Τη Μοσούλη έχει κατά νου η Άγκυρα και αναφέρεται στις παλιές συνθήκες, στο τι έγινε τότε και το τι θα ‘θελε να έχει γίνει, σύμφωνα με τον Νίκο Ξυδάκη, ο οποίος σχολίασε τος δηλώσεις Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης.
Μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 fm» ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, αλλά νομίζω ότι θα πρέπει να αποδώσουμε κι όλη αυτή τη συζήτηση στο πραγματικό πλαίσιο και στην πραγματική πηγή ανησυχίας για την Άγκυρα».
Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος στην ομιλία του το Σάββατο στο Ρίζε έθεσε τα «σύνορα της καρδιάς» του στην εποχή της μεγαλύτερης εδαφικής εξάπλωσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ίσως και πέραν αυτών, σε αμφισβήτηση τη Θράκη και όλες τις διεθνείς συνθήκες που ορίζουν τα σύνορα στα Βαλκάνια, τη Βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή, την Ουκρανία, τον Καύκασο και την Κεντρική Ασία.
Ο κ. Ξυδάκης συμπλήρωσε το πρωί ότι μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και τις μαζικές εκκαθαρίσεις που ακολούθησαν «υπάρχει και μία αναταραχή στο εσωτερικό της χώρας», καθώς και μία «εν εξελίξει μεγάλη μεταμόρφωση της τουρκικής κοινωνίας και του τουρκικού κράτους, από τον εκκοσμικευμένο κεμαλισμό σε κάποιον ισλαμοσυντηρισμό, μία νέα κατάσταση, η οποία επί χρόνια εξελίσσεται και φαίνεται ότι προκαλεί δικές της αναταράξεις».
Σχετικά με την αμφισβητούμενη ευρωτουρκική συμφωνία για το προσφυγικό, ο υπουργός εκτίμησε ότι αν και «από την πρώτη στιγμή η συμφωνία είχε έναν βαθμό επισφάλειας, έχουν αλλάξει τα πράγματα από το καλοκαίρι-φθινόπωρο του 2015, έχουν αλλάξει οι δρόμοι και ο βαθμός επικινδυνότητας αυτών των δρόμων και δεν νομίζω ότι θα έχουμε ποτέ καμία απότομη αύξηση των ροών».
Ακόμη, υπογράμμισε πως από την πλευρά της Ε.Ε. «υπάρχει μία απροθυμία, μεταστροφή, η οποία γίνεται πλέον προσπάθεια να διατυπωθεί και στα κείμενα».
Σε ερώτηση για τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο κ. Ξυδάκης ανέφερε ότι συζητήθηκε «πώς κινείται η Ελλάδα, πώς εξελίσσεται το πρόγραμμα και σκέψεις ενόψει κάποιων ενδεχομένων ανακατατάξεων στην ηγεσία των ευρωπαϊκών θεσμών».
