• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.1°C / 26.3°C
  3 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.5°C / 21.9°C
  4 BF
  87%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 23.7°C
  3 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.9°C / 16.1°C
  1 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.1°C / 19.9°C
  1 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.0°C / 19.8°C
  1 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.7°C / 16.2°C
  2 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.9°C / 28.8°C
  3 BF
  37%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.7°C / 27.9°C
  3 BF
  44%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 25.5°C
  4 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  4 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  5 BF
  66%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 22.3°C
  3 BF
  49%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.5°C / 25.1°C
  2 BF
  74%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 26.8°C
  3 BF
  29%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.3°C / 26.0°C
  3 BF
  50%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 18.3°C / 18.3°C
  0 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.7°C / 23.9°C
  2 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  1 BF
  83%
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πολιτικά παιχνίδια με το ΣΕΠΕ

 • A-
 • A+
Αναστάτωση στους επιθεωρητές από την πληροφορία ότι ο υπουργός Εργασίας επιχειρεί να αποποιηθεί την όποια πολιτική και κυβερνητική ευθύνη για τον έλεγχο των εργατικών διαφορών ● Βαρυσήμαντο άρθρο του προέδρου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για την αντιμεταρρύθμιση ● Σήμερα η συνέντευξη Τύπου για το νέο Εργασιακό.

Aναστάτωση και ανασφάλεια έχει προκαλέσει στους υπαλλήλους και τα στελέχη του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας η πληροφορία που έφτασε στα γραφεία τους για την πρόθεση του Κωστή Χατζηδάκη να μετατρέψει το ΣΕΠΕ σε ανεξάρτητη Αρχή, αποποιούμενος έτσι την όποια πολιτική και κυβερνητική ευθύνη για τον έλεγχο των εργατικών διαφορών. Οι επιθεωρητές είχαν ήδη πολλά προβλήματα με την υποκατάσταση του έργου τους από την Αρχή Διαφάνειας κατά τη φάση των ελέγχων εν μέσω πανδημίας και τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουν και την έξοδό τους στο άγνωστο.

Πάντως ο κ. Χατζηδάκης, μετά τις κατηγορίες προς ΣΥΡΙΖΑ ότι επικροτεί τη συλλογική σύμβαση των εργαζομένων στον επισιτισμό που προβλέπει διευθέτηση του χρόνου εργασίας, θέση στην προπαγανδιστική φαρέτρα του πήρε χθες η αλλοίωση των όρων της Οδηγίας 2019/1158 «σχετικά με την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής για τους γονείς και τους φροντιστές και την κατάργηση της Οδηγίας 2010/18/Ε.Ε. του Συμβουλίου».

Η νέα ανακοίνωση του κ. Χατζηδάκη εκδόθηκε λίγες ώρες πριν από την επίσημη παρουσίαση σήμερα του σχεδίου νόμου σε διαδικτυακή συνέντευξη, αλλά χωρίς να προηγηθεί το πλήρες κείμενο του σχεδίου νόμου που θα δοθεί προς διαβούλευση. Παρότι στην Οδηγία πουθενά δεν αναφέρεται ότι οι ευέλικτες μορφές εργασίας μπορούν να εφαρμόζονται με ατομικές συμβάσεις, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων επέμεινε χθες για το αντίθετο.

«Η υποκρισία από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ έχει και τα όριά της! Είναι οι ίδιοι που υπέγραψαν την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2019/1158, που προωθεί ευέλικτες μορφές απασχόλησης με ατομικές συμβάσεις εργασίας και κατηγορούμαστε από αυτούς επειδή εφαρμόζουμε την Οδηγία που εκείνοι υπέγραψαν!», επέμεινε ο υπουργός, μιλώντας χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό Real ένα 24ωρο πριν από την παρουσίαση του σχεδίου νόμου για το Εργασιακό σήμερα κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης.

«Μόνο με ΣΣΕ...»

«Τι σχέση μπορεί να έχει η Ευρωπαϊκή Οδηγία 2019/1158, που επιδιώκει την επίτευξη της ισότητας των φύλων, προωθώντας τη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας, την ίση κατανομή των ευθυνών φροντίδας μεταξύ ανδρών και γυναικών και τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των φύλων ως προς τους μισθούς και τις αποδοχές, με: την απλήρωτη δουλειά, την εξοντωτική υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων που θα προκαλέσουν οι φτηνές υπερωρίες, την οριζόντια επιβολή της ατομικής ρύθμισης στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας;» αναρωτήθηκε η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ/Π.Σ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπουλου.

«Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας δεν αποτέλεσε ποτέ μέχρι σήμερα δικαίωμα του εργοδότη, ούτε αντικείμενο συμφωνίας με έναν ή περισσότερους εργαζομένους, δίχως τη σύναψη συλλογικής συμφωνίας» σημείωσε η βουλευτής.

Αποδεικνύοντας στη συνέχεια τη μείωση των αποδοχών που θα έχουν οι εργαζόμενοι από την αύξηση του πλαφόν και τις αλλαγές στην κοστολόγηση των υπερωριών, προσθέτει: «Ενας εργαζόμενος μέχρι σήμερα με ωρομίσθιο 5 ευρώ, για 120 ώρες υπερωρία θα λάμβανε προσαύξηση 240 ευρώ (120 x 5 = 600 ευρώ x 40% = 240 ευρώ). Για τις επιπλέον 30 ώρες θα λάμβανε προσαύξηση 80% δηλαδή 30 x 5 = 150 ευρώ χ 80% = 120 ευρώ επιπλέον, ήτοι συνολική προσαύξηση 360 ευρώ.

»Με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη θα λάβει 150 x 5 = 750 ευρώ x 40% = 300 ευρώ, δηλαδή λιγότερη προσαύξηση κατά 60 ευρώ. Οσο φυσικά αυξάνεται ο αριθμός των υπερωριών, οι απώλειες για τους εργαζόμενους μεγαλώνουν. Ας μας απαντήσει ο κ. υπουργός εάν προκαλείται ή όχι μείωση αποδοχών;».

«Αντιμεταρρύθμιση η μεταρρύθμιση Χατζηδάκη»

Με άρθρο του για το Εργασιακό, ο Χριστόφορος Σεβαστίδης, Δ.Ν. – εφέτης, πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων «εκτιμά ότι εντάσσεται στη λογική των αντιμεταρρυθμίσεων του ευρωπαϊκού εργατικού δικαίου». Αναφερόμενος στην επικείμενη αύξηση του επιτρεπόμενου ορίου των υπερωριών στις 150 ώρες τον χρόνο σε βιομηχανία και λοιπούς κλάδους, υποστηρίζει ότι η «η εξίσωση των υπερωριών στους δύο διαφορετικούς κλάδους όχι μόνο δεν οδηγεί στο αριθμητικό όριο της χαμηλότερης επιβάρυνσης για τον εργαζόμενο, αλλά ούτε καν στο υψηλότερο.

Δημιουργείται ένα νέο όριο, 25% πιο αυξημένο από τον ανώτατο αριθμό υπερωριών και 50% περίπου από τον κατώτατο, προκειμένου οι επιχειρήσεις να μην υποχρεώνονται σε πρόσληψη επιπλέον προσωπικού, που οδηγεί σε αύξηση του κόστους και μείωση των κερδών, αλλά να στηρίζονται στον μεγαλύτερο βαθμό έντασης της εργασίας των ήδη απασχολουμένων» σημειώνει ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων τονίζοντας ότι «η σημαντικότερη αντιμεταρρύθμιση πραγματώνεται στις διατάξεις που προβλέπουν την αύξηση της ημερήσιας εργασίας στις 10 ώρες χωρίς επιπλέον αμοιβή για την υπερωριακή απασχόληση και χωρίς προηγούμενη συλλογική συμφωνία». Αναλυτικά το άρθρο του στην ηλεκτρονική σελίδα της Ενωσης https://ende.gr

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φοβούνται για τα εργασιακά δικαιώματα, αλλά υπομένουν
Στον βαθμό που οι έρευνες και οι δημοσκοπήσεις εκφράζουν πραγματικές τάσεις, τότε από την τελευταία έρευνα της ΓΣΕΕ προκύπτει ότι οι εργαζόμενοι...
Φοβούνται για τα εργασιακά δικαιώματα, αλλά υπομένουν
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στη Σαντορίνη η πρώτη τοπική κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας
Ανάχωμα σε αυθαιρεσίες για την 6η ημέρα εργασίας στις νησιωτικές περιοχές από συνδικάτα και φορείς του νησιού • Επείγει η κήρυξη της υποχρεωτικότητάς της από τον κ. Χατζηδάκη.
Στη Σαντορίνη η πρώτη τοπική κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Κατάργηση του 40ωρου και του πενθήμερου στον επισιτισμό με τη βούλα του Υπ. Εργασίας
Την πόρτα για την επίσημη κατάργηση της πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας στον επισιτισμό προσφέρει ερμηνευτική εγκύκλιος.
Κατάργηση του 40ωρου και του πενθήμερου στον επισιτισμό με τη βούλα του Υπ. Εργασίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ποιοι καρφώνουν ελέγχους στον Πειραιά;
Στα χέρια του νέου διοικητή της Επιθεώρησης Εργασίας, Γ. Τζιλιβάκη, αλλά και της διοικητικής ιεραρχίας του τ. ΣΕΠΕ βρίσκεται εδώ και μέρες υπηρεσιακή αναφορά τεσσάρων επιθεωρητών του Πειραιά με σοβαρότατες...
Ποιοι καρφώνουν ελέγχους στον Πειραιά;
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ερωτήματα και... «αντιπολίτευση»
Με δελτίο Τύπου το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «κατακεραυνώνει» τα ρεπορτάζ που προβάλλουν ζητήματα υγείας και ασφάλειας, ενώ δεν βρέθηκε ούτε μία λέξη να διατυπώσουν για την απόδοση ευθυνών...
Ερωτήματα και... «αντιπολίτευση»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας