• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.4°C / 19.0°C
  3 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.6°C / 16.6°C
  1 BF
  71%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.2°C / 20.0°C
  5 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.3°C / 17.9°C
  1 BF
  36%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  4 BF
  55%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.0°C / 15.9°C
  2 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 10.6°C
  2 BF
  66%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.6°C / 19.6°C
  2 BF
  45%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 22.1°C
  4 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 17.9°C
  1 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.2°C / 20.7°C
  5 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.6°C / 16.7°C
  3 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  3 BF
  45%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.5°C
  0 BF
  63%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 15.5°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.4°C / 23.8°C
  2 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 19.2°C
  3 BF
  54%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 15.4°C
  1 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.7°C / 16.7°C
  2 BF
  55%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  1 BF
  53%
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αναζητώντας το χαμένο Κέντρο

 • A-
 • A+
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ανακοινώσει στη ΔΕΘ ένα σχέδιο 6 αξόνων που φέρνει σαρωτικές αλλαγές σε Δημόσια Διοίκηση, Υγεία, Παιδεία και Οικονομία ● Θα προτείνει ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα έχει ως βάση τη μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη.

Με μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης που αναπτύσσεται σε έξι άξονες ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξης Τσίπρας και θα την παρουσιάσει απόψε στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Πρόκειται για ένα συνολικό σχέδιο που βρίσκεται στον αντίποδα των πολιτικών Μητσοτάκη και φιλοδοξεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον ειδικά της μεσαίας τάξης, που αν πιστέψουμε τις τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφανίζεται κάτι παραπάνω από δυσαρεστημένη από τη διακυβέρνηση της Ν.Δ.

Αυτούς στοχεύει ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ. Να δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες που θα οδηγήσουν τους κεντρώους ψηφοφόρους στη δική του πρόταση διακυβέρνησης μέσα στο νέο πλαίσιο συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί παγκόσμια μετά και την επέλαση της πανδημίας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ανακοινώσει σαρωτικές αλλαγές σε Δημόσια Διοίκηση, Υγεία, Παιδεία και Οικονομία, να προτείνει ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα έχει ως βάση τη μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη και σαφή μείωση των ανισοτήτων με κλείσιμο της σχετικής ψαλίδας στην κοινωνία. Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα ο Αλέξης Τσίπρας το βράδυ θα αναπτύξει το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο θα κινηθεί στους παρακάτω τομείς:

 1. Ενα νέο μοντέλο διακυβέρνησης. Στόχος να μπει ένα τέλος στο κομματικό και πελατειακό κράτος και αυτό να αντικατασταθεί από ένα αποτελεσματικό και δημοκρατικό. Βασικό μέλημα είναι να υπάρξουν θεσμικές παρεμβάσεις για την πλήρη αποκομματικοποίηση του κράτους το οποίο, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν από την Κουμουνδούρου, ο πρωθυπουργός το έχει παραχωρήσει σε χιλιάδες αργόμισθα κομματικά στελέχη που έστησαν πάρτι διαρκείας με το δημόσιο χρήμα. Μια ματιά και μόνο στον αριθμό των μετακλητών που απασχολούνται στο διαβόητο πλέον επιτελικό κράτος αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Η κυβέρνηση έχει σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ φορτώνοντας αντίστοιχα τον κρατικό κορβανά με αμοιβές.
 2. Το νέο ΕΣΥ. Εκεί συμπεριλαμβάνονται γενναία αύξηση πόρων, προσλήψεις υγειονομικών, τριπλασιασμός των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, δίκτυο ολοκληρωμένης κατ’ οίκον φροντίδας και αρκετές ακόμα παρεμβάσεις. Είναι ένα πεδίο στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κερδίσει τόσο τις εντυπώσεις όσο και την ουσία, ειδικά μετά την υπουργοποίηση Πλεύρη και τον σχεδιασμό για τη σαρωτική είσοδο των ιδιωτών στη δημόσια Υγεία που σχεδιάζει η κυβέρνηση.
 3. Αλλαγές στην Παιδεία. Πρόκειται για άλλο ένα πεδίο που με βάση τα όσα έχουν γίνει μπορεί να καταστεί προνομιακό για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ανάμεσα στα μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο Αλέξης Τσίπρας είναι οι προσλήψεις εκπαιδευτικών και πανεπιστημιακών, η αύξηση των δαπανών, η αναβάθμιση του απολυτηρίου του Λυκείου και τομές για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
 4. Τέταρτος άξονας είναι οι αλλαγές στην εργασία. Μεταξύ άλλων και όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνονται η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, η πιλοτική εφαρμογή του 35ωρου χωρίς μείωση αποδοχών και κίνητρα στις επιχειρήσεις που θα το εφαρμόσουν κι ένα γενναίο πρόγραμμα για την ενίσχυση της απασχόλησης χιλιάδων νέων επιστημόνων με αυξημένες αμοιβές.
 5. Αμεσα μέτρα για την ανάσχεση των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Πρόκειται για τον μεγάλο βραχνά της κοινωνίας ο οποίος θα αποτελέσει το πολιτικό στοίχημα της επόμενης μέρας. Σε αυτό το πλαίσιο η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε στην πανδημία με πρόβλεψη διαγραφής μέρους της βασικής οφειλής, μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, ριζική μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης, θέρμανσης αλλά και στη βενζίνη. Επίσης προβλέπεται η στήριξη του αγροτικού κόσμου, δράσεις για να μειωθούν οι τιμές ρεύματος αλλά και πρόγραμμα επιδότησης του ενεργειακού κόστους για τις επιχειρήσεις.
 6. Τελευταίος άξονας είναι οι παρεμβάσεις για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Η παρουσίαση αυτού του άξονα θα έχει και το πιο έντονο πολιτικό φορτίο, καθώς στοχεύει να έρθει σε ευθεία αντιπαράθεση με αυτό που εφαρμόζεται τώρα από την κυβέρνηση και στην Κουμουνδούρου το χαρακτηρίζουν «παρωχημένο» και «αποτυχημένο». Με αφορμή τα όσα συμβαίνουν διεθνώς και την αλλαγή πολιτικής πλεύσης που ισχύει σε αρκετές χώρες -κι εδώ αναμένεται να δοθεί και πάλι το παράδειγμα της προεδρίας Μπάιντεν στις ΗΠΑ- ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να καταδείξει ότι το υπάρχον παραγωγικό μοντέλο οδηγεί μαθηματικά σε νέες κοινωνικές και οικονομικές κρίσεις μέσα από τη διαρκή όξυνση των ανισοτήτων.

Οδηγός οι δημοσκοπήσεις

Στο μυαλό του ΣΥΡΙΖΑ κυριαρχούν οι δημοσκοπήσεις, τόσο αυτές που είδαν το φως της δημοσιότητας μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές όσο και η τελευταία της MRB, που ήταν η πρώτη μετά την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και η οποία καταγράφει σημαντική φθορά στην εικόνα της κυβέρνησης. Τούτων δοθέντων, θεωρούν ότι το κλίμα σιγά σιγά αλλάζει και με την εκτίμηση ότι δύο χρόνια διακυβέρνησης από τη Ν.Δ. ήταν αρκετά για να αρχίσει να σπάει το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο βλέπουν το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία απ’ ό,τι στο παρελθόν.

Το γεγονός βέβαια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να μην καρπώνεται δημοσκοπικά τη δυσφορία απέναντι στην κυβερνητική πολιτική είναι ένα σοβαρό ζήτημα, ειδικά από τη στιγμή που όλα δείχνουν ότι ο πολιτικός χρόνος μέχρι τις επόμενες κάλπες έχει αρχίσει να μετράει αντίστροφα.

✓ ΚΡΑΤΟΣ

Τέλος στο κομματικό και πελατειακό κράτος και αυτό να αντικατασταθεί από ένα αποτελεσματικό και δημοκρατικό.

✓ ΥΓΕΙΑ

Γενναία αύξηση πόρων στο ΕΣΥ, προσλήψεις υγειονομικών, τριπλασιασμός των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, δίκτυο ολοκληρωμένης κατ’ οίκον φροντίδας.

✓ ΠΑΙΔΕΙΑ

Προσλήψεις εκπαιδευτικών και πανεπιστημιακών, αύξηση των δαπανών, αναβάθμιση του απολυτηρίου του Λυκείου και τομές για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

✓ ΕΡΓΑΣΙΑ

Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, πιλοτική εφαρμογή του 35ωρου χωρίς μείωση αποδοχών και κίνητρα στις επιχειρήσεις, γενναίο πρόγραμμα για την ενίσχυση της απασχόλησης νέων επιστημόνων με αυξημένες αμοιβές.

✓ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε στην πανδημία, μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, ριζική μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης, θέρμανσης αλλά και στη βενζίνη, στήριξη του αγροτικού κόσμου, δράσεις για να μειωθούν οι τιμές ρεύματος και πρόγραμμα επιδότησης του ενεργειακού κόστους για τις επιχειρήσεις.

✓ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ

Παρεμβάσεις για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας που θα έρθει σε ευθεία αντιπαράθεση με αυτό που εφαρμόζεται τώρα από την κυβέρνηση που στην Κουμουνδούρου το χαρακτηρίζουν «παρωχημένο» και «αποτυχημένο».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Περιοδείες μετά τη ΔΕΘ
Tην επόμενη μέρα μετά την πετυχημένη -όπως τη χαρακτηρίζουν- παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ σχεδιάζουν στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., θέλοντας να εκμεταλλευτούν τη «νέα αρχή» του κόμματος όπως παρουσιάστηκε στη...
Περιοδείες μετά τη ΔΕΘ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Είμαστε έτοιμοι προγραμματικά, πιο έμπειροι και πιο ώριμοι»
Ως αδιαμφισβήτητος ηγέτης του προοδευτικού και δημοκρατικού χώρου εμφανίστηκε στο βήμα της ΔΕΘ το βράδυ του Σαββάτου ο Αλέξης Τσίπρας, δίνοντας την αίσθηση του ώριμου πολιτικού αρχηγού που είναι έτοιμος να...
«Είμαστε έτοιμοι προγραμματικά, πιο έμπειροι και πιο ώριμοι»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Επαναχάραξη της στρατηγικής
Οι δημοσκοπήσεις, τα ποσοστά και το νέο αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., που απορρίπτει τη λογική του «ώριμου φρούτου» και εστιάζει στο πρόγραμμα διακυβέρνησης και στην πρόταση με την οποία η κοινωνία θα ξεπεράσει με...
Επαναχάραξη της στρατηγικής
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Σε αναζήτηση ηρεμίας...
Τον τελευταίο χρόνο ο Αλ. Τσίπρας έστειλε, όταν έκρινε σκόπιμο, τα δικά του μηνύματα προς τους διαφωνούντες, αλλά και προς εκείνους που με τη στάση τους εξέθεσαν δημόσια το κόμμα.
Σε αναζήτηση ηρεμίας...
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ολοκληρωμένα και κυρίως κοστολογημένα μέτρα
Η συνολική εικόνα του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη και τα όσα πρότεινε ως μέτρα στήριξης της κοινωνίας και της οικονομίας φαίνεται ότι ενόχλησαν αρκετά την κυβέρνηση, η οποία εδώ και λίγο καιρό αντιλαμβάνεται...
Ολοκληρωμένα και κυρίως κοστολογημένα μέτρα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας