Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ανακοίνωσε με ανάρτησή του στο Twitter πως η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν να ξεκινήσουν τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο.
Όπως ανέφερε ο γ.γ. του διεθνούς Οργανισμού, προηγήθηκαν δικές του επαφές και συζητήσεις με ηγέτες των δύο χωρών.
Τόνισε επίσης πως οι συνομιλίες θα συμβάλουν στη θέσπιση μηχανισμών στρατιωτικής αποκλιμάκωσης, για τη μείωση του κινδύνου συμβάντων και ατυχημάτων στην ανατολική Μεσόγειο.
Όπως πρόσθεσε, τα δύο κράτη είναι πολύτιμοι σύμμαχοι, ενώ το ΝΑΤΟ αποτελεί μια σημαντική πλατφόρμα για διαβουλεύσεις «για όλα τα θέματα που επηρεάζουν την κοινή μας ασφάλεια».
Διαψεύδουν τον διάλογο
Ωστόσο, ελληνικές διπλωματικές πηγές διαψεύδουν τη δήλωση του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, αν και επισήμως το Μαξίμου και το υπουργείο Εξωτερικών δεν έχουν τοποθετηθεί για το θέμα.
Συγκεκριμένα, οι εν λόγω πηγές αναφέρουν πως «οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με φερόμενες τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».
Προσθέτουν πως «σε κάθε περίπτωση, έχουμε συγκρατήσει την πρόθεση του ΓΓ του ΝΑΤΟ να εργαστεί για να θεσπίσει μηχανισμούς αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Πλην όμως, αποκλιμάκωση συνιστά μόνον η άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα».
Καλεί σε διάλογο η Άγκυρα
Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε πως «περιμένουμε την υποστήριξη της Ελλάδας στην πρωτοβουλία του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ», καλώντας ουσιαστικά την Αθήνα να συμμετάσχει στον διάλογο.
Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠ.ΕΞ., ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ «ανέλαβε μια πρωτοβουλία για να μειωθούν οι εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο και να προλάβουμε ανεπιθύμητα ατυχήματα στον αέρα και τη θάλασσα. Ο στόχος αυτός των διαπραγματεύσεων είναι η αποκλιμάκωση και όχι η λύση των διμερών θεμάτων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας».
Στο πλαίσιο αυτό, η Άγκυρα σημειώνει επίσης πως «θέλουμε να αδράξουμε αυτήν την ευκαιρία για υπενθυμίσουμε ότι η χώρα μας είναι έτοιμη για διάλογο χωρίς όρους, προκειμένου να βρεθούν μόνιμες λύσεις σε όλα τα θέματα με την Ελλάδας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».
Έντονες διπλωματικές διεργασίες
Σε κάθε περίπτωση, η παραπάνω ενέργεια του Στόλτενμπεργκ εντάσσεται στο πλαίσιο των γενικευμένων διεθνών ενεργειών με στόχο να αποτραπεί ο κίνδυνος νέας κλιμάκωσης των τουρκικών προκλήσεων στην ανατολική Μεσόγειο. Σημειώνεται ότι η πολεμική ατμόσφαιρα που καλλιεργήθηκε από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, σε συνδυασμό με τη ραγδαία επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στη γειτονική χώρα, έχουν οδηγήσει τουρκικά μέσα ενημέρωσης σε σενάρια περαιτέρω όξυνσης με την Ελλάδα και την Κύπρο.
Χθες, με νέα του δήλωση, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ζήτησε αποκλιμάκωση της έντασης, ενώ σήμερα ο Ερντογάν είχε τηλεδιάσκεψη με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.
Όπως αναμενόταν, στο επίκεντρο της σημερινής επικοινωνίας που είχε η Μέρκελ με τον Ερντογάν βρέθηκε το θέμα της ανατολικής Μεσογείου, σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία η Άγκυρα κλιμακώνει τις προκλητικές της ενέργειες. Η τηλεδιάσκεψη των δύο ηγετών έρχεται λίγες ημέρες μετά την άτυπη ευρωπαϊκή Σύνοδο, κατά την οποία αποφασίστηκε πως θα συζητηθεί η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, εάν η τελευταία συνεχίζει να κρατά την ίδια στάση.
Παράλληλα, η επαφή Μέρκελ – Ερντογάν εντάσσεται στο πλαίσιο των διεργασιών πριν από τη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στις 24-25 Σεπτεμβρίου, με αντικείμενο το θέμα της Τουρκίας.
Μετά τη σημερινή επαφή, η Άγκυρα ανακοίνωσε πως ο Ερντογάν χαρακτήρισε ως απαράδεκτη τη συμπεριφορά της Ελλάδας, κάνοντας λόγο για εγωιστική και άδικη στάση από τη χώρα μας, που υποστηρίζεται και από άλλα κράτη.
Σύμφωνα πάντα με την Άγκυρα, υπήρξαν βήματα κλιμάκωσης της έντασης από Ελλάδα, Κύπρο και άλλες χώρες κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα στην ανατολική Μεσόγειο. Αντίθετα, ο Ερντογάν φαίνεται να καλωσόρισε τις προσπάθειες του Βερολίνου για αποκλιμάκωση της κατάστασης και διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.
