Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έχει σύσκεψη με στενούς του συνεργάτες για να καθορίσουν τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης και ίσως τον ανασχηματισμό στο υπουργικό συμβούλιο.

Στο πρωθυπουργικό γραφείο βρίσκονται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιω. Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Μαντάς,ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν. Φίλης, ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης και ο υφυπουργός Επικρατείας Τ. Κουίκ.

Η σύσκεψη βρίσκεται σε εξέλιξη, το δε ενδεχόμενο ανασχηματισμού παραμένει ισχυρό, ιδίως μετά τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή για τα προαπαιτούμενα και τη διαφοροποίηση μελών της κυβέρνησης (Λαφαζάνης, Στρατούλης, Ήσυχος και Βαλαβάνη), η οποία είχε παραιτηθεί από αναπληρώτρια υπουργός πριν την ψηφοφορία).

Παρά την έντονη φημολογία για ανακοινώσεις, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να ανακοινωθούν σήμερα οι όποιες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Ονόματα και υποψήφιοι

Το βασικό ερώτημα παραμένει το αν ο ανασχηματισμός θα είναι ευρύς ή εάν θα καλυφθούν απλά τα κενά που δημιουργούνται μετά το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας στη Βουλή.

Όπως ήταν αναμενόμενο η ονοματολογία έχει ήδη πάρει φωτιά με αρκετούς υπουργούς να φέρονται υποψήφιοι για αλλαγή χαρτοφυλακίου, αλλά και νέα πρόσωπα να θεωρούνται προ των πυλών της κυβέρνησης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Πάνος Σκουρλέτης (υπουργείο Εργασίας) και Θοδωρής Δρίτσας (αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας) θα αλλάξουν χαρτοφυλάκια ιδιαίτερα μετά τους όρους για αλλαγές στα εργασιακά, αλλά και για περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις που αναγράφονται στο κείμενο της συμφωνίας.

Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η αποχώρηση των υπουργών εκείνων που ψήφισαν «όχι» στη χθεσινή ψηφοφορία (Λαφαζάνης, Στρατούλης, Ήσυχος), αλλά και της Νάντιας Βαλαβάνη η οποία έχει ήδη παραιτηθεί. 

Άλλο όνομα που «παίζει» είναι του Αλέξη Μητρόπουλου (ο οποίος το υπαινίχθηκε σε συνέντευξή του), ενώ δεν αποκλείεται να βρεθούν στην κυβέρνηση άτομα από την «προεδρική» πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Γιάννης Μπαλάφας.

Παράλληλα, δεν μπορεί να αποκλειστεί και η πιθανότητα να βρεθούν εντός κυβερνητικού σχήματος και άλλα πρόσωπα ευρείας αποδοχής, ενώ, ο πρωθυπουργός, πιθανότατα να πρέπει να αντιμετωπίσει και το ζήτημα της Ζωής Κωνσταντοπούλου στην προεδρία της Βουλής.

Εκλογές το φθινόπωρο;

Την ίδια ώρα, μετά τη σκληρή συμφωνία που φέρνει η κυβέρνηση και τις απώλειες που είχε η κυβερνητική πλειοψηφία στη χθεσινή ψηφοφορία, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών κερδίζει έδαφος.

Ήδη ο Νίκος Βούτσης δήλωσε στο «Κόκκινο 105,5» «Είναι πολύ πιθανές οι εκλογές, αυτό όμως θα είναι αποτέλεσμα συνολικής – και όχι μόνο από την κυβέρνηση- ενόρασης ως προς τις γενικότερες εξελίξεις».

Συνεπώς ο ανασχηματισμός μπορεί να έχει προεκλογικό χαρακτήρα.