Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σε αναζήτηση ηρεμίας...
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σε αναζήτηση ηρεμίας...

  • A-
  • A+
Το πειθαρχικό όργανο που πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας καλείται να σταματήσει τον κατήφορο της εσωστρέφειας στην Κουμουνδούρου ● Τα τελευταία κρούσματα, οι αντιδράσεις και οι εξηγήσεις ● Ο «πόλεμος» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πολυπόθητη εσωκομματική ηρεμία, που θεωρείται απαραίτητο συστατικό ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να καταφέρει να πραγματοποιήσει μια νέα αρχή και να κάνει το βήμα προς τα εμπρός, ακόμα αναζητείται στην Κουμουνδούρου. Τα κρούσματα της τελευταίας εβδομάδας (άρθρο διαμαρτυρίας προς την ηγεσία του κόμματος από το tvxs.gr επειδή δεν πήρε ερώτηση στη συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, αλλά και τα σοβαρότερα περιστατικά με τις δηλώσεις της Θεοδώρας Τζάκρη και το άρθρο του Ευκλείδη Τσακαλώτου) απέδειξαν ότι στον ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να συνυπάρξουν διαφορετικοί κόσμοι και αντιλήψεις.

Το τι πρεσβεύει ο καθένας και πώς εκφράζεται είναι εύκολο να το διαπιστώσει κανείς, διαβάζοντας τις επίμαχες δηλώσεις και άρθρα. Και μπορεί να είναι εκείνοι που λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζεται από την πολυφωνία των μελών του και τις διαφορετικές απόψεις που μπορεί να εκφράζει ο καθένας ελεύθερα, ωστόσο στην πράξη κάτι τέτοιο αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολο.

Ειδικά από τη στιγμή που στον υποτιθέμενο πολιτικό διάλογο ανταλλαγής απόψεων παρεμβαίνουν κρίσεις, φράσεις και χαρακτηρισμοί που ουδεμία σχέση έχουν με την παράδοση της Αριστεράς. Λογικό εν μέρει, καθώς πλέον στην πρώτη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ δεν βρίσκονται μόνο στελέχη που προέρχονται από την Αριστερά, αλλά και από ένα ευρύτερο πολιτικό πλαίσιο που δεν διαθέτει τέτοιες πολιτικές αναφορές ή απλώς αντιλαμβάνεται διαφορετικά τα πράγματα.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας έχει καταστήσει σαφές ουκ ολίγες φορές ότι απώτερος στόχος είναι η επάνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία μέσα από τη διαδικασία διεύρυνσης που έχει ξεκινήσει από την επόμενη μέρα των εκλογών του Ιουλίου του 2019. Τον τελευταίο χρόνο έστειλε, όταν έκρινε σκόπιμο, τα δικά του μηνύματα προς τους διαφωνούντες, αλλά και προς εκείνους που με τη στάση τους εξέθεσαν δημόσια το κόμμα, ενώ η τελευταία του παρέμβαση, με τις εσωτερικές αλλαγές στελεχών, φιλοδοξούσε να τερματίσει το κλίμα εσωστρέφειας που με μαθηματική ακρίβεια επανερχόταν κάθε λίγο και λιγάκι, καταλήγοντας σ’ έναν φαύλο κύκλο.

Από τη δική τους πλευρά οι κατά καιρούς διαφωνούντες έθεσαν συγκεκριμένα ζητήματα πολιτικής ουσίας αναφορικά με την πορεία του κόμματος. Από ζητήματα οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ έως τον τρόπο και τις διαδικασίες της διεύρυνσης, αλλά κυρίως εκείνα που έχουν να κάνουν με την άσκηση πολιτικής. Οι διαφωνούντες επιχειρηματολογούν στον τρόπο, την ιδεολογία και τις αρχές που στήθηκε εξ αρχής ο ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας έμφαση στον ρόλο των συλλογικών οργάνων για τη λήψη καίριων αποφάσεων, ένας ρόλος που θεωρούν ότι έχει πλέον υποβαθμιστεί.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το συμβάν της προηγούμενης εβδομάδας όταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε ένα σημείο του άρθρου του αναφέρθηκε στον χαρακτηρισμό «πολιτικός απατεώνας» που χρησιμοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τονίζοντας ότι «πρέπει να είμαστε φειδωλοί» σε τέτοιους χαρακτηρισμούς. Με βάση το πρόσφατο παρελθόν -όταν, στις εσωτερικές αλλαγές που έγιναν, ο πρώην υπουργός Οικονομικών μετακινήθηκε από τη θέση του τομεάρχη σ’ εκείνη του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου- θεωρήθηκε ότι αυτή η κίνηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου ήταν χτύπημα «κάτω από τη ζώνη» στον πρόεδρο.

Ο ίδιος αρνήθηκε κάτι τέτοιο ακόμα και προχθές, κατά τη διάρκεια που πρωινού καφέ, όταν υπερασπίστηκε το δικαίωμά του να γράφει και να λέει ελεύθερα τη γνώμη του.

Eνστάσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετοί από αυτούς που ανήκουν ή επιθυμούν να ξαναμπούν στο προεδρικό περιβάλλον έσπευσαν να καταδικάσουν την άποψη Τσακαλώτου, φουντώνοντας έτσι ακόμα περισσότερο τον «πόλεμο» που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη εδώ και καιρό ανάμεσα σε ψηφοφόρους και οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πρόκειται για ένα πόλεμο ανάμεσα στους -ψυχή τε και σώματι- υποστηρικτές του Αλέξη Τσίπρα και σ’ εκείνους που στηρίζουν και τον πρόεδρο και το κόμμα, ωστόσο κατά καιρούς διατυπώνουν ενστάσεις ή ακόμα και απλή κριτική απέναντι σε ορισμένες κινήσεις της ηγεσίας.

Δυστυχώς, αυτός ο «πόλεμος» παίρνει ακόμα πιο άσχημη διάσταση όταν παρεμβαίνουν σ’ αυτήν και περισσότερο αναγνωρίσιμα στελέχη που λειτουργούν ως «υπερασπιστές» του προέδρου και αντί να κατευνάσουν τα πνεύματα ρίχνουν περισσότερο λάδι στη φωτιά. Με απλά λόγια, αυτό που συμβαίνει σε επίπεδο στελεχών σε μεγάλο βαθμό μεταφέρεται και στο επίπεδο των ψηφοφόρων.

Υπό αυτό το πλαίσιο η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για τη σύσταση ενός πειθαρχικού οργάνου, την οποία θα κληθεί να εγκρίνει το Πολιτικό Συμβούλιο τη Δευτέρα, φαίνεται ως μια κάποια λύση για να σταματήσει ο κατήφορος της εσωστρέφειας. Το γεγονός δε ότι εμφανίστηκε ενοχλημένος με όλους (ακόμα και τον αψύ Σφακιανό Παύλο Πολάκη) δείχνει ότι μάλλον ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Η συνέχεια αναμένεται με ενδιαφέρον.

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αντιπαράθεση επί πλεονασμάτων μετά τη ΔΕΘ
Πόλεμος ανακοινώσεων ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ μετά την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη για τα πρωτογενή πλεονάσματα, όμως η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να... αγνοεί τις θέσεις του Ευκλείδη...
Αντιπαράθεση επί πλεονασμάτων μετά τη ΔΕΘ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Χτυπήματα στην κυβέρνηση
Από τη ΔΕΘ θα ξεκινήσει την αποδόμηση της κυβέρνησης ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας πως η πολιτική της Ν.Δ. βρίσκεται στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης της οικονομικής ελίτ ● Τι περιλαμβάνουν οι 6 άξονες του...
Χτυπήματα στην κυβέρνηση
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Στη Θεσσαλονίκη μέσω Ιταλίας
Ο Αλ. Τσίπρας θα μιλήσει μαζί με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες σε συνέδριο για τον μετασχηματισμό της Ευρώπης μία εβδομάδα πριν από την καθιερωμένη ομιλία και τη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ.
Στη Θεσσαλονίκη μέσω Ιταλίας
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Το παρασκήνιο του διαζυγίου ΣΥΡΙΖΑ - Κοντονή
Tο διαζύγιο μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή επισημοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης και αφού προηγουμένως ο πρώην βουλευτής Ζακύνθου είχε βγει στην τηλεόραση του Open και είχε...
Το παρασκήνιο του διαζυγίου ΣΥΡΙΖΑ - Κοντονή
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κεφαλαιοποίηση της δυσαρέσκειας
Τα κρίσιμα ζητήματα, όπως η διαχείριση της πανδημίας, η οικονομία και τα εθνικά θέματα, θέλει να διαχειριστεί πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ στηριζόμενος και στις δημοσκοπήσεις που δείχνουν αυξανόμενη δυσαρέσκεια των...
Κεφαλαιοποίηση της δυσαρέσκειας
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Βάζει σε τάξη το κόμμα
Σύσταση πειθαρχικού οργάνου ανακοίνωσε ο Αλ. Τσίπρας ● Ποιες οι αρμοδιότητες και ο σκοπός ● Στόχος, να μπει τέλος στις εσωκομματικές έριδες Τη Δευτέρα αποφασίζει το Πολιτικό Συμβούλιο.
Βάζει σε τάξη το κόμμα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας