Ποιο είναι το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο; Αναζητείται ακόμα προκειμένου να αποφανθεί για την πορεία της υπόθεσης που αφορά την απόπειρα δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, γνωστή και ως «σχέδιο Πυθία», και τις τηλεφωνικές υποκλοπές.
Η δικογραφία της υπόθεσης μετά την ολοκλήρωση της ανάκρισης… περιφέρεται από το δικαστικό συμβούλιο του Πρωτοδικείου στο δικαστικό συμβούλιο του Εφετείου των Αθηνών, καθώς το πρώτο δήλωσε αναρμόδιο να εξετάσει την υπόθεση, παρ’ όλο που ήδη η εισαγγελέας Πρωτοδικών Μαρία-Σοφία Βαΐτση είχε καταθέσει στους δικαστές την εισήγησή της, προτείνοντας την παραπομπή σε δίκη τεσσάρων ατόμων, μεταξύ των οποίων ο Αμερικανός πρώην πράκτορας William Bazil και ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιχ. Καρχιμάκης.
Και ενώ τον τελικό λόγο έχουν οι δικαστές, για το αν η υπόθεση θα οδηγηθεί στο ακροατήριο ή όχι, οι δικαστές στην Ευελπίδων δηλώνουν αναρμόδιοι και η δικογραφία φεύγει για το Εφετείο, καθώς οι πρωτοδίκες σύμφωνα με πληροφορίες αποφάνθηκαν ότι εκείνος ο δικαστικός σχηματισμός είναι ο μόνος, σύμφωνα με τη δικονομία, που μπορεί να αποφασίσει για την περαιτέρω πορεία της υπόθεσης.
Και στο Εφετείο, όμως, τον εισαγγελέα Παναγιώτη Πούλιο στην πρότασή του προς τους δικαστές του Συμβουλίου απασχολεί το θέμα της αρμοδιότητας και όχι η ουσία της υπόθεσης, καθώς εισηγείται να κηρυχθεί το τελευταίο αναρμόδιο και κατ’ επέκταση να επιστρέψει η υπόθεση ξανά πίσω στο Πρωτοδικείο ως το μόνο αρμόδιο δικαστικό όργανο για να κρίνει τη δικογραφία.
Εν αναμονή και πάλι της απόφασης του Συμβουλίου Εφετών, υπενθυμίζουμε ότι στην αρχική πρόταση της εισαγγελέως Βαΐτση, η οποία όμως δεν εισακούστηκε, είχε ζητηθεί να καθίσουν στο εδώλιο ο πρώην πράκτορας της CIA, William Bazil, για το αδίκημα της απόπειρας διακεκριμένης κατασκοπίας κατ’ εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος, δύο υπάλληλοι της ΕΥΠ για το αδίκημα της παραβίασης μυστικών της πολιτείας κατ’ εξακολούθηση και ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιχ. Καρχιμάκης, για ηθική αυτουργία στην τελευταία πράξη.
Σύμφωνα με το ανακριτικό πόρισμα του Δ. Φούκα για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών (2004-2005) και του «σχεδίου Πυθία» που αφορούσε προπαρασκευαστικές πράξεις εσχάτης προδοσίας επί κυβερνήσεως Κ. Καραμανλή, από τον Αύγουστο του 2004 μέχρι και τον Μάρτιο του 2005 ο William B., Αμερικανός πράκτορας, επιχείρησε με πρόθεση να λάβει σε γνώση του απόρρητες πληροφορίες που αφορούν τα συμφέροντα της ελληνικής Δημοκρατίας μέσω τηλεφωνικών υποκλοπών.
