• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.1°C / 21.9°C
  4 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.6°C / 21.3°C
  3 BF
  39%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.1°C / 24.4°C
  2 BF
  46%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 21.1°C
  2 BF
  31%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 19.1°C
  2 BF
  63%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.7°C / 19.8°C
  2 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 16.2°C
  3 BF
  29%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  1 BF
  52%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.1°C / 23.8°C
  3 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.6°C / 20.9°C
  3 BF
  46%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.9°C / 21.8°C
  5 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 16.8°C / 19.7°C
  3 BF
  49%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  69%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 19.9°C
  4 BF
  37%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.5°C / 21.6°C
  2 BF
  48%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.8°C
  4 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.0°C / 22.1°C
  3 BF
  40%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.3°C / 19.9°C
  2 BF
  50%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.7°C / 23.9°C
  2 BF
  48%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  2 BF
  52%
EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα μονοπώλια βλάπτουν σοβαρά και τον Τύπο

 • A-
 • A+
Με παρέμβασή της η Επιτροπή Ανταγωνισμού αναγνωρίζει ότι η συγκέντρωση της διανομής σε ένα και μοναδικό πρακτορείο είναι δυνάμει επικίνδυνη όχι μόνο για την πολυφωνία αλλά και για την ποιότητα της δημοσιογραφίας.

Απολύτως βλαπτική για τον ανταγωνισμό και εν δυνάμει επικίνδυνη όχι μόνο για την πολυφωνία αλλά και για την ποιότητα της δημοσιογραφικής ενημέρωσης είναι η συγκέντρωση της διανομής Τύπου σε ένα και μοναδικό πρακτορείο, οι μέτοχοι του οποίου είναι και εκδότες. Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει αβίαστα από τη νέα έκθεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού (Ε.Α.), στο πλαίσιο αυτεπάγγελτης κανονιστικής παρέμβασης στον χώρο της διανομής Τύπου - με βάση το άρθρο 11 του Ν. 3959/2011.

Το κείμενο 70 σελίδων με τις απόψεις της Ε.Α. για τις συνθήκες διανομής στον χώρο του Τύπου έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, στην οποία μπορούν να συμμετάσχουν οι ενδιαφερόμενοι φορείς, με σχόλια, θέσεις και παρατηρήσεις ώς τις 24 Απριλίου.

Αναλύοντας τη μονοπωλιακή δομή της επιμέρους αγοράς διανομής έντυπου Τύπου, δηλαδή το εξής ένα πρακτορείο διανομής «Αργος», η Ε.Α. παρουσιάζει τα προβλήματα στη λειτουργία του ανταγωνισμού, χωρίς να προχωρήσει προς το παρόν σε συστάσεις, όπως είχε κάνει στη σχετική γνωμοδότηση που εκδόθηκε τον Ιανουάριο του 2020, η οποία συμπεριλάμβανε και δέσμη προστάσεων προς την πολιτεία. Η κεντρική άποψη της ανεξάρτητης αρχής είναι ότι «η παρούσα δομή του Πρακτορείου διανομής έντυπου Τύπου με τη συμμετοχή μετόχων εκδοτών στο μετοχικό του κεφάλαιο δημιουργεί δυνητικά κίνητρα για την πρόκληση:

Συντονισμένων αποτελεσμάτων εναρμονισμένης συμπεριφοράς και Μη συντονισμένων αποτελεσμάτων συνιστάμενων σε μονομερείς επιχειρηματικές αποφάσεις, οι οποίες μπορεί να ευνοήσουν τους μετόχους-εκδότες». Με απλά λόγια, διαπιστώνει το οφθαλμοφανές, αλλά βαθιά ανησυχητικό, ότι όταν ένας μεγαλοεκδότης, π.χ. ο Βαγγέλης Μαρινάκης της Alter Ego, ελέγχει τη διανομή του Τύπου, μπορεί εύκολα να επεξεργαστεί στρατηγικές που βλάπτουν και αποκλείουν τους ανταγωνιστές του.

Τα βασικότερα συμπεράσματα της μελέτης παρουσιάζονται στο παράρτημα ΙV, όπου μεταξύ αλλων επισημαίνεται ότι η συγκέντρωση της διανομής από το «Αργος» προσιδιάζει περισσότερο σε «φυσικό μονοπώλιο» και «μορφή διευκόλυνσης», δηλαδή ότι η ύπαρξη ενός πρακτορείου είναι πιο αποτελεσματική σε όρους κόστους από την ύπαρξη περισσότερων επιχειρήσεων. Τονίζει ωστόσο ότι ακριβώς επειδή το υψηλό κόστος της διανομής αλλά και η φθίνουσα πορεία των εντύπων καθιστά μονόδρομο για τους περισσότερους εκδότες τη συνεργασία με το «Αργος», οφείλουν να τεθούν ορια και κανόνες για να αποτραπούν στρεβλές καταστάσεις.

Ενδιαφέρον έχουν οι «θεωρίες βλάβης» που παρουσιάζονται, όπως για παράδειγμα ότι «μέσω της συμμετοχής τους στην Αργος, οι μέτοχοι εκδοτικές επιχειρήσεις (δύνανται) να έχουν πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα ανταγωνιστών τους στην αγορά κατάντη (δηλ. στη λιανική πώληση)» και να εφαρμόσουν πρακτικές που τους θέτουν σε μειονεκτική θέση.

Εξαιρετικά ανησυχητική είναι η διαπίστωση ότι η αύξηση της προμήθειας στην εισροή διανομής μπορεί να στοχεύει σε «στρατηγικές μείωσης της ποιότητας των ανταγωνιστών των μετόχων της Αργος στην αγορά εφημερίδων, λόγω της συμπίεσης περιθωρίου κέρδους του τύπου και ενδεχομένως την μείωση των επενδύσεων σε ποιότητα (π.χ. ερευνητική δημοσιογραφία)». Δηλαδή στραγγαλίζεις οικονομικά τους ανταγωνιστές σου, ώστε να μην μπορούν να αναπτυχθούν, με αποτέλεσμα «περισσότερα κέρδη για τους μετόχους εκδοτικές επιχειρήσεις από την αγορά διαφήμισης, λόγω της πτώσης του μεριδίου αγοράς των ανταγωνιστών τους κατάντη».

Επισημαίνεται ότι η κανονιστική παρέμβαση είναι διαφορετική από την υπόθεση που εξετάζεται για τις εμπορικές πρακτικές του Πρακτορείου Αργος, επί της οποίας η ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγτωνισμού θα συνεδριάσει στις 5 Απριλίου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρόστιμα σε ακτοπλοϊκές και εισαγωγείς μηχανημάτων
Βρέχει πρόστιμα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού: 1,37 εκατομμύρια ευρώ σε εταιρείες εργαλείων, 135.000 ευρώ σε ακτοπλοϊκές, για καρτέλ στην πορθμειακή γραμμή  Ηγουμενίτσα-Λευκίμμη
Πρόστιμα σε ακτοπλοϊκές και εισαγωγείς μηχανημάτων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φρενάρει τη συμφωνία efood με την e-table
Διορθωτικά μέτρα ζητά η Επιτροπή Ανταγωνισμού ● Θεωρεί ότι θα μειώσει την ικανότητα ή τα κίνητρα των ανταγωνιστών της στην αγορά υπηρεσιών διαδικτυακών κρατήσεων σε εστιατόρια να ασκήσουν αποτελεσματικό...
Φρενάρει τη συμφωνία efood με την e-table
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υπεράνω ελέγχου τα ψηφιακά «οικοσυστήματα»
Ψαλιδισμένο κατατέθηκε το νομοσχέδιο για το Δίκαιο του Ανταγωνισμού. Αφαιρέθηκε το άρθρο 4, που έδινε δυνατότητες στην Επιτροπή Ανταγωνισμού να παρέμβει σε ψηφιακές πλατφόρμες και τηλεπικοινωνίες.
Υπεράνω ελέγχου τα ψηφιακά «οικοσυστήματα»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιτροπή Ανταγωνισμού: Δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός στη διανομή του Τύπου
Τις προτάσεις της για τις αλλαγές στον χώρο διανομής Τύπου έδωσε στη δημοσιότητα η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία διαπιστώνει ότι στον κλάδο δεν υπάρχουν συνθήκες αποτελεσματικού ανταγωνισμού.
Επιτροπή Ανταγωνισμού: Δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός στη διανομή του Τύπου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιτροπή Ανταγωνισμού: Τι παράδοξη αυτοεξαίρεση είναι αυτή;
Μία πολύ περίεργη τροπή πήρε η εξέταση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της υπόθεσης για την τέλεση αντι-ανταγωνιστικών πρακτικών του πρακτορείου διανομής Τύπου «Άργος», συμφερόντων του Βαγγέλη Μαρινάκη.
Επιτροπή Ανταγωνισμού: Τι παράδοξη αυτοεξαίρεση είναι αυτή;
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τo χρονικό του mega-deal Chipita - Mondelez
Σε σχεδόν μονοκράτορα των συσκευασμένων ζαχαρωδών και σνακ και στην ελληνική αγορά αναδεικνύεται ο πολυεθνικός γίγαντας της Μοndelez, που ανακοίνωσε την πολυαναμενόμενη εξαγορά τής επίσης διεθνοποιημένης...
Τo χρονικό του mega-deal Chipita - Mondelez

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας