Πυροβολισμούς, επιθέσεις μασκοφόρων ανδρών που αφαιρούν από τις βάρκες των προσφύγων τη μηχανή και τους αφήνουν αβοήθητους μέσα στη θάλασσα, όπως και επιχειρήσεις με σκοπό την αναχαίτιση ή την επαναπροώθηση των σκαφών των προσφύγων και με εμφανή πρόθεση να τα βουλιάξουν καταγράφει την περίοδο 1-3 Μαρτίου η οργάνωση Watch the Med, που επιτηρεί τη Μεσόγειο για περιστατικά διακινδύνευσης στη θάλασσα.
Η ομάδα έχει καταγράψει μέσω του συστήματος άμεσης ειδοποίησης 14 περιστατικά διακινδύνευσης σκαφών με πρόσφυγες και μετανάστες. Μόνο τα τρία σκάφη κατάφεραν να φτάσουν στην Ελλάδα. «Κατ’ εξακολούθηση η FRONTEX και το ελληνικό Λιμενικό απλά παρατηρούσαν τις βάρκες που βρίσκονταν σε κίνδυνο για πολλές ώρες, αρνούμενες να παρέμβουν», σημειώνει.
«Η Τουρκία και η Ευρώπη παίζουν ένα επικίνδυνο παιχνίδι με τη ζωή των ανθρώπων και δίνουν επιπλέον κίνητρο στις φασιστικές ομάδες να κάνουν επιθέσεις σε μετανάστες», υπογραμμίζει.