ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Νίκος Παπαδημητρίου
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Αν έπρεπε να αποτυπωθεί σε μια εικόνα η νέα εποχή στην οποία εισέρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ–Π.Σ., ήταν η ταμπέλα, «Συνασπισμός κ.λπ.», που πήρε από το γραφείο της χθες η -τέως πια- αν. γραμματέας του κόμματος Αναστασία Σαπουνά.

Ετσι, η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του περασμένου Σαββάτου, μολονότι αμφισβητείται ακόμη και σήμερα από κάποιους από τους πάλαι ποτέ προεδρικούς, αποδείχθηκε ότι είχε τη δική της δυναμική. Και επέβαλε με τον τρόπο της την παραίτηση τόσο της ίδιας της αν. γραμματέως όσο και άλλων πέντε μελών της Πολιτικής Γραμματείας, καθιστώντας «πλειοψηφία» στο κόμμα αυτό που μέχρι χθες ονομαζόταν «εσωκομματική “αντιπολίτευση”».

Εξέλιξη καθόλου απρόσμενη καθώς στην πραγματικότητα συγκρούονταν δύο διαφορετικές φιλοσοφίες: αυτή όσων θέλουν να μείνουν στον ΣΥΡΙΖΑ και να παλέψουν μέσα από αυτόν, και εκείνων που βλέπουν μέλλον μόνο μέσα από το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα. Αναπόφευκτα, αργά ή γρήγορα, θα επικρατούσαν οι πρώτοι, αρχής γενομένης από το περασμένο Σάββατο.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η «τρόικα» Δούρου–Παππά–Πολάκη και όσοι συμμερίζονται το ίδιο πολιτικό σχέδιο έχουν λυμένα τα προβλήματά τους. Το αντίθετο. Από σήμερα το πρωί ξεκινούν μια δύσκολη πορεία, με πολλές αποχωρήσεις από το κόμμα (που θα συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες και ημέρες) βουλευτών και στελεχών, με κακό δημοσκοπικό αποτύπωμα και, βέβαια, με πολλές ελλείψεις στελεχών σε θέσεις-κλειδιά.

Η σημερινή ημέρα θα είναι αφιερωμένη στην καταγραφή των… κενών στον κεντρικό οργανωτικό μηχανισμό. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα αναμένεται να συνεδριάσει αύριο, με την ελπίδα να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο μετά τις αποχωρήσεις βουλευτών. Ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος, ως 1ος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, θα αναλάβει την πρωτοβουλία σύγκλησης της Κ.Ο. και σε συνεννόηση με τον πρόεδρο της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη -αφού εκλεγεί γραμματέας της Κ.Ο.- θα προχωρήσει στην κίνηση επανόδου του Παύλου Πολάκη. Η εκλογή του προέδρου της Κ.Ο. αναμένεται σε δεύτερη φάση, μάλλον από βδομάδα, με βασικούς διεκδικητές τον βουλευτή Χανίων και τη Ρένα Δούρου.

Μεσολαβεί, φυσικά, η Κεντρική Επιτροπή του Σαββάτου, που θα έχει δύο, κατά βάση, δουλειές να φέρει σε πέρας: πρώτον, να επικυρώσει, ως απόφαση πλέον, το συμπέρασμα στο οποίο είχε καταλήξει το ίδιο όργανο μία εβδομάδα πριν. Ενα συμπέρασμα το οποίο είχε κατ’ ουσίαν σηματοδοτήσει την πολιτική στροφή με αντιπαραθετικές πλέον σχέσεις προς τη Συμπαράταξη του Α. Τσίπρα. Δεύτερον, να εκλέξει γραμματέα και αναπληρωτή του, τα στελέχη που θα συνθέσουν την Πολιτική Γραμματεία και το Οργανωτικό Γραφείο.

Τέλος στην ασάφεια

Μετά τις αποχωρήσεις, τα μέλη της Π.Γ., έστω και με… κουτσουρεμένη σύνθεση, κατέληξαν χθες στην εξής απόφαση: «Ο ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία συνεχίζει τη συντεταγμένη του πορεία. Η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής της 11ης Ιουλίου ήταν μία τομή στη μέχρι τώρα πορεία μας. Θα είμαστε παρόντες και παρούσες στην εκλογική μάχη, εφαρμόζοντας τις αποφάσεις του 5ου συνεδρίου». Επίσης, «ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ως κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς, μπαίνει στη μάχη με το προγραμματικό, ιδεολογικό οπλοστάσιό του, με το πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό της Αριστεράς, με τη βαριά κληρονομιά της ιστορίας μας, αλλά και της διακυβέρνησης 2015–2019».

Και, εν κατακλείδι, «το ερχόμενο Σάββατο κλείνει ο κύκλος της ασάφειας. Οι επόμενες μέρες θα είναι η απαρχή μιας νέας αναγκαίας ενότητας και των αριστερών δυνάμεων. Η σύγχρονη Αριστερά και το πρόγραμμά της είναι η απάντηση στις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας», αναφέρει κλείνοντας η απόφαση της Π.Γ.

Οι παραιτήσεις

Είχαν προηγηθεί παραιτήσεις από την Π.Γ., με πιο ηχηρές εκείνες της αν. γραμματέως και του γραμματέα της Νεολαίας (όπως είχε προαναγγείλει με ρεπορτάζ του το efsyn.gr.). Τόσο η Αναστασία Σαπουνά όσο και ο Πάνος Λαμπρινίδης–Στάχτος κατήγγειλαν φεύγοντας, κλίμα εκφοβισμού: η πρώτη μίλησε για τις απειλές, μέσω διαδικτύου όπως διευκρίνισε ακολούθως, όταν ο τέως πια γραμματέας της Νεολαίας σήκωσε τους τόνους: «Δεν φοβηθήκαμε ποτέ τους τραμπούκους». Και οι δύο αποχώρησαν σε κλίμα συγκίνησης…

Μαζί τους αποχώρησαν και τα μέλη της Π.Γ. Γκέλυ Βισβίκη, Δέσποινα Σίνου, Ελένη Συμεωνίδου και Σταματία Τσουμέα και στη κοινή δήλωση παραίτησής τους οι «έξι» στηλιτεύουν την αντικαταστατική συμπεριφορά της νέας πλειοψηφίας: «Δεν μπορούμε όμως και να συνεχίσουμε να δρούμε σ’ ένα κόμμα, όπου η μειοψηφία χρησιμοποιώντας κατά το δοκούν το καταστατικό του κόμματος, επιδιώκει να καταστρατηγήσει τις δημοκρατικά ειλημμένες αποφάσεις και να μας οδηγήσει μέσω συγκρουσιακών διαδικασιών σ’ ένα νέο σχίσμα», αναφέρουν.

Μαζί τους αποχώρησε και ο διευθυντής Πόρων Κώστας Μορφίδης και, όπως εξήγησε σε σχετική δήλωσή του, «δυστυχώς η μυωπία ορισμένων στελεχών, που βλέπουν το δέντρο του υπερτροφικού εγώ τους και περιφρονούν το δάσος της κοινωνίας που υποφέρει, οι προσωπικές στρατηγικές και οι ιδιοτελείς βλέψεις οδηγούν, για μια ακόμη φορά, σε έναν άνευ προηγουμένου ευτελισμό του χώρου». Τον χoρό των παραιτήσεων, και μάλιστα από τη βουλευτική έδρα, είχε ανοίξει νωρίτερα ο Συμεών Κεδίκογλου, δηλώνοντας συγχρόνως πως συντάσσεται με την ΕΛΑΣ, απόλυτα συνεπής με όσα είχε δηλώσει σε προγενέστερο χρόνο.

Παρούσα, αντιθέτως, στη συνεδρίαση (στην αρχή αυτής πιο σωστά), η Ράνια Σβίγκου παρατήρησε ότι θα έπρεπε να είχαν ακολουθηθεί συντεταγμένες διαδικασίες μετά την παραίτηση Φάμελλου. Επανέλαβε δε τη σταθερή θέση της ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να έχει χωριστό ψηφοδέλτιο από εκείνο της ΕΛΑΣ, η οποία αυτή τη στιγμή εκφράζει μεγάλη δυναμική.