο πιο σφαιρικά, λίγο πιο ολιστικά» και ότι «ο σκοπός πλέον δεν είναι απλά πόσα λεφτά θα βγάλω», ενώ δεν πρέπει το μοναδικό κίνητρο να είναι «να βγάζει κανείς ολοένα και περισσότερα λεφτά». Όλα αυτά τη στιγμή που οι μισθοί είναι ιδιαίτερα χαμηλοί, οι νέοι στο περιθώριο, ενώ η ακρίβεια και ο πληθωρισμός μαστίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Μεταξύ άλλων, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κάλεσε τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί και «να αναλάβουμε εμείς που μας ενδιαφέρει να αυξήσουμε τους μισθούς των ανθρώπων και έχω να του προτείνω διάφορες παραλίες για να πάει να φιλοσοφήσει το καλοκαίρι», ενώ ο Νάσος Ηλιόπουλος υπενθύμισε ότι «ο βασικός μισθός είναι χαμηλότερος από το επίπεδο του 2010, στην χώρα με την υψηλότερη ανεργία νέων στην Ευρώπη».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας