• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.3°C / 22.6°C
  3 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.7°C / 21.4°C
  3 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.1°C / 19.0°C
  2 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.3°C
  3 BF
  61%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 16.3°C
  2 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.5°C / 20.0°C
  0 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 12.9°C / 16.4°C
  3 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  3 BF
  54%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.7°C / 20.5°C
  2 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 19.0°C
  4 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.4°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.7°C / 19.7°C
  3 BF
  52%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  4 BF
  77%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 22.8°C
  0 BF
  37%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 16.5°C / 21.0°C
  2 BF
  37%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.2°C
  3 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 17.7°C / 22.8°C
  3 BF
  26%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 15.5°C / 16.3°C
  2 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.2°C / 19.7°C
  2 BF
  51%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 15.5°C
  2 BF
  53%

Παρουσίαση από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη του νομοσχεδίου

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

«Υποχρεωτικό» δεκάωρο όπου δεν υπάρχουν μεγάλα συνδικάτα

 • A-
 • A+
Μεγάλες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις επιφυλάσει το αντιεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη. Προβλέπει μεταξύ άλλων δυνατότητα δεκάωρης εργασίας και περαιτέρω καταστρατήγηση του 8ωρου. Υποβάθμιση του ΣΕΠΕ. Κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας για μια σειρά από κλάδους και μπλοκάρισμα σε σειρά συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.

Την έξοδο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) από την ευθύνη και την αρμοδιότητα του υπουργείου Εργασίας επιβεβαίωσε ο Κωστής Χατζηδάκη κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παρουσίασε τις βασικές αρχές του νομοσχεδίου για τα εργασιακά. Έτσι, αμέσως μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου στις αρχές Ιουνίου, το ΣΕΠΕ θα μετατραπεί σε Ανεξάρτητη Αρχή κατά τα πρότυπα της ΑΑΔΕ που αξίζει να υπενθυμιστεί ότι απετέλεσε (σ.σ. η ΑΑΔΕ) μνημονιακή υποχρέωση ήδη από το 2012.

Η πληροφορία αυτή, την οποία δημοσιοποίησε αποκλειστικά η Εφ. Συν., είχε προκαλέσει αναστάτωση και ανασφάλεια στους υπαλλήλους και τα στελέχη του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Οι επιθεωρητές είχαν ήδη πολλά προβλήματα με την υποκατάσταση του έργου τους από την Αρχή Διαφάνειας κατά τη φάση των ελέγχων εν μέσω πανδημίας και τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουν και την έξοδό τους στο άγνωστο.

Κατά τα λοιπά ο υπουργός Εργασίας στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε -είχε τον χαρακτήρα παρωδίας καθώς δεν παρουσιάστηκαν οι διατάξεις- επιβεβαίωσε τη δυνατότητα δεκάωρης εργασίας και ακόμα περαιτέρω καταστρατήγησης του 8ωρου (με ατομική σύμβαση) την οποία θα υπογράφει ο εργαζόμενος με τον εργοδότη χωρίς την εμπλοκή συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Παρ' ότι η νέα ρύθμιση για το δεκάωρο (για συγκεκριμένη χρονική περίοδο) θα γίνεται μόνο εφόσον στην επιχείρηση δεν υπάρχει Σωματείο και δεν καλύπτεται από σύμβαση εργασίας, ο υπουργός, σε ερώτηση που του έγινε σχετικά με τη δυνατότητα προστασίας του εργαζόμενου από νομικούς παραστάτες των εργατικών κέντρων ή της ΓΣΕΕ, αρνήθηκε να απαντήσει.

Μια δεύτερη σημαντική ρύθμιση αφορά την εξομοίωση του ανώτατου ορίου υπερωριών στη βιομηχανία και τις υπηρεσίες. Το πλαφόν ορίζεται στις 150 ώρες ενώ σχεδόν η πλειοψηφία των κλάδων της αποκαλούμενης νέας οικονομίας θα επιτρέπεται να εργάζονται και την Κυριακή.

Επομένως, η Κυριακάτικη αργία παύει να υφίσταται για τα κέντρα δεδομένων, τις αποθήκες, τα logistics, τους τομείς των διανομέων, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών με τηλεφωνικά κέντρα εξυπηρέτησης, τις υγειονομικές δραστηριότητες, τα παραϊατρικά επαγγέλματα και μια σειρά άλλους κλάδους.

Να σημειωθεί πως στην παρουσίαση του νομοσχεδίου από τον κ. Χατζηδάκη αρνητικά κρίνεται η κατάργηση της επαναπρόσληψης του εργαζομένου στην περίπτωση που έχει κριθεί δικαστικά ως άκυρη.

Ιδιαίτερα σκληρά είναι τα μέτρα του νομοσχεδίου για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Εκτός από την απαραίτητη εγγραφή όλων των στοιχείων τους σε ηλεκτρονικό μητρώο προκειμένου να τους επιτραπεί η κήρυξη απεργίας, ελαχιστοποιούνται και οι όροι για την απόλυση συνδικαλιστών. Σε αυτούς τους όρους εντάσσεται πλέον και η παρεμπόδιση απεργοσπαστών κατά τη διάρκεια απεργίας. Η παρεμπόδιση αυτή οδηγεί σε ποινικό παράπτωμα.

Τα αρνητικά σημεία του νομοσχεδίου δυστυχώς υποβαθμίζουν τη βασικότερη θετική διάταξη που αφορά τη σταδιακή εφαρμογή της ψηφιακής ηλεκτρονικής κάρτας για την ώρα προσέλευσης-αποχώρησης και τις υπερωρίες των εργαζομένων. Καθώς επίσης και μια σειρά άλλες αυτονόητες λογικές ρυθμίσεις για την καταπολέμηση της βίας στην εργασία, τη δυνατότητα αποσύνδεσης του τηλε-εργαζόμενου από τις συσκευές επικοινωνίας ελέγχου του εργοδότη καθώς επίσης και την εξομοίωση της αποζημίωσης των εργατοτεχνιτών με την αποζημίωση των υπαλλήλων.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να αναρτηθεί ηλεκτρονικά για διαβούλευση και να κληθούν οι κοινωνικοί εταίροι για την εκ των υστέρων συζήτηση των επίμαχων ρυθμίσεων που σύμφωνα πάντα με τον υπουργό εργασίας «εκσυγχρονίζουν το εργατικό δίκαιο της χώρας».

► Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με το γνωστό πλέον αφήγημα περί «δύναμης» στον εργαζόμενο έκανε την παρακάτω ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.


► Αναλυτικό ρεπορτάζ στην «Εφημερίδα των Συντακτών» που κυκλοφορεί την Πέμπτη, 13 Μαΐου 2021. 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Κατάργηση του 40ωρου και του πενθήμερου στον επισιτισμό με τη βούλα του Υπ. Εργασίας
Την πόρτα για την επίσημη κατάργηση της πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας στον επισιτισμό προσφέρει ερμηνευτική εγκύκλιος.
Κατάργηση του 40ωρου και του πενθήμερου στον επισιτισμό με τη βούλα του Υπ. Εργασίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Χαρίζουν μία ώρα απλήρωτης εργασίας στους εργοδότες»
Εντονες αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 για την απόφαση Χατζηδάκη να μη δηλώνεται η υπερεργασία στην «Εργάνη» ● Κλείνει το μάτι σε εργοδότες να μην πληρώνουν την υπερεργασία.
«Χαρίζουν μία ώρα απλήρωτης εργασίας στους εργοδότες»
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Στα 826 μεικτά η πρόταση ΓΣΕΕ για κατώτατο μισθό από 1η Απριλίου
Οι αυξήσεις θα ισχύσουν από την 1η Απριλίου, θα επηρεάσουν όλη την μισθολογική κλίμακα σε βάθος χρόνου και σύμφωνα με τις υφιστάμενες ενδείξεις θα «συμπέσουν» με την εβδομάδα των εθνικών εκλογών.
Στα 826 μεικτά η πρόταση ΓΣΕΕ για κατώτατο μισθό από 1η Απριλίου
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Ο ευτυχής Χατζηδάκης και οι απλήρωτες υπερωρίες
Ικανοποιημένος από την ψηφιακή κάρτα εργασίας δήλωσε ο υπ. Εργασίας κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη ● Πίσω από τον ψηφιακό «παράδεισο» «καίνε τα καζάνια των απλήρωτων υπερωριών», το αιχμηρό σχόλιο...
Ο ευτυχής Χατζηδάκης και οι απλήρωτες υπερωρίες
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Υστατη καταφυγή για τους εργαζόμενους της Rocket το υπουργείο Εργασίας
Εκπρόσωπος της εταιρείας τούς ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα ότι ελλείψει κεφαλαίων τερματίζεται η λειτουργία της και ότι αυτό αφορά το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών όπου αυτή δραστηριοποιείται..
Υστατη καταφυγή για τους εργαζόμενους της Rocket το υπουργείο Εργασίας
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Εργοδότες οι Uber & Deliveroo
Ήδη οι μεγάλες πολυεθνικές ψηφιακές πλατφόρμες παροχής υπηρεσιών αποτυγχάνουν στα τεστ της Ε.Ε. για τη διατήρηση του προσωπικού τους ως αυτοαπασχολούμενου.
Εργοδότες οι Uber & Deliveroo

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας