Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Ο Μάριο Ντράγκι έχει διαμηνύσει ότι η ομπρέλα προστασίας πάνω από τις ελληνικές τράπεζες θα παραμείνει ανοιχτή όσο η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα διάσωσης, δηλαδή μέχρι και την Τρίτη 30 Ιουνίου.

Ωστόσο, εκτιμάται βασίμως ότι θα χρησιμοποιήσει όλες τις δυνατότητες που του δίνει ο κανονισμός και το καταστατικό της ΕΚΤ ώστε να κρατήσει ζωντανό το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και μετά την 30ή Ιουνίου. Εστω και για λίγες ημέρες…

Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ επισημαίνουν τη θετική στάση που τηρεί έναντι της χώρας μας ο Ιταλός πρόεδρος της ΕΚΤ, παρά το σφυροκόπημα που δέχεται από τον Γερμανό κεντρικό τραπεζίτη Γενς Βάιντμαν, ο οποίος δεν χάνει ευκαιρία να επαναλαμβάνει τις αντιρρήσεις του για την παροχή ρευστότητας από τον ELA στις τράπεζες της χώρας μας.

Ο «σούπερ Μάριο», όπως τον αποκαλούν οι συμπατριώτες του, δεν απέκτησε ξαφνικά φιλελληνικά αισθήματα. Απλώς κάνει αυτό που οφείλει προκειμένου να διασφαλίσει την ευστάθεια του ευρωσυστήματος. Γιατί οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες δεν είναι συστημικές μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη.

Η κατάρρευσή τους θα έστελνε όλο το ευρωσύστημα σε αχαρτογράφητα νερά, καθώς ουδείς μπορεί να προβλέψει τις συνέπειες για το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα, με τις τράπεζες των χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα χρέους και ελλειμμάτων, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία αλλά και η Ιταλία, να είναι πιο ευάλωτες. Επιπλέον, το τελευταίο που θα ήθελε ο Ντράγκι είναι να χρεωθεί μεγάλο μέρος της ευθύνης στην περίπτωση ενός ελληνικού ατυχήματος.

Για λόγους λοιπόν υστεροφημίας, προσωπικούς αλλά και εγωιστικούς, ο «σούπερ Μάριο» θα χρησιμοποιήσει όλα του τα… όπλα. Η έκθεση των ελληνικών τραπεζών στο ευρωσύστημα διαμορφώνεται κοντά στα 125 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται το Target 2, όπου τα ποσά είναι πολλαπλάσια.

Ο Ντράγκι λοιπόν γνωρίζει ότι σε περίπτωση ελληνικού «ατυχήματος» η ΕΚΤ θα χάσει πολύ περισσότερα από τα 27 δισ. ευρώ των ελληνικών ομολόγων που κατέχει, εκ των οποίων τα 6,7 δισ. ευρώ λήγουν τον Ιούλιο – Αύγουστο.