• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.7°C / 11.8°C
  3 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 7.6°C / 10.3°C
  5 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.0°C / 12.1°C
  2 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 7.9°C
  3 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 6.9°C
  0 BF
  75%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 9.3°C
  3 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 5.6°C
  3 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  2 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.2°C / 14.9°C
  4 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.9°C / 9.9°C
  3 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 8.8°C / 11.8°C
  5 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 7.3°C / 9.7°C
  2 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  4 BF
  76%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.4°C / 8.9°C
  3 BF
  53%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 11.0°C
  2 BF
  54%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  4 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.2°C / 12.1°C
  3 BF
  53%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.3°C / 9.4°C
  2 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 10.0°C
  3 BF
  53%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.5°C / 4.5°C
  2 BF
  53%

Φωτογραφία αρχείου

EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Φρένο» σε ιδιώτες μάνατζερ

 • A-
 • A+

Ούτε μια μέρα δεν κράτησε το «θαύμα Χατζηδάκη» για την υποτιθέμενη έγκριση των πολιτών προς την κυβέρνηση και τον υπουργό Εργασίας να προχωρήσει στην πρόσληψη ιδιωτών στη θέση διευθυντών και γενικών διευθυντών στο Δημόσιο με πιλότο τον ΕΦΚΑ. Αυτό διέδιδε προχθές ο κ. Χατζηδάκης με τη δημοσιοποίηση έρευνας στην οποία εμφάνιζε την ελληνική κοινωνία να είναι ενθουσιασμένη με τις αλλαγές στον ΕΦΚΑ, θυμίζοντας πλάνα βορειοκορεάτικων εκδηλώσεων ευγνωμοσύνης στον πρόεδρο της χώρας.

Τον ενθουσιασμό αυτόν όμως δεν ενστερνίστηκε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΦΚΑ, το οποίο κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης συνεδρίασης με κεντρικό θέμα τη νέα πολιτική προσλήψεων απέρριψε σχεδόν ομόφωνα (εξαιρουμένου του υποδιοικητή κ. Βαρβέρη) την προωθούμενη προκήρυξη για πρόσληψη 24 μάνατζερ από την αγορά μέσα στον Δεκέμβριο προκειμένου να ξεκινήσουν δουλειά από τον προσεχή Φεβρουάριο. Πρόσληψη ιδιωτών με κριτήρια που μόνο με αριστεία και υψηλές επιδόσεις δεν συνάδουν, όπως προκύπτει κι από την αυξημένη βαρύτητα της προφορικής συνέντευξης.

Μετά την ομόθυμη διαφωνία, ο διοικητής του ΕΦΚΑ, Παναγιώτης Δουφεξής, αναγκάστηκε να αποσύρει το θέμα, καθώς δεν βρέθηκε ούτε ένα μέλος του Δ.Σ. για να υπερασπιστεί το νέο προσοντολόγιο, συμπεριλαμβανομένων των εκπροσώπων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Ερμηνεία α λα καρτ

Εντονη κριτική, όχι μόνο στα κριτήρια πρόσληψης και αξιολόγησης στα οποία η προφορική συνέντευξη και η υποκειμενική κρίση των εξεταστών βαραίνει με το 40% της βαθμολογίας, διατύπωσε και ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ Β. Μουτάφης, ο οποίος όχι μόνο έκανε λόγο «για ερμηνεία του νόμου α λα καρτ» αλλά και για απαράδεκτη προσπάθεια προετοιμασίας της κοινής γνώμης με την προβολή έρευνας γνώμης ώστε να διαμορφωθούν κριτήρια κοινωνικής αποδοχής για τις προσλήψεις ιδιωτών.

Πάντως, ενώ στην έρευνα της PULSE οι 6 στους 10 ερωτηθέντες δήλωσαν πως δεν γνωρίζουν τη διαδικασία, οι μισοί από όσους δήλωσαν ότι τη γνωρίζουν, δηλαδή οι 2 από τους 4 στο σύνολο των 10, εκτιμούν πως πρόκειται για μια διαδικασία που βρίσκεται σίγουρα «στη σωστή ή μάλλον στη σωστή κατεύθυνση». Ομως το υπουργείο Εργασίας διαστρεβλώνοντας τα στοιχεία ανέφερε πως 50% των πολιτών επικροτεί αυτές τις αλλαγές στο Δημόσιο.

«Ο ΕΦΚΑ σήμερα, ύστερα από 12 χρόνια μηδενικών προσλήψεων, έχει ανάγκη από προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και όχι από χρυσοπληρωμένα golden boys, με μοναδικά μάλιστα προσόντα από τον νόμο την κατοχή ενός πτυχίου και την καλή γνώση μίας ξένης γλώσσας», επισημαίνει η ΠΟΣΕ-ΕΦΚΑ σε ανακοίνωση που εξέδωσε πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του Δ.Σ.

Αναφερόμενο στη νέα πολιτική προσλήψεων, το συνδικάτο των εργαζομένων στον ΕΦΚΑ επισημαίνει ότι «για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρονικά της χώρας μας» εξαιρούνται οι εργαζόμενοι του φορέα από τις θέσεις διευθυντών. Γεγονός που έρχεται σε αντίθεση και με τα όσα ορίζει σχετικά ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους.

«Με το σχέδιο αυτό, τα προσόντα, οι σπουδές, η πολύτιμη εργασιακή εμπειρία και ο πολύχρονος μόχθος των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ θα πεταχτούν στον κάλαθο των αχρήστων, για χάρη των παχυλά αμειβόμενων golden boys του κ. Χατζηδάκη, με αμοιβές-πρόκληση που φτάνουν μέχρι και τα 8.000 ευρώ! Πρόκειται για τους ίδιους εκείνους υπαλλήλους που από την ίδρυση του ΕΦΚΑ έχουμε βάλει πλάτη στο να διατηρήσουμε όρθια κι αποτελεσματική τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση. Που έχουμε εκδώσει τις χιλιάδες συντάξεις για τις οποίες επαίρονται δημόσια ο πρωθυπουργός και ο κ. Χατζηδάκης. Οι υπάλληλοι όμως αυτοί πάψαμε να θεωρούμαστε κατάλληλοι σήμερα ώστε να αναλάβουμε τις θέσεις ευθύνης του ΕΦΚΑ» αναφέρει η ΠΟΣΕ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εγκύκλιος ΕΦΚΑ για τις συντάξεις ομογενών από Αλβανία και πρώην ΕΣΣΔ
Στα 30 από 40 μειώνονται τα απαιτούμενα χρόνια παραμονής τους στην Ελλάδα ● Η παραγραφή των ασφαλιστικών οφειλών στον ΕΦΚΑ θα είναι 10ετής από 20ετής, αλλά μόνο εάν δεν έχουν αναζητηθεί από τις αρμόδιες...
Εγκύκλιος ΕΦΚΑ για τις συντάξεις ομογενών από Αλβανία και πρώην ΕΣΣΔ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πανηγυρισμοί χωρίς αντίκρισμα για τον ΕΦΚΑ
ΚΑΥΧΙΕΤΑΙ ο υπουργός Εργασίας, Κ. Χατζηδάκης, για «ρεκόρ εξαμήνου» στην έκδοση νέων κύριων συντάξεων το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου 2022 και μείωση κατά 89% των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους εν αναμονή...
Πανηγυρισμοί χωρίς αντίκρισμα για τον ΕΦΚΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεκινούν άμεσα οι «συντάξεις στο περίπου»
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που απορρέει από εγκύκλιο του διοικητή του ΕΦΚΑ, Παναγιώτη Δουφεξή, μέχρι τον Οκτώβριο θα έχει επιλυθεί το πρόβλημα με την απονομή των κύριων συντάξεων... τουλάχιστον.
Ξεκινούν άμεσα οι «συντάξεις στο περίπου»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας