Η μη διάψευση αποτελεί επιβεβαίωση. Αφού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου όχι μόνο δεν διέψευσε το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» για παρακολουθήσεις πολιτών από την ΕΥΠ, αλλά ουσιαστικά άφησε να εννοηθεί ότι η υπηρεσία θα συνεχίσει να λειτουργεί κατ’ αυτόν τον τρόπο, έρχεται η ώρα του κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Δύο επίκαιρες ερωτήσεις κατατέθηκαν χθες για το θέμα, μία από τον τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Χρήστο Σπίρτζη, και μία από την τομεάρχη Πολιτικής Προστασίας του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Γιώργο Καμίνη. Την ίδια ώρα, οι βουλευτές-μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., που μετέχουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, με επιστολή τους στο προεδρείο ζητούν την έκτακτη σύγκληση της επιτροπής και την κλήτευση του διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα, για εξηγήσεις σχετικά με το δημοσίευμα της εφημερίδας μας και τα ντοκουμέντα που παραθέσαμε.
Ειδικότερα, οι βουλευτές Γιώργος Κατρούγκαλος, Νίκος Βούτσης, Σπύρος Λάππας, Θεόφιλος Ξανθόπουλος και Παύλος Πολάκης, αφού κάνουν αναφορά στο δημοσίευμά μας, σημειώνουν ότι ο διοικητής της ΕΥΠ θα πρέπει να εξηγήσει γιατί δημόσιοι υπάλληλοι, δικηγόροι και δημοσιογράφοι έχουν μπει στο στόχαστρο της υπηρεσίας του και εν συνεχεία ρωτούν γιατί ζητά την καταγραφή του ιδεολογικού υποβάθρου και προσωπικών στοιχείων διαμαρτυρομένων πολιτών, γιατί πρέπει να παρακολουθείται όποιος υπερασπίζεται τα δικαιώματα των μεταναστών και ποια απειλή για τη δημόσια ασφάλεια αποτελεί ένα 12χρονο προσφυγόπουλο που έφτιαξε σκίτσο που δημοσιεύτηκε.
Λάβρος ωστόσο κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, στην ευθύνη του οποίου ανήκει η ΕΥΠ, εμφανίστηκε χθες και ο Χρήστος Σπίρτζης, καταθέτοντας την επίκαιρη ερώτηση. «Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να απαντήσει σε μια σειρά ερωτήματα που διατυπώνονται στην επίκαιρη ερώτηση», αναφέρει και ζητά απαντήσεις για μία προς μία τις περιπτώσεις που καταγράφονται στο ρεπορτάζ.
Ωστόσο, δεν μένει μόνο εκεί και ζητά απαντήσεις και για το χθεσινό μας δημοσίευμα, αναφορικά με το προσχέδιο του προεδρικού διατάγματος που αφορά την ΕΥΠ και με το οποίο ουσιαστικά παροπλίζεται ο έλεγχος του ΑΣΕΠ από τις προσλήψεις νέου προσωπικού.
«Είναι πραγματική ντροπή το 2021, μια ευρωπαϊκή χώρα, μέσω της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της, να προχωρά παράνομα και αντισυνταγματικά σε παρακολουθήσεις, φακέλωμα, καταγραφή των προσωπικών στοιχείων, της δράσης, της ιδεολογικής ταυτότητας δημοσιογράφων, δικηγόρων, δημόσιων λειτουργών, παιδιών και απλών πολιτών», καταλήγει ο κ. Σπίρτζης.
Αντίδραση και από το ΚΚΕ
Το ΚΚΕ σε σχόλιό του για τις αποκαλύψεις μας αναφέρει ότι «έρχεται ξανά στην επικαιρότητα το σοβαρό ζήτημα του φακελώματος του λαού από τις κυβερνήσεις και το κράτος, για το οποίο το ΚΚΕ έχει επανειλημμένα κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου». Τονίζει πως «οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν πως η παρακολούθηση και καταγραφή προσωπικών δεδομένων, ειδικά της ιδεολογίας, της κοινωνικής και πολιτικής δράσης, αποτελούν καθημερινό φαινόμενο, ενώ σ’ αυτή την κατεύθυνση αξιοποιήθηκε και η πανδημία» και προσθέτει πως «όσα έρχονται στο φως είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, ενώ τα περισσότερα περιστατικά στη συνέχεια “κουκουλώνονται”, όπως έγινε με τα πολλαπλά κρούσματα υποκλοπών στην έδρα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ στον Περισσό, για τα οποία ακόμα δεν έχουν αποκαλυφθεί και τιμωρηθεί οι υπαίτιοι».
Το σχόλιο καταλήγει πως «ο λαός δεν πρέπει να συμβιβαστεί με αυτή την πολιτική, αλλά ούτε και με τα κάθε φορά προσχήματα που αξιοποιούνται για την επιβολή της, να θέσει στην προμετωπίδα των αγώνων του την υπεράσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων κι ελευθεριών».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΜΙΝΗΣ:
Με δήλωσή του στην «Εφ.Συν.», ο Γιώργος Καμίνης από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. τονίζει πως «το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της “Εφημερίδας των Συντακτών”, το Σάββατο, είναι εξαιρετικά ανησυχητικό. Η βασική αποστολή της ΕΥΠ, από τη Μεταπολίτευση και έπειτα, συνίσταται αποκλειστικά και μόνο στην αντιμετώπιση απειλών κατά της εθνικής ασφάλειας.
Το να υπάρχουν ενδείξεις για εκτεταμένες και διεξοδικές παρακολουθήσεις υπαλλήλων μεταναστευτικών οργανώσεων, δημοσιογράφων, δικηγόρων, ανθρώπων που ασχολούνται με το προσφυγικό, καθώς και των δημοσίων συναθροίσεων κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού, αποτελεί μία ιδιαιτέρως προβληματική παρέκκλιση από την αποστολή της». Προσθέτει πως «όλα αυτά μας παραπέμπουν στην προδικτατορική ΚΥΠ, η παρακρατική δράση της οποίας συνέβαλε αποφασιστικά στην εγκαθίδρυση του απριλιανού καθεστώτος» και καταλήγει ως εξής: «Εχω καταθέσει επίκαιρη ερώτηση προς τον ίδιο τον πρωθυπουργό, αφού σε εκείνον πλέον υπάγεται ευθέως η ΕΥΠ, και ελπίζω να δοθούν πειστικές εξηγήσεις για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην επίκαιρη ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό ο κ. Καμίνης, εκτός από τις παρακολουθήσεις, θέτει και το ζήτημα του Κέντρου Τεχνολογικής Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΚΕΤΥΑΚ), της νέας αυτοτελούς υπηρεσίας μέσα στην ΕΥΠ, για την οποία το νομοθετικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί αποτρέπει κάθε έλεγχο της δράσης και της λειτουργίας της.
Δημοσιογραφική ομάδα Solomon:
Απειλεί η δημοσιογραφία μας την εθνική ασφάλεια;
Ο δημοσιογράφος Σταύρος Μαλιχούδης και η ομάδα του ιστότοπου Solomon (wearesolomon.com) αναγνώρισαν στο δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» του Σαββάτου και ειδικότερα στο σήμα της ΕΥΠ που αναφερόταν στον 12χρονο Τζαμάλ το ρεπορτάζ που είχαν πραγματοποιήσει τον περασμένο Απρίλιο για το εν λόγω προσφυγόπουλο, σκίτσο του οποίου είχε δημοσιεύσει ο ιστότοπος της γαλλικής εφημερίδας Le Monde. Να σημειωθεί ότι το Solomon ασκεί ερευνητική δημοσιογραφία για ζητήματα που αφορούν το προσφυγικό, λαμβάνοντας πανευρωπαϊκή αναγνώριση για τη δουλειά του, καθώς ρεπορτάζ που συνυπέγραψε με το Reporters United και το Investigate Europe ήταν υποψήφιο για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Δημοσιογραφίας 2021. Πλην αυτών, υλοποιεί συνεργασίες με φορείς και Μέσα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, συμμετέχει σε διεθνή συνέδρια, σε ευρωπαϊκά δίκτυα δημοσιογραφίας, συνεργάζεται με ελληνικά Πανεπιστήμια, ενώ διοργανώνει μαθήματα δημοσιογραφίας για νέους δημοσιογράφους και πρόσφυγες.
