ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Στα πανεπιστημιακά συγγράμματα ανάλυσης του Συντάγματος, ακόμη και οι πρωτοετείς φοιτητές των Νομικών Σχολών, των Σχολών Πολιτικής Επιστήμης και άλλων ανθρωπιστικών επιστημών μαθαίνουν το στοιχειώδες: οι Ανεξάρτητες Αρχές, ιδιαίτερα αυτές που προβλέπονται ρητά στο Σύνταγμα, όπως η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών ή ο Συνήγορος του Πολίτη, θεσπίστηκαν για την προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών από αυθαιρεσίες της πολιτικής εξουσίας.

Μόνο τα δικαστήρια μπορούν να ελέγξουν τη νομιμότητα των αποφάσεων μιας Ανεξάρτητης Αρχής. Η πολιτική εξουσία -και οποιοδήποτε όργανο ελεγχόμενο από αυτήν- παραβιάζει κατάφωρα το Σύνταγμα όταν αντιτίθεται σε μια απόφαση, μια γνωμοδότηση, μια υπόδειξη συμμόρφωσης προς την εκτελεστική εξουσία.

Και αυτό ακριβώς έκανε το υπουργείο Ναυτιλίας με τη χθεσινή ανακοίνωσή του με την οποία επιτίθεται με αδιανόητους χαρακτηρισμούς, έως και απειλές, στον Συνήγορο του Πολίτη για το εμπεριστατωμένο πόρισμά του στο οποίο καταλογίζει εγκληματικές ευθύνες στο Λιμενικό για την τραγωδία της Πύλου, όπου εκατοντάδες μετανάστες έχασαν τη ζωή τους.

Αν ήμασταν ένα κανονικό κράτος δικαίου, μια ευνομούμενη πολιτεία, ο υπουργός Ναυτιλίας -αν αυτός συνέταξε ή υπαγόρευσε την κατάπτυστη ανακοίνωση- θα έπρεπε ήδη να έχει αποπεμφθεί. Και το ίδιο ισχύει για οποιονδήποτε άλλο κυβερνητικό παράγοντα έκανε αντ’ αυτού (του κ. Στυλιανίδη) τη βρόμικη δουλειά.

Αλλά το πρόβλημα της χώρας είναι ότι έχουμε μια κυβέρνηση, ένα καθεστώς πιο σωστά, που δεν ορρωδεί προ ουδενός Συντάγματος και ουδεμίας Ανεξάρτητης Αρχής. Σε όλες τις μεγάλες υποθέσεις που μας απασχόλησαν τα τελευταία πέντε χρόνια, στο έγκλημα των Τεμπών, στο σκάνδαλο των υποκλοπών, στην τραγωδία της Πύλου, η κυβέρνηση Μητσοτάκη τσαλαπάτησε κάθε έννοια διάκρισης εξουσιών, χειραγώγησε την ηγεσία της Δικαιοσύνης, επιτέθηκε σε κάθε Ανεξάρτητη Αρχή, σε κάθε πραγματογνώμονα, σε κάθε ευρωπαϊκό θεσμό -ακόμη και στην Ευρωπαία εισαγγελέα!- που τολμούσε να αποκλίνει έστω και λίγο από τον κυβερνητικό μονόλογο.

Αλλά με την επίθεση του υπουργού Ναυτιλίας στον Συνήγορο του Πολίτη για το έγκλημα της Πύλου ο κατήφορος της κυβέρνησης πιάνει αληθινά πάτο! Αποκαλύπτει έναν τραμπικής έμπνευσης ολοκληρωτισμό, ανάλογο με την εκστρατεία τρόμου που εξαπολύει ο ανεξέλεγκτος πλανητάρχης, με το «θέαμα» των σαδιστικών απελάσεων εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών από τις ΗΠΑ. Η διαφορά; Εκεί οι μετανάστες επιστρέφουν βίαια στις χώρες τους. Εδώ, τα φαντάσματά τους ακόμη ζητούν την ελάχιστη δικαίωση.