ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr · Νικόλας Ζηργάνος
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Τα ελληνοτουρκικά πρωταγωνιστής στη συνάντηση των υπ. Εξωτερικών Ελλάδας και Γερμανίας

Διάλογος υπό όρους και όχι υπό καθεστώς απειλών

Ο Χ. Μάας ανέφερε ότι αναμένεται «οι γεωτρήσεις που γίνονται μπροστά από την Κύπρο να πάρουν ένα τέλος και να μην ξεκινήσουν νέες δραστηριότητες», ενώ την ίδια ώρα ο Τ. Ερντογάν διαμήνυε ότι δεν θα πάρει την άδεια κανενός για τα τουρκικά γεωτρύπανα

Του Νικόλα Ζηργάνου

«Η Ελλάδα είναι ανοιχτή στον διάλογο (με την Τουρκία), αλλά υπό όρους και οι όροι δεν είναι ελληνικοί, αλλά αυτονόητοι, είναι η προϋπόθεση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας και των κανόνων της καλής γειτονίας. Και βεβαίως διάλογος υπό καθεστώς απειλών δεν νοείται» τόνισε χθες ο Νίκος Δένδιας, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Χάικο Μάας, ο οποίος επισκέφθηκε την Αθήνα στο πλαίσιο της ανάληψης της προεδρίας της Ε.Ε., για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, από το Βερολίνο.

Η τουρκική παραβατικότητα κυριάρχησε στη συζήτηση των δύο υπουργών, με τον Νίκο Δένδια να υπογραμμίζει ότι «Η παράνομη και προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας έχει σοβαρό αντίκτυπο, όχι μόνο στην ειρήνη και στη σταθερότητα στην Αν. Μεσόγειο, αλλά και στη συνοχή του ΝΑΤΟ και στις σχέσεις της με την Ε.Ε. Η Αγκυρα αγνοεί την προτροπή μας να δώσει τέλος στην παράνομη συμπεριφορά της, να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο, να τιμήσει τις δεσμεύσεις της, όπως την Κοινή Δήλωση του 2016 για το μεταναστευτικό».

Ο Νίκος Δένδιας επισήμανε ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών αποφάσισαν πρόσφατα στις Βρυξέλλες την «προετοιμασία ενός κειμένου επιλογών, το οποίο θα περιέχει μέτρα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν εις βάρος της Τουρκίας αν αυτή συνεχίσει την παράνομη συμπεριφορά της».

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι αναμένεται «οι γεωτρήσεις αυτές που γίνονται μπροστά από την Κύπρο να πάρουν ένα τέλος και να μην ξεκινήσουν νέες δραστηριότητες», ενώ την ίδια ώρα ο πρόεδρος Ερντογάν διαμήνυε ότι δεν θα πάρει την άδεια κανενός για τα τουρκικά γεωτρύπανα.

«Η στάση μας είναι ξεκάθαρη, το Διεθνές Δίκαιο θα πρέπει να τηρείται. Υπό αυτό το πρίσμα, η πρόοδος των σχέσεων Ε.Ε.-Τουρκίας θα είναι εφικτή εφόσον πράγματι η Αγκυρα παύσει κάθε δραστηριότητα στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Χάικο Μάας, σημειώνοντας ότι είναι ταυτόχρονα αναγκαιότητα να υπάρξει διάλογος με την Τουρκία, διότι είναι μια σημαντική χώρα στρατηγικά, τόσο στο μεταναστευτικό, όσο και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Στη συνέχεια ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος του τόνισε ότι: «Η Τουρκία για ακόμα μια φορά προσθέτει έναν ακόμα κρίκο στις επιθετικές ενέργειες απέναντι στην Ελλάδα, απέναντι στην Κύπρο, απέναντι τελικά στην Ε.Ε. συνολικά. (…) Η Ελλάδα παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις με αυτοπεποίθηση, με σιγουριά και απόλυτη ετοιμότητα. (…) Προσβλέπουμε στη στήριξη των συμμάχων μας αλλά πρέπει να γνωρίζετε κι εσείς ότι, εφόσον η Τουρκία εξακολουθεί να κινείται σε αυτή την κατεύθυνση, η επιβολή κυρώσεων από πλευράς Ε.Ε. κατά της Τουρκίας θα είναι μονόδρομος. Είναι στο χέρι της Τουρκίας να επιλέξει τι σχέση θέλει να έχει με την Ελλάδα, με την Κύπρο, με την Ευρώπη. Πιστεύω όμως ότι αυτή τη στιγμή φαίνεται να επιλέγει τον λάθος δρόμο».

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών επανεπιβεβαίωσε την ξεκάθαρη στάση της Ε.Ε. απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο και τόνισε ότι η Γερμανία έχει κάνει σαφές στην Τουρκία πως «είναι πράγματι στο χέρι της, εφόσον δώσει τέλος σε αυτή την προκλητική στάση απέναντι στην Ελλάδα, να μπορέσει να ενσωματωθεί σε έναν διάλογο. Στην αντίθετη περίπτωση θα ήταν αδύνατο κάτι τέτοιο».

Ο Χάικο Μάας έγινε δεκτός νωρίτερα το πρωί και από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.