Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Σταθερός στη σκληρή γραμμή της αποτροπής των προσφύγων, αντί για αυτήν της προστασίας τους –όπως επιτάσσει το διεθνές δίκαιο–, παραμένει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης. 

Μιλώντας στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. (που συγκάλεσε η Σλοβενική Προεδρία με αντικείμενο τη μεταναστευτική πίεση στα σύνορα Λιθουανίας-Λευκορωσίας), ο κ. Μηταράκης εστίασε στην αναμενόμενη προσφυγική ροή λόγω της ανόδου των Ταλιμπάν στην ηγεσία του Αφγανιστάν, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως πρέπει να σταλούν τα «σωστά μηνύματα», προκειμένου –όπως είπε– να αποφευχθεί μία νέα μεταναστευτική κρίση «την οποία η Ευρώπη δεν είναι σε θέση να επωμισθεί».

Ο υπουργός έκανε λόγο και για την ανάγκη συλλογικής δράσης της Ε.Ε. «έναντι των συστηματικών προσπαθειών εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού για πολιτικούς λόγους από τρίτες χώρες, που παρατηρούνται τελευταία», ενώ τόνισε πως «θα πρέπει να δράσουμε προληπτικά αποφεύγοντας παράτυπες μεταναστευτικές ροές». 

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μηταράκης έχει ξεκαθαρίσει με πρόσφατες δηλώσεις του πως «εμείς δεν θέλουμε και δεν μπορούμε να είμαστε η πύλη εισόδου για την Ευρώπη για τους μετανάστες και πρόσφυγες που μπορεί να προσπαθήσουν να έρθουν στην Ε.Ε.», έχει υποστηρίξει ότι η Τουρκία είναι «ασφαλής χώρα» και έχει καλέσει την Ευρώπη «να στηρίξει την Τουρκία», προκειμένου να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προσφυγικές πιέσεις. 

Στην ίδια γραμμή πλεύσης κινείται ολόκληρη η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όπως φάνηκε και από τη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, τη στιγμή που πληροφορίες αναφέρουν πως αναμένεται ενίσχυση φύλαξης των συνόρων στον Έβρο και τα νησιά.

Σημειώνεται εξάλλου ότι από την πλευρά της, η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, εξέφρασε την ανησυχία της Ε.Ε. για την εκτυλισσόμενη κρίση στο Αφγανιστάν, τονίζοντας ότι οι Βρυξέλλες προετοιμάζονται για όλα τα σενάρια.