Σε κείμενο που αναρτήθηκε χθες στον ιστότοπο του Solomon και με τον τίτλο «Το Solomon στο στόχαστρο της ΕΥΠ: Απειλεί η δημοσιογραφία μας την εθνική ασφάλεια;», οι δημοσιογράφοι θέτουν μια σειρά από ερωτήματα, σημειώνοντας μεταξύ άλλων τα εξής:
«Διαβάζοντας το Σάββατο το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Δημήτρη Τερζή στην “Εφημερίδα των Συντακτών”, διαπιστώσαμε ότι παρακολουθούμαστε από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Συγκεκριμένα, σε σήμα με το οποίο ζητούνται πληροφορίες, γίνεται ονομαστική αναφορά στο Solomon και στον συνάδελφό μας Σταύρο Μαλιχούδη, για ρεπορτάζ που η ΕΥΠ είχε πληροφόρηση “από πηγή υψηλής αξιοπιστίας” ότι η ομάδα μας ετοίμαζε. Προκειμένου να προστατευθεί η ανωνυμία των πολιτών που βρίσκονται υπό παρακολούθηση, οι συνάδελφοι στην “Εφ.Συν.” έχουν καλύψει με μαύρο τα ονόματά τους. Εμείς μπορούμε να επιβεβαιώσουμε πως το συγκεκριμένο αίτημα παροχής πληροφοριών αφορά εμάς».
Εν συνεχεία αναφέρονται στο ρεπορτάζ τους για τον 12χρονο, το οποίο δημοσιεύτηκε στις 27 Απριλίου και ρωτάνε: «Πού οφείλεται το έντονο ενδιαφέρον της ΕΥΠ για τη δουλειά του Solomon; Γιατί αναζητά πληροφορίες σχετικά με τα ρεπορτάζ που δουλεύουμε; Και, ακόμα περισσότερο, πώς ακριβώς γνωρίζει η ΕΥΠ ποια θέματα ερευνούμε και με ποιες πηγές συνομιλούμε;».
Η ομάδα του Solomon σημειώνει επίσης ότι «μπορεί κανείς εύκολα να βρει τη διεύθυνσή μας, τα βιογραφικά των συνεργατών μας, τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουμε, τις πηγές χρηματοδότησης που αξιοποιούμε. Δεν αποκρύπτουμε τίποτα, αλλά βλέπουμε να βρισκόμαστε στο στόχαστρο, χωρίς να γνωρίζουμε το γιατί» και καταλήγει πως «θα κινήσει κάθε προβλεπόμενη διαδικασία για την προάσπιση των δικαιωμάτων των μελών της. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, στο μέτρο των δυνατοτήτων που ο νόμος διασφαλίζει, ούτως ώστε η ιδιωτικότητά μας, καθώς και των ανθρώπων που μας εμπιστεύονται πληροφορίες, να προστατευθεί. Και το περιεχόμενο των ερευνών μας να γίνεται γνωστό όταν αυτές δημοσιεύονται ― όχι πριν, ούτε πλαγίως».
«Αραγε, σε ποιο πολίτευμα καταγράφει το κράτος τις κινήσεις των δημοσιογράφων», κλείνει η ανακοίνωση.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας