Με προκλητικό τρόπο η Άγκυρα ανανέωσε την παράνομη Navtex στην κυπριακή ΑΟΖ προκαλώντας την άμεση αντίδραση του Νίκου Αναστασιάδη, που πραγματοποίησε το απόγευμα της Τρίτης κυβερνητική σύσκεψη στο Προεδρικό μέγαρο της κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ την Τετάρτη θα έχει συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Τρία 24ωρα πριν την εκπνοή της παράνομης Navtex για στρατιωτικές ασκήσεις μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ, η Τουρκία προχωρά στην έκδοση νέας, δεσμεύοντας τις ίδιες περιοχές έως τις 10 Μαρτίου. Πρόκειται για την ίδια θαλάσσια περιοχή, η οποία καλύπτει το τεμάχιο «3» της κυπριακής ΑΟΖ.
Οι ενέργειες της Τουρκίας έχουν μπλοκάρει το πλωτό γεωτρύπανο της ΕΝΙ «Saipem 12.000» που για 12η μέρα, παραμένει ακινητοποιημένο 25 ναυτικά μίλια ανοικτά της Κύπρου. Τουρκικά πολεμικά πλοία δεν επιτρέπουν να προσεγγίσει τον στόχο «Σουπιά», προκειμένου να διενεργήσει τη διερευνητική γεώτρηση.
Στη συνέχεια κατά την τετράωρη συνεδρίαση του το υπουργικό συμβούλιο της τουρκικής Δημοκρατίας ανανέωσε για άλλα έξι χρόνια τη «συμφωνία» με την τουρκική κρατική ανώνυμη εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ) για έρευνες για τον εντοπισμό πετρελαίου στα ανοικτά της Κύπρου.
Στην άτυπη σύνοδο της Ε.Ε. το ζήτημα
Το ζήτημα πρόκειται να θέσει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην άτυπη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, την ερχόμενη Παρασκευή.
Αύριο ο κ. Αναστασιάδης θα δεχθεί την πρέσβη των ΗΠΑ Κάθλιν Ντόχερτι, η οποία την περασμένη εβδομάδα ήταν στην Άγκυρα μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον.
Πριν από την έκδοση της νέας Navtex ο Κύπριος αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εφαρμόζει την πολιτική των κανονιοφόρων και των μεγαφώνων», ενώ παράλληλα ζήτησε, να υπάρξει υπομονή, σημειώνοντας ότι τα αποτελέσματα της διπλωματικής προσπάθειας θα διαφανούν. Στόχος της κυβέρνησης, ανέφερε ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος είναι η απρόσκοπτη συνέχιση του ενεργειακού προγράμματος της Δημοκρατίας και η άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.
Στο μεταξύ σε ισχύ τίθενται σήμερα δύο νέες navtex, τις οποίες εξέδωσε το Σάββατο η Κυπριακή Δημοκρατία, για πραγματοποίηση ασκήσεων με πραγματικά πυρά.
Δίαυλος Λευκωσίας – Αθήνας
Την ίδια ώρα, ο Κύπριος πρόεδρος, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για τον συντονισμό των ενεργειών Λευκωσίας- Αθηνών.
Θα πρέπει να σημειώσουμε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα Καγκελάριο συζητώντας για μια σειρά ανοικτά θέματα που έχουν να κάνουν με την εξωτερική πολιτική της χώρας μας.
Οι δύο ηγέτες μεταξύ άλλων συζήτησαν για την προκλητική αεροναυτική δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο και για την παρεμπόδιση της εξόρυξης στην κυπριακή ΑΟΖ από την Τουρκία.
Αιγυπτική στήριξη στην Κύπρο
Η Egypt Today γράφει πως η Αίγυπτος έχει υπογράψει συμφωνία με την Κύπρο για μεταφορά φυσικού αερίου από το κοίτασμα «Αφροδίτη» στις αιγυπτιακές ακτές στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου σχετικά με παροχή 64 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα Ταμάρ και Λεβιάθαν του Ισραήλ στην ιδιωτική εταιρεία της Αιγύπτου Dolphinus σε διάστημα δεκαετίας για 15 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το δημοσίευμα επικαλείται δηλώσεις του πρώην επικεφαλής της Αιγυπτιακής Γενικής Εταιρείας Πετρελαίου και εμπειρογνώμονα, Μεντχάτ Γιούσεφ, ότι το Κάϊρο έχει μέχρι στιγμή υπερτερήσει της ‘Αγκυρας στον αγώνα για την εξεύρεση πηγών αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς η Αίγυπτος συνεχίζει να εδραιώνει την συμμαχία της με την Ελλάδα, την Κύπρο και την περιοχή ευρύτερα.
Σύμφωνα με τον κ. Γιούσεφ, η συμμαχία Αιγύπτου – Κύπρου είναι «η πιο ισχυρή του είδους της στην Μεσόγειο, γιατί οι δυο χώρες έχουν μεγάλα κοιτάσματα, ενώ είναι επίσης θετική για την Ε.Ε. η οποία επιθυμεί να εξασφαλίσει τις ανάγκες της για φυσικό αέριο εκτός του ρωσικού μονοπωλίου».
Ο ίδιος σημείωσε ότι όταν δημιουργηθεί ο αγωγός φυσικού αερίου μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας από την μια πλευρά και Αιγύπτου από την άλλη, «η Αίγυπτος θα είναι το μοναδικό κέντρο για την διοχέτευση του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη ή σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου δια μέσω των τερματικών υγροποίησης της».
