• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.1°C / 29.3°C
  3 BF
  50%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.6°C / 25.2°C
  2 BF
  67%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 25.0°C / 26.0°C
  1 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 26.3°C
  1 BF
  73%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 20.0°C / 22.0°C
  0 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 18.4°C
  1 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  23°C 23.1°C / 23.1°C
  1 BF
  72%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 29.1°C
  3 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.0°C / 24.9°C
  3 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.6°C
  2 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.6°C / 25.7°C
  3 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  21°C 20.9°C / 21.8°C
  0 BF
  83%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 22.5°C / 25.1°C
  2 BF
  62%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 26.8°C
  5 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.3°C / 28.6°C
  2 BF
  51%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.3°C / 25.5°C
  0 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 22.8°C
  1 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  0 BF
  93%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αλμα απαισιοδοξίας

 • A-
 • A+
Μειώνουν κατανάλωση ακόμα και σε βασικά αγαθά και περιορίζουν τις καλοκαιρινές διακοπές ◈ Το 68% προβληματίζεται για τους προσεχείς μήνες, σύμφωνα με τη μεγάλη έρευνα της Pulse για λογαριασμό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών ● Ενας στους 3 θα περιορίσει τις ημέρες διακοπών και 1 στους 4 δεν θα κάνει καθόλου διακοπές.

Με τις υψηλές τιμές της ενέργειας να αποτελούν τη βασική πηγή ανησυχίας -και δικαιολογημένα καθώς και ο επερχόμενος χειμώνας αναμένεται να είναι δύσκολος- οι πολίτες μειώνουν την κατανάλωση ακόμα και σε βασικά αγαθά και περιορίζουν τις καλοκαιρινές διακοπές, καθώς δεν… βγαίνουν.

Η νέα μεγάλη έρευνα της Pulse RC για λογαριασμό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, που διεξήχθη στην Αττική από 22-24 Ιουνίου, αναδεικνύει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν νοικοκυριά και επιχειρηματίες εξαιτίας του κύματος ακρίβειας, ενώ αυξάνεται η απαισιοδοξία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας τους επόμενους μήνες (68% έναντι 58% τον περασμένο Οκτώβριο).

Οπως σημειώνει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, το 42% των ερωτηθέντων κρίνουν ότι τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση κινούνται προς λάθος κατεύθυνση και βάσει των ευρημάτων της έρευνας «πρέπει να δούμε εφαρμογή άλλων πολιτικών και από τα επιδόματα να περάσουμε σε μειώσεις φόρων, όπως στον ΕΦΚ για τα καύσιμα και στον ΦΠΑ για συγκράτηση των τιμών σε βασικά αγαθά. Η κατάσταση σε οικονομία και επιχειρηματικότητα είναι σε οριακό σημείο και αν θέλουμε να στηριχθούν αποφασιστικά τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις στη μάχη που δίνουν, τότε πρέπει να αλλάξουμε το μίγμα της πολιτικής που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα».

Αναλυτικά σύμφωνα με την έρευνα προκύπτει:

 Περίπου αντίστοιχη εικόνα με την προηγούμενη έρευνα του Οκτωβρίου εμφανίζει ο ιδιωτικός τομέας (υπάλληλοι και αυτοαπασχολούμενοι) στον δείκτη ανησυχίας για το μέλλον και τη βιωσιμότητα της εργασίας τους τους επόμενους έξι μήνες: 48% ανησυχούν (από 51%) - 42% δεν ανησυχούν (από 43%). Στον χώρο των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων όμως η ανησυχία έχει μεγαλώσει αξιόλογα: 60% ανησυχούν (από 53%) - 29% δεν ανησυχούν (από 32%).

 Αντίστοιχη εικόνα αποτυπώνεται και στον δείκτη αισιοδοξίας/απαισιοδοξίας για την ελληνική οικονομία στο σύνολο των κατοίκων της Περιφέρειας Αττικής. Στο ερώτημα πώς αντιμετωπίζουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας τους επόμενους μήνες απαντούν: 31% αισιόδοξα (από 40%) - 68% απαισιόδοξα (από 58%)

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στις απαντήσεις που αφορούν τα ερωτήματα επικαιρότητας:

 Στην ερώτηση ποια κατηγορία εξόδων σάς προβληματίζει περισσότερο το 57% απάντησε η ενέργεια (ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα, θέρμανση), το 30% βασικά αγαθά (τρόφιμα, ποτά, σούπερ μάρκετ) και μόλις 2% καταναλωτικά αγαθά όπως ρούχα, ηλεκτρικές συσκευές. Αντίστοιχα είναι και τα ποσοστά στους επιχειρηματίες/επαγγελματίες. Στην ενέργεια πάλι έχουν παρατηρήσει οι περισσότεροι (6 στους 10) το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης των τιμών -ακολουθούν και εδώ τα βασικά αγαθά.

Στην ερώτηση ποια έξοδα έχουν περιορίσει τους τελευταίους μήνες οι απαντήσεις είναι μοιρασμένες μεταξύ καταναλωτικών αγαθών (ρούχα, παπούτσια, ηλεκτρικές συσκευές) και ενέργειας (με 26% και 25% αντίστοιχα), ενώ για 1 στους 5 (20%) το καλάθι του σούπερ μάρκετ ήταν αυτό που περιορίστηκε. Περίπου αντίστοιχα ποσοστά συναντάμε και στις απαντήσεις των επαγγελματιών/επιχειρηματιών.

Σε ό,τι αφορά τις διακοπές μόνο το 36% των συμμετεχόντων απαντούν ότι θα διαθέσουν τις ίδιες (πάνω-κάτω και σε σύγκριση με πέρσι) ημέρες για τις φετινές καλοκαιρινές διακοπές τους -μόλις 4% απαντά «περισσότερες».

Πάνω από τους μισούς θα διαθέσουν μειωμένες ημέρες για τις φετινές διακοπές τους: τρεις στους δέκα (29%) θα ξεκουραστούν λιγότερες ημέρες και ένας στους τέσσερις (25%) καθόλου. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για τους αυτοαπασχολούμενους.

Για το 74% των συμμετεχόντων στην έρευνα οι οικονομικές δυσκολίες είναι ο βασικός λόγος που οι διακοπές θα είναι «κουτσουρεμένες», ενώ για το 17% οι λόγοι αφορούν το κόστος μετακίνησης και διαμονής. Δηλαδή, το πορτοφόλι των 9 στους 10 δεν «σηκώνει» διακοπές μεγάλης διάρκειας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Επαθε και έμαθε» η Τhomas Cook
Η Τhomas Cook «επανασυστήνεται» στην ελληνική τουριστική αγορά στην οποία ποντάρει, τρία χρόνια μετά την κατάρρευσή της, τον Σεπτέμβριο του 2019, δηλώνοντας ότι έχει μάθει από τα λάθη του παρελθόντος. Πλέον...
«Επαθε και έμαθε» η Τhomas Cook
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αισιοδοξία για τον τουρισμό
Με τις εκτιμήσεις και κυρίως τις προσδοκίες να κάνουν λόγο για ένα εξαιρετικό καλοκαίρι του ελληνικού τουρισμού, παρά τις γεωπολιτικές αναταραχές και τις συνέπειες στην οικονομία σε διεθνές επίπεδο, ξεκινάει η...
Αισιοδοξία για τον τουρισμό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Παγερές» πληρότητες στα χειμερινά ξενοδοχεία
Η μεγάλη εικόνα, όπως τονίζουν οι επιχειρηματίες του κλάδου, δεν είναι οι 3-4 κορυφαίοι χειμερινοί προορισμοί που πράγματι τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά είχαν 100% πληρότητα.
«Παγερές» πληρότητες στα χειμερινά ξενοδοχεία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Είδος πολυτελείας οι διακοπές
Η οικονομική κρίση έχει καταστήσει τις διακοπές είδος πολυτελείας από το 2008 και εξής, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων. Τα ταξίδια των Ελλήνων στο εσωτερικό της χώρας...
Είδος πολυτελείας οι διακοπές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Τουρισμός για όλους»: Έγινε η πρώτη κλήρωση, τέλη... Σεπτέμβρη η δεύτερη
Οι πίνακες με τους πρώτους 200.000 δικαιούχους θα αναρτηθούν μέχρι αύριο. Εκτός προγράμματος πάνω από 750.000 πολίτες που έκαναν αίτηση
«Τουρισμός για όλους»: Έγινε η πρώτη κλήρωση, τέλη... Σεπτέμβρη η δεύτερη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Για άλλους απ' τον Αύγουστο, κι άλλους απ' τον Σεπτέμβρη ο «Τουρισμός για όλους»
Εντός των ημερών η πολυαναμενόμενη κλήρωση για τη διάθεση των πρώτων 200.000 ψηφιακών επιταγών. Οι υπόλοιποι 200.000 δικαιούχοι που θα μείνουν εκτός, θα πρέπει να τις εξαργυρώσουν από τον Σεπτέμβρη.
Για άλλους απ' τον Αύγουστο, κι άλλους απ' τον Σεπτέμβρη ο «Τουρισμός για όλους»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας