Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Στην Αίγυπτο μεταβαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να συμμετέχει στην 7η τριμερή Σύνοδο Αιγύπτου – Ελλάδας – Κύπρου με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και τη Συρία να ρίχνουν τη σκιά τους πάνω από τις συναντήσεις.

Κυβερνητικές πηγές διαρρέουν πως ο πρωθυπουργός αναμένεται να υπογραμμίσει την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και της αρχής καλής γειτονίας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αιγυπτιακή εφημερίδα Al Ahram ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για ένα «ισχυρό θεσμό πολυθεματικής και διευρυνόμενης περιφερειακής συνεργασίας, ο οποίος είναι ανοιχτός σε όλα τα κράτη της περιοχής που έχουν ως βάση της εξωτερικής τους πολιτικής και των σχέσεών τους με τους γείτονές τους, το σεβασμό προς το Διεθνές Δίκαιο και την εφαρμογή, στην πράξη, της αρχής της καλής γειτονίας».

Πρόσθεσε ότι κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Αλ-Σίσι, θα εξετάσουν όλα τα ζητήματα που αφορούν στις σχέσεις των δύο χωρών και παράλληλα, θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για όλα τα ζητήματα που αφορούν στην ευρύτερη περιοχή. 

«Αναφέρω ως τρανταχτό παράδειγμα τα προβλήματα που προκαλεί η στάση της Τουρκίας τόσο σε επίπεδο διμερών σχέσεων όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κυπριακή ΑΟΖ -ακόμη και στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας-, το Κυπριακό, το Συριακό, το Μεσανατολικό, την κατάσταση στην Λιβύη, το μεταναστευτικό/προσφυγικό» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. 

Εκτός από τις εξελίξεις για τους υδρογονάνθρακες, η συζήτηση θα περιστραφεί και γύρω από το Κυπριακό με στόχο τη συντομότερη δυνατή επανέναρξη αποτελεσματικών διαπραγματεύσεων. .

Επίσης αναμένεται να τονιστεί ότι σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο η ασφάλεια εδραιώνεται επί τη βάσει της συνεργασίας και όχι της απομόνωσης ή των μονομερών ενεργειών και συγκεκριμένα ότι η ασφάλεια της Ευρώπης εξαρτάται -και σήμερα είναι περισσότερο από κάθε άλλη φορά αυτό αντιληπτό- από την ασφάλεια και τη σταθερότητα των γειτόνων της.

Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν ότι οι συνομιλίες του πρωθυπουργού θα περιστραφούν και γύρω από τις περιφερειακές εξελίξεις, όπως, την κατάσταση στη Συρία, τη Λιβύη, αλλά και την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

Μεγάλο μέρος, των συνομιλιών του πρωθυπουργού σε τριμερές και διμερές πλαίσιο, θα αφιερωθεί στο διάλογο για τις περιφερειακές εξελίξεις, όπως, ανάμεσα σε άλλα, την κατάσταση στη Συρία, τη Λιβύη, αλλά και την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, καθώς και επί διεθνών ζητημάτων, όπως η καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας και της παράνομης μετανάστευσης, στον αναγκαίο συντονισμό σε θέματα ασφάλειας, αλλά και στη συνεργασία των τριών χωρών για την αλληλοπροώθηση θέσεων σε διεθνείς οργανισμούς.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αίγυπτο θα υπογραφεί τριμερές εκτελεστικό πρόγραμμα για την επενδυτική συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου και αντίστοιχα διμερή προγράμματα Ελλάδας – Αιγύπτου και Κύπρου – Αιγύπτου.

Εκτός από τη συμμετοχή του στη Σύνοδο ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου και θα έχει συναντήσεις με μέλη της ελληνικής Κοινότητας στο Κάιρο.  

Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο επικεφαλής του Entreprise Greece Γεώργιος Φιλιόπουλος.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

  • Στις 11.00 (ώρα Ελλάδας) θα πραγματοποιηθεί διμερής συνάντηση των αντιπροσωπειών Αιγύπτου – Ελλάδας. 
  • Η Τριμερής Συνάντηση Κορυφής Αιγύπτου – Ελλάδας – Κύπρου θα αρχίσει στις 12.30 (ώρα Ελλάδας). 
  • Στις 13.30 (ώρα Ελλάδας) θα λάβει χώρα διμερής συνάντηση των αντιπροσωπειών Ελλάδας – Κύπρου. 
  • Στις 13.50 (ώρα Ελλάδας) θα πραγματοποιηθούν οι δηλώσεις των τριών ηγετών.
  • Στις 14.30 (ώρα Ελλάδας) θα συνεχιστεί η τριμερής συνάντηση με τη συμμετοχή μόνο των τριών ηγετών. 
  • Στις 14.45 (ώρα Ελλάδας) θα ακολουθήσει επίσημο γεύμα. 
  • Στις 16.15 (ώρα Ελλάδας) ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου όπου θα συναντηθεί με τον Επίσκοπο Βαβυλώνος κ. Θεόδωρο. 
  • Στις 17.30 (ώρα Ελλάδας) ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί, στην κατοικία του Έλληνα Πρέσβη, με μέλη της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου.
  • Ο πρωθυπουργός θα επιστρέψει στην Ελλάδα το βράδυ.