Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Πόρτα» από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στον Αθ. Ράντο

Αθανάσιος Ράντος, Ελεανόρ Σάρπστον

ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Βλάχος
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Πόρτα» από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στον Αθ. Ράντο

  • A-
  • A+
Απόφαση προσωρινής ανατροπής στον διορισμό του ως γενικού εισαγγελέα μετά από προσφυγή της Βρετανίδας κατόχου της θέσης, που επικαλείται αδικαιολόγητη παρέμβαση στην ανεξαρτησία του Δικαστηρίου.

Μπορεί να έφυγε με τις ευχές όλων ο προτεινόμενος από την κυβέρνηση για τη θέση γενικού εισαγγελέα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ), Αθ. Ράντος, φαίνεται όμως ότι στο θέμα του σεβασμού της ανεξαρτησίας θεσμικών οργάνων και αρχών το ΔΕΕ δεν αστειεύεται. Για τον λόγο αυτό το ΔΕΕ μπλόκαρε με προσωρινή διαταγή τον διορισμό του, εν όψει της εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων τα οποία ζήτησε η Βρετανίδα γεν. εισαγγελέας που κατείχε τη θέση αυτή.

Η εισαγγελέας επικαλέστηκε το γεγονός ότι μια πρόωρη αντικατάστασή της παραβιάζει την ανεξαρτησία του ΔΕΕ, παρά το γεγονός ότι έχει μεσολαβήσει το Βrexit. Για τον λόγο αυτό άσκησε προσφυγή και ασφαλιστικά μέτρα κατά του διορισμού του Αθ. Ράντου με το σκεπτικό ότι θίγεται η θητεία της και κατά συνέπεια η ανεξαρτησία τού ΔΕΕ.

Προσωρινή απόφαση

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του έγκυρου ευρωπαϊκού ιστότοπου Mlex, «το Γενικό Δικαστήριο της Ε.Ε. εξέδωσε προσωρινή απόφαση που εμποδίζει τον διορισμό του Αθανασίου Ράντου μετά τη νομική προσφυγή της γενικής εισαγγελέα του Ηνωμένου Βασιλείου Ελεανόρ Σάρπστον. Ο κ. Ράντος επρόκειτο να αναλάβει τη θέση της στις 7 Σεπτεμβρίου, αλλά η κ. Σάρπστον προσέφυγε ισχυριζόμενη ότι θα έπρεπε να υπηρετήσει το υπόλοιπο της θητείας της παρά το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έπαψε να είναι κράτος-μέλος της Ε.Ε.

Οι εθνικές κυβερνήσεις είχαν αποδεχτεί τον διορισμό του Αθ. Ράντου ως γενικού εισαγγελέα στο ανώτατο δικαστήριο της Ε.Ε. στις 2 Σεπτεμβρίου. Στην ουσία θα υπηρετούσε για το υπόλοιπο διάστημα της θητείας τής κ. Σάρπστον, δηλαδή έως τις 6 Οκτωβρίου 2021.

Η Ελ. Σάρπστον προσέφυγε αμέσως και ζήτησε από το γενικό δικαστήριο της Ε.Ε. την αναστολή του διορισμού έως ότου εκδικαστεί η προσφυγή. «Οι αρνητικές συνέπειες της αντικατάστασης ενός νόμιμα διορισμένου αξιωματούχου από κάποιον που ενδέχεται στη συνέχεια να θεωρηθεί μη νόμιμη είναι αυτονόητες» και «μια τέτοια εξέλιξη δεν είναι προς το συμφέρον του προσφεύγοντος αλλά ούτε και προς εκείνο του πιθανού διαδόχου της» αναφέρει η δικαστική απόφαση.

Το έγγραφο της απόφασης περιλαμβάνει ορισμένα από τα επιχειρήματα που η κ. Σάρπστον διατυπώνει στην εκκρεμούσα προσφυγή της.

● Ο διορισμός του Αθ. Ράντου «συνιστά αδικαιολόγητη παρέμβαση στην αυτονομία και την ανεξαρτησία του Δικαστηρίου» από τις εθνικές κυβερνήσεις.

● Το άρθρο 50 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ενωση -το οποίο ορίζει τους όρους για την απόσυρση ενός κράτους-μέλους της Ε.Ε.- δεν περιλαμβάνει διαφορετικές ερμηνείες σχετικά με τον διορισμό και τις θητείες δικαστικών υπαλλήλων της Ε.Ε.

«Και τα δύο αυτά θέματα εγείρουν περίπλοκα νομικά ζητήματα, τα οποία τουλάχιστον απαιτούν λεπτομερή και περιεκτική επιχειρηματολογία πριν ο δικαστής αποφανθεί για την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων» αναφέρει η δικαστική απόφαση.

Οι δικαστές του Γενικού Δικαστηρίου, Εμανουέλ Κουλόν και Αντονι-Μάικλ Κόλινς, σημειώνουν ότι η νομολογία επιτρέπει «τη διατήρηση του status quo έως ότου εκδοθεί απόφαση για την περάτωση της διαδικασίας προσωρινών μέτρων».

Να λοιπόν που ο ίδιος ο δικαστής και πρώην πρόεδρος του ΣτΕ βρίσκεται σήμερα στη θέση της Β. Θάνου και των υπόλοιπων μελών της ανεξάρτητης και εποπτευόμενης από την Ε.Ε. Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού. Επί της προεδρίας του το ΣτΕ, παρά την ψήφιση από την κυβέρνηση Μητσοτάκη εκ των υστέρων φωτογραφικών ασυμβίβαστων για τα μέλη της επιτροπής, απέρριψε τόσο τα ασφαλιστικά μέτρα όσο και την προσφυγή των μελών που απέπεμψε η κυβέρνηση στη μέση της θητείας τους.

Ευρωπαϊκή οδηγία

Το ΣτΕ στην Ελλάδα αποδέχτηκε -παρά τη σχετική απαγορευτική οδηγία της Ε.Ε.- τον διορισμό νέων μελών στην Επιτροπή Ανταγωνισμού συντασσόμενο στην περίπτωση αυτή με τη βούληση της εκτελεστικής εξουσίας.

Με την καθυστέρηση ενσωμάτωσης της ευρωπαϊκής οδηγίας στην ελληνική νομοθεσία και παρά τις σαφείς οδηγίες προς τα κράτη-μέλη να μην την παραβιάζουν στο διάστημα μέχρι την ενσωμάτωση, η κυβέρνηση βρήκε τον τρόπο να κηρύξει έκπτωτα τα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Η οδηγία αφορά την απολύτως απαγορευτική πρόωρη και βίαιη λήξη της θητείας των μελών της ανεξάρτητης αρχής με όρους που θεσπίζονται μετά την έναρξή της.

Ισως τώρα, με αφορμή αυτή την εξέλιξη, ο Αθ. Ράντος, που προτάθηκε από την κυβέρνηση την επομένη της συνταξιοδότησής του για τη θέση του Ευρωπαίου εισαγγελέα, θελήσει να ξανασκεφτεί συνολικά τη στάση του ΣτΕ το οποίο έσπευσε να συναινέσει στην ωμή κυβερνητική παρέμβαση στην ανεξαρτησία της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Ειδικά αφού συμπτωματικά βρέθηκε τώρα και ο ίδιος σε παρόμοια θέση.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βιαστικοί πανηγυρισμοί για το δεύτερο «όχι» στη Θάνου
Δεν μπορούν να κρύψουν τη χαρά τους οι κυβερνητικοί κύκλοι για την οριστική απόφαση του ΣτΕ μετά την απόρριψη της αίτησης αναστολής των 4 μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Ωστόσο η ουσία της υπόθεσης θα κριθεί...
Βιαστικοί πανηγυρισμοί για το δεύτερο «όχι» στη Θάνου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προσπαθούν να μπλέξουν και τον Πρόεδρο στα παιχνίδια τους
Η Ν.Δ. αρνήθηκε τη συναινετική επιλογή της ηγεσίας του Αρείου Πάγου που πρότεινε ο υπουργός Δικαιοσύνης με επιστολή στον Κυρ. Μητσοτάκη. ● Ανεπίτρεπτη «πρόβλεψη» της Ν.Δ. ότι τα προεδρικά διατάγματα θα...
Προσπαθούν να μπλέξουν και τον Πρόεδρο στα παιχνίδια τους
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εξερευνώντας τα όρια της Δικαιοσύνης
Το θέμα που διαχρονικά «καίει» τους πολιτικούς και τους δικαστές, με καθοριστικές για τον πολίτη συνέπειες, είναι τα όρια της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας, τα όρια του ελέγχου της συνταγματικότητας...
Εξερευνώντας τα όρια της Δικαιοσύνης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Υπάρχουν φορές που οι ποινές εκφεύγουν της κοινής λογικής»
Ο Σταύρος Κοντονής, γέννημα-θρέμμα της ανανεωτικής κομμουνιστικής Αριστεράς, είναι πολλά χρόνια στο πολιτικό «κουρμπέτι». Ο υπουργός Δικαιοσύνης έχει παραλάβει το νήμα που άφησε ο προκάτοχός του και ήδη πολλά...
«Υπάρχουν φορές που οι ποινές εκφεύγουν της κοινής λογικής»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ποιος πιέζει και ποιος εκφοβίζει ποιον;
Πέρα από τις πολιτικές δηλώσεις που αντικειμενικά ασκούν πιέσεις, αν δεν εκφοβίζουν τα μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας, η κατάσταση γίνεται αντιληπτή αν αναλογιστούμε ότι για τους νόμους των μνημονίων...
Ποιος πιέζει και ποιος εκφοβίζει ποιον;
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ενας νόμος από μόνος του αποτελεί παρέμβαση στη νομοθεσία, όχι στη Δικαιοσύνη»
Απευθύναμε ερωτήσεις, βγαλμένες από τα πρόσφατα δημοσιεύματα και τις αναφορές των ΜΜΕ, στον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο. Το τελευταίο διάστημα το συγκεκριμένο υπουργείο έγινε ξανά ένας από τους...
«Ενας νόμος από μόνος του αποτελεί παρέμβαση στη νομοθεσία, όχι στη Δικαιοσύνη»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας