• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.0°C / 26.8°C
  2 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.3°C / 24.4°C
  1 BF
  72%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 22.1°C / 24.9°C
  1 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 19.0°C / 21.6°C
  2 BF
  77%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 17.3°C
  1 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.8°C / 25.2°C
  3 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.6°C / 21.9°C
  2 BF
  78%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 25.5°C
  1 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.8°C / 24.7°C
  0 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  71%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 19.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 20.5°C / 23.3°C
  2 BF
  61%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  4 BF
  80%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 25.4°C
  0 BF
  57%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 19.3°C / 24.4°C
  0 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 19.7°C / 21.7°C
  2 BF
  84%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  1 BF
  95%

Η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Ίλβα Γιόχανσον

AP Photo/Armando Franca

Γιόχανσον: «Να προσφέρουμε νόμιμες, ασφαλείς και οργανωμένες οδούς για τους πρόσφυγες»

 • A-
 • A+

Την ανησυχία της Ε.Ε. για την εκτυλισσόμενη κρίση στο Αφγανιστάν, που θα αυξήσεις τις προσφυγικές ροές, εξέφρασε η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, η οποία σημείωσε ότι οι Βρυξέλλες προετοιμάζονται για όλα τα σενάρια.

Στην ομιλία της στη συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών, η Ιλβα Γιόχανσον τόνισε ότι η απομάκρυνση του προσωπικού και των πολιτών της Ε.Ε., αλλά και του τοπικού προσωπικού που συνεργάζεται με την ΕΕ και τα κράτη- μέλη στο Αφγανιστάν αποτελεί άμεση προτεραιότητα, και εξέφρασε ευγνωμοσύνη στα κράτη-μέλη «για τη δέσμευσή τους στη χορήγηση θεωρήσεων στο προσωπικό και τις οικογένειές τους και για την προσφορά θέσεων στα αεροπλάνα αναχώρησης. Η Επιτροπή είναι έτοιμη να συντονίσει όλες τις ενέργειες που χρειάζονται για να βρουν νέο σπίτι».

Όσον αφορά τις αναμενόμενες αυξημένες προσφυγικές ροές, η επίτροπος τόνισε ότι «δεν πρέπει να περιμένουμε μέχρι να φτάσουν οι άνθρωποι στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό δεν είναι λύση. Θα πρέπει να αποτρέψουμε τους ανθρώπους να κατευθύνονται προς την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω μη ασφαλών, παράτυπων και ανεξέλεγκτων διαδρομών που εκτελούνται από εμπόρους».

Ενώ σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε ανθρώπους που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο στο Αφγανιστάν. Οι δημοσιογράφοι, το προσωπικό των ΜΚΟ και οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αφγανιστάν συγκαταλέγονται μεταξύ αυτών που κινδυνεύουν περισσότερο, ιδίως οι γυναίκες».

Επίσης αναγνώρισε ότι «όπως έχουν τα πράγματα, η κατάσταση στο Αφγανιστάν δεν είναι ασφαλής και δεν θα είναι ασφαλής για κάποιο χρονικό διάστημα. Επομένως, δεν μπορούμε να αναγκάσουμε τους ανθρώπους να επιστρέψουν στο Αφγανιστάν».

Και εξήγησε ότι «ενώ συνεχίζουμε το έργο μας για την αντιμετώπιση των κινδύνων παράτυπης μετανάστευσης, την καταπολέμηση του εμπορίου ανθρώπων και την αποτελεσματική διαχείριση των συνόρων μας, πρέπει να προσφέρουμε νόμιμες, ασφαλείς και οργανωμένες οδούς προς την ΕΕ. Αυτό αντικατοπτρίζει τη συνολική και ισορροπημένη προσέγγισή μας για τη μετανάστευση που καθορίζεται στο νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο».

Η Ίλβα Γιόχανσον επισήμανε ότι «κάλεσε τα κράτη-μέλη να εντείνουν τη δέσμευσή τους για επανεγκατάσταση, να αυξήσουν τις ποσοστώσεις επανεγκατάστασης για να βοηθήσουν όσους έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας και να προσφέρουν συμπληρωματικές νομικές οδούς. Για μένα, είναι πολύ σαφές ότι οι Αφγανές γυναίκες και κορίτσια βρίσκονται σε μια ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση».

Και επισήμανε ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στην υποστήριξη Αφγανών προσφύγων στην περιοχή. «Η ταχέως εξελισσόμενη κατάσταση στο Αφγανιστάν θέτει μια παγκόσμια πρόκληση, γι' αυτό πρέπει να δράσουμε από κοινού και με όλους τους εταίρους σε παγκόσμιο επίπεδο, με αποφασιστικότητα και δίκαιο τρόπο, ενώ παράλληλα εγγυόμαστε τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, την προστασία των αξιών μας και την εργασία μας σε πνεύμα αλληλεγγύης».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Κατακόρυφη αύξηση ασυνόδευτων ανηλίκων αιτούντων άσυλο στην ΕΕ το 2021
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, αυξήθηκε κατά 72% ο αριθμός των ασυνόδευτων ανηλίκων που ζήτησαν άσυλο σε χώρες της ΕΕ, ενώ 5% λιγότεροι πρόσφυγες έλαβαν τελικά άσυλο.
Κατακόρυφη αύξηση ασυνόδευτων ανηλίκων αιτούντων άσυλο στην ΕΕ το 2021
ΕΥΡΩΠΗ
Καταπάτηση δικαιωμάτων προσφύγων και με τις ευλογίες της Ε.Ε.
Τις «δευτερογενείς» μεταναστευτικές ροές εντός της Ε.Ε. συζήτησαν οι υπουργοί Εσωτερικών και Μετανάστευσης χθες στο Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.
Καταπάτηση δικαιωμάτων προσφύγων και με τις ευλογίες της Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Αποθήκες ψυχών με τις ευλογίες της Ε.Ε.
Εκτακτα και προσωρινά μέτρα για μεγαλύτερη ευελιξία στην Πολωνία, τη Λετονία και τη Λιθουανία, λόγω της εργαλειοποίησης μεταναστών από το καθεστώς...
Αποθήκες ψυχών με τις ευλογίες της Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Ε.Ε.: Νομιμοποίηση επαναπροωθήσεων ελλείψει ενιαίου συμφώνου μεταναστευτικής πολιτικής;
Επικαλούμενα το αδιέξοδο στις συνομιλίες για μια νέα συμφωνία κοινής μεταναστευτικής πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πολλά κράτη μέλη προωθούν πρόταση νομιμοποίησης των επαναπροωθήσεων.
Ε.Ε.: Νομιμοποίηση επαναπροωθήσεων ελλείψει ενιαίου συμφώνου μεταναστευτικής πολιτικής;
ΕΥΡΩΠΗ
Αντιπροσφυγικός πόλεμος υπό το βλέμμα της Ε.Ε.
Πολωνία, Λετονία και Λιθουανία αυστηροποιούν μέρα με τη μέρα τα αμυντικά τους μέτρα στα σύνορα με τη Λευκορωσία, με αφορμή την «εργαλειοποίηση προσφύγων» από τον Λευκορώσο δικτάτορα Λουκασένκο.
Αντιπροσφυγικός πόλεμος υπό το βλέμμα της Ε.Ε.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας