Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Αναδρομική ισχύ θα έχει η αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης για όσους έχουν εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ, ενώ στο 23% από 13% αυξάνεται ο ΦΠΑ για άλλες 13 κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών.

Στις αλλαγές αυτές προχώρησε χθες η κυβέρνηση κάνοντας ακόμη πιο σφοδρό το «κύμα» ανατιμήσεων που θα «χτυπήσει» την αγορά με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Από την άλλη, μετέθεσε για τον Οκτώβριο του 2015 την αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία στο 13% (από 6,5%) για να μην πληγεί άμεσα ο τουρισμός, που συνιστά και τον μοναδικό πυλώνα της ανάπτυξης.

Την ίδια ώρα δίνεται «μάχη» από την εκπαιδευτική κοινότητα να μην περάσει το «χαράτσι» του 23% του ΦΠΑ που θα επιβαρύνει οικογένειες με παιδιά που φοιτούν σε φροντιστήρια, κέντρα εκμάθησης ξένων γλωσσών και ηλεκτρονικών υπολογιστών και το οποίο θα κάνει καταστήσει πανάκριβη τη νέα σχολική χρονιά. Να σημειωθεί ότι από όλα τα μέτρα του νομοσχεδίου, η μεγαλύτερη «σοδειά», που μετά τις αλλαγές θα υπερβεί τα 2,390 δισ. ευρώ, θα έρθει από τον ΦΠΑ και τις σαρωτικές μετατάξεις προϊόντων από τον χαμηλό στον υψηλό συντελεστή του φόρου.

Και οι κηδείες…

Ετσι, στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23% και όχι στο 13%, όπως αναφερόταν στο αρχικό σχέδιο νόμου, μεταφέρονται τα εξής προϊόντα και υπηρεσίες:

1. Ζάχαρη.

2. Ξίδια και υποκατάστατα αυτών.

3. Πετεινοί, κότες, πάπιες, χήνες, γάλοι, γαλοπούλες και φραγκόκοτες, ζωντανά, κατοικίδια.

4. Κουνέλια κατοικίδια, περιστέρια, πέρδικες, λαγοί και λοιπά ζώα και πτηνά, ζωντανά, που προορίζονται κυρίως για την ανθρώπινη διατροφή. Ζώα που εκτρέφονται για τη γουνοποιία. Μέλισσες.

5. Αρτεμισία, βασιλικός, χαμομήλι, μαντζουράνα η κοινή, μολόχα, δενδρομολόχα, μέντα (δυόσμος) όλων των ποικιλιών, ρίγανη, δενδρολίβανο, φασκόμηλο, τσάι του βουνού, δίκταμο, φλαμούρι, ευκάλυπτος, λεβάντα, αγριάδα η ιαματική και λουίζα, νωπά ή ξερά, έστω και κομμένα, σπασμένα ή σε σκόνη.

6. Τροφές παρασκευασμένες για ζώα.

7. Εντομοκτόνα, ποντικοφάρμακα, μυκητοκτόνα.

8. Προφυλακτικά από καουτσούκ.

9. Καυσόξυλα, κούτσουρα.

10. Σερβιέτες και ταμπόν υγείας.

11. Αυτοκίνητα οχήματα καινουργή, που προορίζονται για τη μεταφορά δέκα προσώπων ή περισσοτέρων, συμπεριλαμβανομένου και του οδηγού, ειδικά κατασκευασμένα ή διασκευασμένα για τη μεταφορά αναπήρων και ατόμων με ειδικές ανάγκες.

12. Η παροχή υπηρεσιών για τη γεωργική παραγωγή.

13. Η παροχή υπηρεσιών από γραφεία κηδειών και επιχειρήσεων αποτέφρωσης νεκρών, καθώς και η παράδοση των συναφών ειδών.

Αναδρομική εισφορά

Αυξημένα έσοδα θα προκύψουν και από την αύξηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ. Το μέτρο θα ισχύσει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2015.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αποδοχές των μισθωτών (άνω των 30.000) θα μειωθούν από την 1η Αυγούστου, καθώς θα αυξηθούν οι μηνιαίες κρατήσεις στα φορολογητέα εισοδήματα. Το ποσό της εισφοράς που πρέπει να καταβληθεί για το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου 2015 ενδεχομένως να πληρωθεί με τις φορολογικές δηλώσεις του επόμενου έτους.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο:

● Για εισοδήματα από 30.001 έως 50.000 ευρώ, ο συντελεστής αυξάνεται από το 1,4% στο 2%

● Για εισοδήματα από 50.001 έως 100.000 ευρώ, ο συντελεστής αυξάνεται από 2,1% σε 4%

● Για εισοδήματα από 100.001 έως 500.000 ευρώ, ο συντελεστής αυξάνεται από 2,8% σε 6%

● Για εισοδήματα πάνω από 500.001 ο συντελεστής αυξάνεται από το 2,8% στο 8%

● Για το συνολικό καθαρό εισόδημα του Προέδρου της Δημοκρατίας, του προέδρου και των αντιπροέδρων της Βουλής, των βουλευτών, του προέδρου και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, των υπουργών, των αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών, των γενικών και ειδικών γραμματέων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, των περιφερειαρχών, των ευρωβουλευτών, των δημάρχων και των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εφόσον οι πάσης φύσεως αποδοχές τους και πρόσθετες αμοιβές ή απολαβές τους είναι τουλάχιστον ίσες με τις αποδοχές του γενικού γραμματέα υπουργείου, ο συντελεστής αυξάνεται από το 3,5% στο 5%.

Επιβάρυνση 4,5% στα ασφάλιστρα αυτοκινήτων

Σαρωτικές μετατάξεις ΦΠΑ

Οι υψηλότεροι φορολογικοί συντελεστές στα ασφαλιστήρια συμβόλαια πυρός και οχημάτων προκαλούν επιπρόσθετη επιβάρυνση στους καταναλωτές, αλλά και προβληματισμό στα στελέχη του κλάδου.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα οχήματα, ο συντελεστής θα αυξηθεί στο 15% από 10%, επιβαρύνοντας τους καταναλωτές κατά περίπου 4,5%. Οι ασφαλιστές υπογραμμίζουν ότι αυτή η αύξηση είναι πολύ δύσκολο να απορροφηθεί από τις εταιρείες, οι οποίες για λόγους ανταγωνισμού αλλά και στο πλαίσιο της προσπάθειας μείωσης των ανασφάλιστων οχημάτων έχουν ήδη «ρίξει» τις τιμές των ασφαλίστρων.

Πιο εύκολο είναι να απορροφηθεί η αύξηση στα ασφάλιστρα πυρός, για τα οποία ο συντελεστής φόρου διαμορφώνεται στο 25% από 20% και το συνολικό ποσό που θα καταβάλει ο πελάτης θα ακριβύνει κατά 4,2%. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν στεγαστικό δάνειο είναι υποχρεωμένοι να έχουν ασφάλιση πυρός. Σε ό,τι αφορά τα ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής, διατηρείται ο συντελεστής 4% και στα συμβόλαια των λοιπών κλάδων παραμένει το 10%.