«Πώς είναι η ζωή;» (How's life?) είναι ο τίτλος τακτικής έρευνας που πραγματοποιεί ο ΟΟΣΑ μεταξύ των 38 χωρών-μελών του. Ο ΟΟΣΑ δεν είναι κάποιος οργανισμός που αμφισβητεί τις αιτίες που γεννούν την ανισότητα, τη φτώχεια, την υστέρηση. Ωστόσο, για τους δικούς του λόγους, που έχουν σχέση με τη σταθερότητα της παγκόσμιας αγοράς, έχει καταρτίσει έναν σύνθετο «δείκτη ευημερίας».
Είναι πολλά τα στοιχεία που συναιθροίζονται στον συγκεκριμένο δείκτη. Από το επίπεδο των πραγματικών μισθών σε μονάδες αγοραστικής δύναμης, μέχρι τη δυνατότητα των ανθρώπων να κάνουν και να διατηρούν κοινωνικές σχέσεις. Και είναι τρομακτική η επίδοση της Ελλάδας, ως χώρας που υποτίθεται ότι περιλαμβάνεται στις χώρες υψηλής ανάπτυξης, ανάμεσα σε χώρες της Λατινικής Αμερικής ή της Αφρικής.
Η ιστορία που μας διηγούνται τα στοιχεία του ΟΟΣΑ για τους δείκτες ευημερίας λέει ότι το παραμύθι της κυβέρνησης για το απόλυτο success story της Ευρώπης, αν όχι και ολόκληρου του αναπτυγμένου δυτικού κόσμου, δεν στέκει.
Η Ελλάδα, ένα από τα παλαιότερα μέλη της Ε.Ε. αλλά και του ΟΟΣΑ, εμφανίζεται αρνητικός πρωταγωνιστής σε αυτούς τους «δείκτες ευημερίας», παρότι έχουμε κάθε λόγο να είμαστε επιφυλακτικοί για το τι μετράει ο διεθνής οργανισμός ως αίσθηση ευτυχίας ή δυστυχίας.
Και αυτή η αρνητική επίδοση, ιδιαίτερα όταν προέρχεται από έναν διεθνή οργανισμό που δεν έχει καθόλου αρνητική προδιάθεση απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση, κάτι μας λέει για το κυβερνητικό success story και τις διακηρύξεις ότι η ελληνική οικονομία είναι ένα παγκόσμιο θετικό παράδειγμα.
Στο επίπεδο των μισθών, στο πραγματικό εισόδημα, στην ικανοποίηση από το επίπεδο ζωής, η Ελλάδα καταγράφεται 3η ή 4η από το τέλος μεταξύ σχεδόν 40 χωρών. Και μάλιστα χωρίς καμιά ιδιαίτερη βελτίωση ανάμεσα στο 2019 και το 2023.
Αυτό το τέλμα ίσως να μη σημαίνει τίποτα για όσους έχουν επαρκές εισόδημα να αγοράσουν ένα Tesla ή να κάνουν «σαματά» στην αγορά ακινήτων αγοράζοντας κατοικίες υπό πλειστηριασμό. Αλλά σημαίνει πολλά για τη μεγάλη πλειονότητα της κοινωνίας που δυσκολεύεται να βγάλει τον μήνα και αισθάνεται τη δυστυχία τού να ζεις Ελλάδα, για να παραφράσουμε τον Νίκο Δήμου, που πριν από μερικές δεκαετίες αφηγούνταν τη «Δυστυχία τού να είσαι Ελληνας».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας