• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 14.5°C
  1 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.6°C / 12.7°C
  1 BF
  88%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 14.3°C
  2 BF
  89%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 6.9°C / 8.8°C
  1 BF
  90%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 9.6°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.1°C / 9.6°C
  1 BF
  87%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 4.4°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  1 BF
  92%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 12.7°C
  3 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  1 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 13.4°C
  1 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  3 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.3°C / 15.3°C
  3 BF
  83%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 11.7°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 13.4°C
  1 BF
  86%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.8°C / 14.9°C
  1 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 14.3°C
  0 BF
  76%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.6°C
  1 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 13.9°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  1 BF
  93%

Ανοίγει τη συζήτηση για υποχρεωτικό εμβολιασμό και προνόμια για εμβολιασμένους

 • A-
 • A+

Τις κυβερνητικές επιδιώξεις για υποχρεωτικό εμβολιασμό, αλλά και παροχή προνομίων σε όσους έχουν εμβολιαστεί περιέγραψε στις σημερινές του τοποθετήσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόσο κατά την ομιλία του στη Βουλή όσο και στην πρωινή συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος έχει αρνηθεί πολλάκις να βρεθεί στη βουλή για να απαντήσει σε συγκεκριμένες ερωτήσεις της αντιπολίτευσης, επέλεξε να εμφανιστεί σήμερα, επιχειρώντας να μετατρέψει σε φιέστα την ψήφιση του νομοσχεδίου για το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Σε μια ομιλία που είχε αρκετά σημεία έπαρσης, δεν παρέλειψε να αποθεώσει τον εαυτό του και την κυβέρνηση του «βλέποντας» επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας, αλλά και γοργά βήματα στο πρόγραμμα εμβολιασμών, παρά τις περί του αντιθέτου ενδείξεις.

Μιλώντας για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επέλεξε να ενοχοποιήσει ξανά τους ίδιους τους ασθενείς που παλεύουν διασωληνωμένοι επισημαίνοντας ότι «η συντριπτική πλειοψηφία δεν είχαν εμβολιαστεί και δεν το έκαναν από επιλογή, καθώς, λόγω ηλικίας, είχα τη δυνατότητα να κάνουν το εμβόλιο τους προηγούμενους μήνες».

Υποχρεωτικός εμβολιασμός και προνόμια

Ξεχωριστό ενδιαφέρον από την ομιλία του πρωθυπουργού , ωστόσο, έχουν τα όσα δήλωσε για το ενδεχόμενο υποχρεωτικών εμβολιασμών, αλλά και για τα προνόμια σε όσους έχουν ήδη κάνει εμβόλιο.

Χαρακτηριστικά έκανε λόγο για επικείμενη κυβερνητική απόφαση περί υποχρεωτικού εμβολιασμού στο υγειονομικό προσωπικό και σε προσωπικό φροντίδων υγείας.

Σημείωσε ότι μετά από δικό του αίτημα θα γνωμοδοτήσει η επιτροπή βιοηθικής, ωστόσο η κυβέρνηση θα λάβει τις τελικές αποφάσεις με σαφή προτεραιότητα στη δημόσια υγεία.

«Σε λίγο την πειθώ που έχει δείξει η κυβέρνηση για τους εμβολιασμούς θα την διαδεχθεί η απόφαση για υποχρεωτικό εμβολιασμό στο υγειονομικό προσωπικό και προσωπικό για φροντίδες υγείας. Πολύ σύντομα θα γνωμοδοτήσει δημόσια η επιτροπή Ηθικής και η κυβέρνηση λαμβάνοντας υπόψη τη γνωμάτευση της θα αποφασίσει με ευαισθησία, αλλά και με σαφή προτεραιότητα στη δημόσια υγεία.».

Αναφερόμενος στη συνέχεια στις «διευκολύνσεις» που έχουν όσοι έχουν πλήρως εμβολιαστεί, ανέφερε πως «η συζήτηση για τις διευκολύνσεις θα ξεκινήσει σύντομα και η επίσημη αφετηρία είναι η χρονική στιγμή που όλοι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο που επιθυμούν να κάνουν. Ουδείς το φθινόπωρο θα μπορεί να απαγορεύσει πχ σε έναν επιχειρηματία της εστίασης να πει ότι δέχεται μόνο εμβολιασμένους. Θα ξανακαλέσω τους συμπολίτες μας σε ένα νέο εμβολιαστικο κύμα» συμπλήρωσε.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός, κατά την επίσκεψή του στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχε σπεύσει να βαφτίσει να προνόμια «διευκολύνσεις» ώστε να αμβλύνει ελαφρώς την βαρύτητα των κινήσεων που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Όπως είπε η συζήτηση θα ανοίξει από πλευράς κυβέρνησης από τη στιγμή που όλοι οι συμπολίτες μας θα έχουν τη δυνατότητα εντός εύλογου διαστήματος να έχουν πρόσβαση σε ένα εμβόλιο. Αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει και στη χώρα μας όπως θα γίνει και η συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ειδικών κατηγοριών εργαζομένων, είπε επίσης ο πρωθυπουργός. «Αναμένω εντός των επόμενων ημερών το σχετικό πόρισμα από την Επιτροπή, το οποίο θα δοθεί και στη δημοσιότητα, έτσι ώστε μετά από έναν πιστεύω σύντομο δημόσιο διάλογο να καταλήξουμε στις πολιτικές μας γύρω από τα θέματα αυτά», επισήμανε.

Η πρώτη τονωτική ένεση στην οικονομία

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε αρκετές φορές να ευλογήσει τα γένια του υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας έκανε προσλήψεις στην Υγεία, αύξησε τις ΜΕΘ και έκανε περαιτέρω επενδύσεις.

Μιλώντας για το ψηφιακό πιστοποιητικό., το χαρακτήρισε ως την πρώτη τονωτική ένεση για την ελληνική οικονομία, μη παραβλέποντας να τονίσει ότι ήταν πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης. 

«Καθώς η έξοδος από την κρίση είναι πλέον ορατή, από την εποχή των κρουσμάτων μπαίνουμε σταδιακά στην εποχή της ανάκαμψης» επισήμανε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας  πως «Αν ο εμβολιασμός αποτελεί αντίδοτο στον κορονοϊο, για την υγεία μας, το ψηφιακό πιστοποιητικό ήταν μια πρώτη τονωτική ένεση για την οικονομία μας. Ήμασταν οι πρώτοι που το εισηγηθήκαμε. Η πρόταση της Αθήνας αποτελεί πραγματικότητα της Ευρώπης».

Έκανε, ακόμη, ξεχωριστή αναφορά στο μέτρο των self test, χωρίς, όμως, να τοποθετηθεί για τις σημερινές εξελίξεις, δηλαδή την κυβερνητική επιβεβαίωση ότι σταματά από τις 19 Ιουνίου η δωρεάν διάθεσή τους από τα φαρμακεία.

Μίλησε, ακόμη, για θετικές πρώτες ενδείξεις στον τουρισμό, επαναλαμβάνοντας τα πρόσφατα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνησή του.

Δεν παρέλειψε, πάντως, να εκτοξεύσει βέλη προς την αντιπολίτευση, φανερώνοντας και την εμμονή της κυβέρνησης απέναντι στις διαδηλώσειω.
«Πέρασε ένας χειμώνας με μικρόψυχη αμφισβήτηση στα όρια του υγειονομικού σαμποτάζ, πότε με τις διαδηλώσεις και πότε με την κριτική για το εμβόλιο πριν καν εκείνο ανακαλυφθεί».

Χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την ενδεχόμενη ψήφιση του νομοσχεδίου και από την αντιπολίτευση, επιχείρησε να απευθύνει κάλεσμα για ενότητα, ενώ σχεδόν… σφύριξε λήξη της πανδημίας σε ποιητικούς τόνους.

«Αρκεί να κρατήσουμε ασφαλές το σκάφος και να αφήσουμε τον άνεμο της προόδου να ξεδιπλώσει τα πανιά του. Να δουλέψουμε επιτέλους ενωμένοι προς τα εκεί που δείχνει η πυξίδα του αύριο. Γυρίζουμε τη σελίδα της πανδημίας και αρχίζουμε να γράφουμε τη σελίδα της ευημερίας» κατέληξε.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Από αύριο το πρωί σε ισχύ τα νέα μέτρα - Το μεσημέρι οι ανακοινώσεις
Παλινωδίες και με πρωθυπουργική υπογραφή, καθώς ο κύβος ερρίφθη κατά τη σύσκεψη στο Μαξίμου. Τι θα ανακοινώσει το μεσημέρι ο υπουργός Υγείας.
Από αύριο το πρωί σε ισχύ τα νέα μέτρα - Το μεσημέρι οι ανακοινώσεις
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παράθυρο επέκτασης υποχρεωτικότητας - Αμετανόητοι για τις ΜΕΘ
Την απειλή του υποχρεωτικού εμβολιασμού επιλέγει να κρατήσει ζωντανή η κυβέρνηση, αρνούμενη να αναλάβει τις ευθύνες της για την πανδημία.
Παράθυρο επέκτασης υποχρεωτικότητας - Αμετανόητοι για τις ΜΕΘ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με εντολή Μαξίμου, οι ιδιώτες παιδίατροι θα συμμετάσχουν στον εμβολιασμό
Ο εμβολιασμός των παιδιών άνω των 12 χρόνων θα μπορεί να γίνεται και από τους ιδιώτες παιδιάτρους, έπειτα από απόφαση που ελήφθη σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Με εντολή Μαξίμου, οι ιδιώτες παιδίατροι θα συμμετάσχουν στον εμβολιασμό
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προσπαθούν να μεταθέσουν τις ευθύνες
Μετά τα μηνύματα χαλάρωσης από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, η κυβέρνηση ρίχνει τώρα όλα τα βάρη στους ανεμβολίαστους πολίτες, επιβάλλοντάς τους σκληρές -άμεσες και έμμεσες- οικονομικές κυρώσεις ● Εξαίρεσαν πάλι...
Προσπαθούν να μεταθέσουν τις ευθύνες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας