Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Με αυταρχική μεθόδευση εξαίρεσαν Πολάκη – Τζανακόπουλο από την Προανακριτική

Με αυταρχική μεθόδευση εξαίρεσαν Πολάκη – Τζανακόπουλο από την Προανακριτική

  • A-
  • A+
● Πολιτική μεθόδευση του Κ. Μητσοτάκη προκειμένου να φιμώσει τους πολιτικούς του αντιπάλους και «πρωτοφανές κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» καταγγέλλει η Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη.● Θα είμαστε εδώ και την Πέμπτη ξεκαθαρίζει ο Π. Πολάκης

Μέσα σε τεταμένο κλίμα, που πυροδότησαν οι πρωτοφανείς μεθοδεύσεις από Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ., οι βουλευτές των δύο κομμάτων αποφάσισαν να εξαιρέσουν τον Παύλο Πολάκη και τον Δημήτρη Τζανακόπουλο από μέλη της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τους χειρισμούς του Δ. Παπαγγελόπουλου στο σκάνδαλο της Novartis.

Η σημερινή συνεδρίαση ήταν θυελλώδης, με τον Γιάννη Ραγκούση να καταγγέλλει ότι «με τη βία της πλειοψηφίας αποφασίζετε να μετατρέψετε την Επιτροπή σε χούντα», καθώς ο πρόεδρος της επιτροπής απείλησε να φέρει τη φρουρά. «Να με αποβάλετε και να φωνάξετε και την αστυνομία. Ντροπή σας. Ξεφτιλίζετε ό,τι ήταν ιερό σε αυτή την αίθουσα», είπε ο κ. Ραγκούσης.

Από τη σημερινή ψηφοφορία απείχε ο ΣΥΡΙΖΑ, που είχε εξαρχής διαμηνύσει πως η όποια προσπάθεια εξαίρεσης των βουλευτών του συνιστά κοινοβουλευτικό πραξικόπημα και casus bell.

Κατά ψήφισε το ΚΚΕ και «παρών» δήλωσε η Ελληνική Λύση. 

Δεν έχει υπάρξει ιστορικά, απόφαση ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης να εξαιρεί μέλη της, είπε ο Παύλος Πολάκης, μόλις ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση, τονίζοντας πως «δεν αναγνωρίζουμε την απόφαση της Επιτροπής» και ξεκαθαρίζοντας πως θα είναι πάλι εκεί την Πέμπτη, οπότε θα γίνει η επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής.  

«Γίνεται προσπάθεια να συγκαλύψουν την κλοπή 32,3 δισ. ευρώ μόνο από το φάρμακο», είπε ο Παύλος Πολάκης και πρόσθεσε: «Ο Θανάσης Πλεύρης είναι πιο μεροληπτικός από εμάς. Έχει υπογράψει δικόγραφο που έκανε αγωγή ο 'Αδωνις στη Novartis. Αυτός είναι αμερόληπτος; Ο Κεγκέρογλου, μαζί με τον Λοβέρδο δεν καταθέτανε μηνύσεις, εναντίον μας, πέρυσι και πρόπερσι για την τιμολόγηση των φαρμάκων; Αυτοί είναι αμερόληπτοι; Και είμαστε εμείς οι μεροληπτικοί; Εμείς που ανακαλύψαμε τις βρωμιές και τις πομπές τους και την κλοπή τους και τη στείλαμε στο δικαστήριο, είμαστε μεροληπτικοί και αυτοί τους βαστάγανε φανάρι, όταν κλέβανε, δεν είναι;", ανέφερε ο κ. Πολάκης βγαίνοντας από την αίθουσα.

Κληθείς να απαντήσει σε ερώτημα τι θα γίνει αν δεν τους επιτραπεί η είσοδος, απάντησε: «Πως δεν θα μας επιτρέψουν; Τι θα κάνουν; θα φέρουν τη φρουρά; Ρωτήστε τους εκείνους. Εκείνοι έχουν το πρόβλημα. Δεν το έχουμε εμείς. Εμείς δηλώνουμε ότι δεν αποχωρούμε γιατί δεν τους αναγνωρίζουμε το δικαίωμα να αποφασίσουν. Και όσους νομικούς ακροβατισμούς και να κάνουν, περί της κατ΄αναλογίαν εφαρμογής του Ποινικού Κώδικα, εμείς λέμε ότι δεν μπορεί να κάνουν επιλεκτική επίκληση των άρθρων του Ποινικού Κώδικα. Τα υπόλοιπα είναι, όπως λέει και ο συνάδελφος Γιάννης Ραγκούσης, χουντοεπιτροπές».

Το ότι πρόκειται για χουντικής έμπνευσης απόφαση επισήμανε αργότερα και με ανάρτησή του στα social media.

 «Δεν έχει υπάρξει προηγούμενο εξαίρεσης μελών Προκαταρκτικής Επιτροπής. Τι θα πείτε στον ελληνικό λαό γι’ αυτό το κόλπο;» υπογράμμισε ο Σπ. Λάππας. 

«Εμείς, από την πρώτη στιγμή είχαμε τονίσει ότι δεν θα εμπλακούμε σε άγονες αντιπαραθέσεις. Θεωρούμε ότι όλη η εξέλιξη των πραγμάτων οδηγεί σε μια εκφυλιστική διαδικασία τη λειτουργία της επιτροπής η οποία θα είναι σε βάρος της διερεύνησης της υπόθεσης», δήλωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.  Αναφερόμενος στο αίτημα εξαίρεσης είπε ότι «έχει, από νομική άποψη βασιμότητα. Όμως υπάρχει μια τεράστια αντίφαση η οποία προκύπτει από την ισχύ του άρθρου 86 του Συντάγματος για την ευθύνη των υπουργών, για το οποίο το ΚΚΕ έχει ζητήσει την πλήρη κατάργησή του και τότε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δεν το δέχθηκαν να καταργηθεί».

«Το άρθρο 86 του Συντάγματος δίνει ανακριτικές αρμοδιότητες σε ένα πολιτικό σώμα. Από αυτή την άποψη, δεν μπορεί ένα σώμα το οποίο είναι ήδη πολιτικό, ήδη έχει άποψη, να χάσει τον πολιτικό του χαρακτήρα. Είναι σα να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Από αυτή την άποψη η οποία εξαίρεση συνιστά υποκρισία, δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο που μπορεί και άλλοι να ζητήσουν εξαίρεση στην εξαίρεση και να οδηγηθούμε σε εκφυλισμό», είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος και πρόσθεσε ότι «για το λόγο αυτό, όπως είχε κάνει το ΚΚΕ και στο Βατοπέδι, ψήφισε ενάντια στην πρόταση εξαίρεσης, γιατί κάθε Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι υπεύθυνη ποιους θα ορίσει και δεν μπορεί άλλοι να αποφασίζουν ποιος θα συμμετέχει. 'Αλλωστε στη συζήτηση που έγινε στην ολομέλεια, δεν είχε μπει όρος ποιοι μπορούν και ποιοι όχι».

Επικαλέστηκαν γνωμοδότηση για το Βατοπέδι

Προκειμένου μάλιστα να αιτιολογήσουν τις μεθοδεύσεις τους επικαλέστηκαν γνωμοδότηση την οποία είχε εκδώσει το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής τον Φεβρουάριο του 2010 για το Βατοπέδι.

Η γνωμοδότηση του επιστημονικού συμβουλίου που εκδόθηκε το 2010, ανέφερε ότι πρέπει να εξαιρεθούν από μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για το Βατοπέδι, πρόσωπα που εξετάστηκαν ως μάρτυρες σε προηγούμενη διερεύνηση της υπόθεσης αλλά και υπουργοί των οποίων οι πράξεις ή παραλείψεις εντάσσονταν στο αντικείμενο διερεύνησης της επιτροπής, Αξίζει να σημειωθεί, ότι το 2010, στην εξεταστική επιτροπή για το Βατοπέδι, μετά την αμφισβήτηση εκ μέρους της ΝΔ, της νομιμότητας της συμμετοχής τους στην επιτροπή, οι δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είχαν επιλέξει για λόγους προσωπικής ευαισθησίας να ζητήσουν την αντικατάστασή τους. Τότε όμως η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, είχε κατηγορήσει τη ΝΔ για παρελκυστική τακτική και δικονομική ακροβασία προκειμένου να εμποδιστεί η πλήρης αποκάλυψη της αλήθειας.

«Θεωρούμε αδιανόητο ο ΣΥΡΙΖΑ να παραβιάσει τις αποφάσεις της Επιτροπής», ανέφεραν πηγές της επιτροπής που απόψε τάχθηκαν υπέρ της εξαίρεσης των δύο βουλευτών.

«Εμείς θα συνεχίσουμε να τηρούμε τη θεσμικότητα και τη νομιμότητα και θεωρούμε αδιανόητο ο ΣΥΡΙΖΑ να παραβιάσει τις αποφάσεις της Επιτροπής», ανέφεραν οι ίδιες και σημείωσαν πως «για πρώτη φορά έχουμε τη δυνατότητα να εξετάσουμε τον κ. Φρουζή που επί 4,5 χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τον κάλεσε. Τώρα προσπαθούν να δυναμιτίσουν τη λειτουργία της Επιτροπής».

Αναφορικά με το αίτημα εξαίρεσης, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι οι βουλευτές της ΝΔ που πήραν το λόγο και συμφώνησαν με το αίτημα εξαίρεσης των κ.κ. Πολάκη και Τζανακόπουλου, υπογράμμισαν ότι στο παρελθόν έχει εξετασθεί παρόμοιο αίτημα και ζητήθηκε η γνώμη του επιστημονικού συμβουλίου.

Την Πέμπτη αναμένεται να έρθει στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για τους πρόσφυγες και εκεί δεν αποκλείεται να υπάρξει αντιπαράθεση για το θέμα της εξαίρεσης των δύο από την Προανακριτική, ακόμα και σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

«Κεραυνοί» από Γεροβασίλη κατά Μητσοτάκη

Σε υψηλούς τόνους ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ συνολικά, με την γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να καταγγέλλει «πρωτοφανές κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» και να βάλλει κατά του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη για απόπειρα συγκάλυψης και φίμωσης των αντιπάλων του.

«Η σημερινή απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να εξαιρέσει από τις εργασίες της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης τον Δημήτρη Τζανακόπουλο και τον Παύλο Πολάκη, αποτελεί πρωτοφανές κοινοβουλευτικό πραξικόπημα. Πρόκειται για μια πολιτική μεθόδευση του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη προκειμένου να φιμώσει τους πολιτικούς του αντιπάλους, να συγκαλύψει το σκάνδαλο Novartis και να εκφοβίσει τους μάρτυρες και τους εισαγγελικούς λειτουργούς που συνεχίζουν να το διερευνούν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αποδεχθεί ούτε να νομιμοποιήσει αυτή την κατάπτυστη απόφαση που προσβάλλει ευθέως τους δημοκρατικούς θεσμούς, την κοινοβουλευτική δημοκρατία και τα δικαιώματα των βουλευτών, όπως αυτά προβλέπονται και κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής», δήλωσε ειδικότερα η Όλγα Γεροβασίλη.

Και πρόσθεσε: «Δεν αναγνωρίζουμε στην πλειοψηφία της Επιτροπής αρμοδιότητα και δικαίωμα να καθορίζει αυτή με ποια πρόσωπα θα εκπροσωπείται το κάθε κόμμα σε αυτήν, κάτι που αποτελεί αποκλειστικό δικαίωμα της κάθε κοινοβουλευτικής ομάδας για τα μέλη της.

Πόσο δε μάλλον, όταν το σκεπτικό της απόφασής τους είναι ότι εξαιρούν τους συγκεκριμένους βουλευτές εξ αιτίας των εκπεφρασμένων πολιτικών τους θέσεων για το σκάνδαλο.

Σκεπτικό που έχει καταγραφεί στα πρακτικά και μας οδηγεί σε σκοτεινές για τη δημοκρατία εποχές.

Τις αμέσως επόμενες μέρες η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες προκειμένου οι εμπνευστές της απόφασης αυτής να συνειδητοποιήσουν ότι διαπράττουν μέγα κοινοβουλευτικό και θεσμικό ατόπημα.

Σε κάθε περίπτωση, ούτε οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να φιμωθούν ούτε η αλήθεια για το σκάνδαλο Novartis να συσκοτισθεί».

Καλαφάτης: Όφειλαν οι ίδιοι να είχαν ζητήσει την εξαίρεσή τους

«Όσοι είναι βασικοί μάρτυρες όπως εν προκειμένω οι κ.κ. Πολάκης και Τζανακόπουλος, δεν μπορούν να παριστάνουν τους εισαγγελείς», απάντησε ο γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης.

Σύμφωνα με τον κ. Καλαφάτη, «όφειλαν οι ίδιοι να είχαν ζητήσει την αυτοεξαίρεσή τους, σύμφωνα και με την από το 2010 γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής σε ανάλογη περίπτωση».

«Δεν το έπραξαν με προφανή σκοπιμότητα να στήσουν ένα σκηνικό αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από την ουσία της υπό διερεύνηση υπόθεσης. Ας το καταλάβουν: η Βουλή δεν εκβιάζεται ούτε χειραγωγείται», αναφέρει στη δήλωσή του.

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Η πρώτη αντίδραση Πολάκη για την εξαίρεσή του από την Προανακριτική
Με σκληρά λόγια έρχεται η πρώτη αντίδραση, μέσω facebook, από τον Παύλο Πολάκη μετά τις μεθοδεύσεις Ν.Δ. και ΚΙΝ. ΑΛΛ. και την εξαίρεση του ιδίου, αλλά και του Δημήτρη Τζανακόπουλου από την Προανακριτική για...
Η πρώτη αντίδραση Πολάκη για την εξαίρεσή του από την Προανακριτική
ΒΟΥΛΗ
Τσοβόλας: Άκυρη η προανακριτική αν εξαιρεθούν Τζανακόπουλος – Πολάκης
Εάν εξαιρεθούν μπορεί να δημιουργηθεί ζήτημα ακυρότητας της όλης διαδικασίας δηλώνει ο δικηγόρος του Δημ. Παπαγγελόπουλου.
Τσοβόλας: Άκυρη η προανακριτική αν εξαιρεθούν Τζανακόπουλος – Πολάκης
ΒΟΥΛΗ
Ποιοι αναμένεται να πάρουν σειρά μετά τον Φρουζή στην Προανακριτική
Πρώτοι θα κληθούν να καταθέσουν ο Κωνσταντίνος Φρουζής και ο Νίκος Μανιαδάκης, όπως αποφασίστηκε στη χθεσινή θυελλώδη συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής για τον Δ. Παπαγγελόπουλο.
Ποιοι αναμένεται να πάρουν σειρά μετά τον Φρουζή στην Προανακριτική
ΒΟΥΛΗ
Οι μάρτυρες στο επίκεντρο της προανακριτικής για Παπαγγελόπουλο
Τους πρώτους τους μάρτυρες αναμένεται να προτείνουν τα κοινοβουλευτικά κόμματα το απόγευμα της Τρίτης, στη συνεδρίαση της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τον πρώην αναπληρωτή...
Οι μάρτυρες στο επίκεντρο της προανακριτικής για Παπαγγελόπουλο
ΒΟΥΛΗ
Κατέθεσε ο Φρουζής, απορρίφθηκαν τα αιτήματα ΣΥΡΙΖΑ και Παπαγγελόπουλου
Όπως αναμενόταν, ο πάλαι ποτέ ισχυρός άνδρας της Novartis —που βρίσκεται σε δεινή νομικά θέση— επιχείρησε να διώξει τις ευθύνες από πάνω του. 
Κατέθεσε ο Φρουζής, απορρίφθηκαν τα αιτήματα ΣΥΡΙΖΑ και Παπαγγελόπουλου
ΒΟΥΛΗ
Τζανακόπουλος: Παράνομη και αντισυνταγματική η προανακριτική
H εξαίρεσή του όσο και του Παύλου Πολάκη, «ήταν μια επιλογή πολιτικής σκοπιμότητας που, εκτός των άλλων, παραβιάζει κατάφωρα το Σύνταγμα και τους στοιχειώδεις κοινοβουλευτικούς, δημοκρατικούς κανόνες», δήλωσε...
Τζανακόπουλος: Παράνομη και αντισυνταγματική η προανακριτική

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας