Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Φρένο» στη μείωση πλεονασμάτων

Ο Πίτερ Ντόλμαν από το ΔΝΤ έκανε λόγο για αδύναμη ανάκαμψη, υψηλή ανεργία και μεγάλο όγκο μη εξυπηρετούμενων δανείων, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα χρειάζεται καλύτερο μείγμα δημοσιονομικών πολιτικών και περισσότερη ευελιξία στην αγορά εργασίας»

EUROKINISSI / ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Φρένο» στη μείωση πλεονασμάτων

  • A-
  • A+
Προτεραιότητα σε μεταρρυθμίσεις και ανάπτυξη της οικονομίας δίνουν οι θεσμοί

Σε γερό ψαλίδισμα των κυβερνητικών προσδοκιών για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα το 2020 προχώρησαν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Μιλώντας χθες στο συνέδριο του Economist, απέκλεισαν κάθε ενδεχόμενο να ανοίξει τώρα συζήτηση μείωσης των στόχων του 3,5% του ΑΕΠ στα πλεονάσματα, που πάνε «πακέτο» με τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Σε ένα υποθετικό σενάριο αλλαγής αυτών των στόχων, θα πρέπει οι Ευρωπαίοι εταίροι να καταρτίσουν νέα έκθεση βιωσιμότητας για το χρέος, ενώ το ίδιο καλείται να πράξει το ΔΝΤ.

Συνεπώς, η τοποθέτηση του Γιώργου Χουλιαράκη στο ίδιο συνέδριο, ότι «οι χαμηλότεροι στόχοι στα πρωτογενή πλεονάσματα χρειάζονται και μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους», μόνο τυχαία δεν είναι αφού, σύμφωνα με τον τεχνοκράτη και πρώην αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, «αυτά τα δύο πάνε μαζί». Ο ίδιος, άλλωστε, έζησε εκ του σύνεγγυς τις σκληρές διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος.

Ετσι, παρά τις προσπάθειες της Αθήνας να βάλει το θέμα στο τραπέζι, οι θεσμοί κλοτσάνε το τενεκεδάκι παρακάτω δίνοντας προτεραιότητα στις μεταρρυθμίσεις και στην ανάπτυξη. Εξάλλου, έκλεισαν το μάτι στη νέα κυβέρνηση για να μειώσει τους φόρους σε βάθος τετραετίας σε εισόδημα, επιχειρηματικά κέρδη, ακίνητα και ΦΠΑ, αλλά υπό την προϋπόθεση να διευρύνει τη φορολογική βάση. Δηλαδή να μειώσει το αφορολόγητο όριο μισθωτών, συνταξιούχων και αγροτών. Η ανάγκη για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης ήρθε από τα χείλη του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αναφέρονται στο θέμα. Είχε προηγηθεί το ανακοινωθέν του Eurogroup της 5ης Απριλίου 2019, όπου μεταξύ άλλων οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης «χαιρέτιζαν το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν στο Συμβούλιο τη γενική δέσμευσή τους να συνεχίσουν να εφαρμόζουν όλες τις μεταρρυθμίσεις-κλειδιά που υιοθετήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM, ιδίως αναφορικά με τη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος με διεύρυνση της φορολογικής βάσης…».

Η κυβέρνηση από την πλευρά της ερμηνεύει διαφορετικά την τοποθέτηση Ρέγκλινγκ. Ανώτερη πηγή του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζει ότι διεύρυνση της φορολογικής βάσης δεν σημαίνει απαραίτητα μείωση του αφορολόγητου ορίου, αφού κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί με άλλους τρόπους, όπως π.χ. με τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Αλλωστε, συμπλήρωσε η ίδια πηγή, δεν υπήρξε καμία αναφορά από τον επικεφαλής του ESM για μείωση του ορίου στη συνάντηση με τον Χρήστο Σταϊκούρα.

Μεταρρυθμίσεις

Ο κ. Ρέγκλινγκ ήταν ιδιαίτερα δηκτικός στο θέμα των μεταρρυθμίσεων και στη χαλάρωση που σημειώθηκε το προηγούμενο διάστημα. Ο ίδιος συμφωνεί με τις παρατηρήσεις των θεσμών γι’ αυτό το ζήτημα, ενώ αναχωρεί ικανοποιημένος από την Ελλάδα μετά τις δεσμεύσεις που εξασφάλισε από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για τήρηση των συμφωνημένων. Τόνισε με νόημα ότι «θα υπάρχει τακτικός διάλογος» με την ελληνική πλευρά.

Τη σκυτάλη πήρε ο πρόεδρος του EuroworkingGroup, Χανς Φάιλμπριφ, για να στείλει και αυτός με τη σειρά του το μήνυμα για τα πλεονάσματα: «Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση είναι να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις και οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος θα ακολουθήσουν. Οχι το ανάποδο». Αλλωστε, όπως συμπλήρωσε, «δεν ισχύει η θέση ότι η μεγάλη ανάπτυξη προκύπτει από χαμηλά πλεονάσματα. Ανήκω σε άλλη σχολή σκέψης. Πρώτα οι μεταρρυθμίσεις, η απόδειξη της αξιοπιστίας, και μετά οι συνομιλητές θα μπορούν ενδεχομένως να μιλήσουν για αλλαγή των στόχων. Οπότε δεν βλέπω αυτή τη στιγμή χώρο και κεφάλαια για να γίνει αυτό».

Με τις ίδιες ατσάλινες θέσεις για τα πλεονάσματα εμφανίστηκε από το βήμα του Economist και ο επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντέκλαν Κοστέλο, χαρακτηρίζοντας «πολιτικά δύσκολη την αλλαγή των στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα». Βέβαια έθιξε το θέμα της υποεκτέλεσης των δημόσιων επενδύσεων (ΠΔΕ) συμβουλεύοντας την κυβέρνηση να αποφύγει λάθη του παρελθόντος, εννοώντας τα κονδύλια που στερήθηκε η ελληνική οικονομία για να πιαστούν τα υπερπλεονάσματα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα έχει 30 δισ. «μαξιλάρι» για να πορευτεί το επόμενο διάστημα.

Πιο σκληρός από άλλους ομιλητές των πάνελ, ο Πίτερ Ντόλμαν από το ΔΝΤ έκανε λόγο για αδύναμη ανάκαμψη, υψηλή ανεργία, μεγάλο όγκο μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η δική του πρόταση είναι ότι «η Ελλάδα χρειάζεται καλύτερο μείγμα δημοσιονομικών πολιτικών και περισσότερη ευελιξία στην αγορά εργασίας».

Από το ίδιο συνέδριο ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, προσδιόρισε τις προτεραιότητες στο πεδίο της οικονομίας. Εστίασε στη μείωση της φορολογίας από το 2020, στη βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων για όσους έχουν χρέη προς την εφορία και είναι βαρόμετρο για τα έσοδα, τα οποία τον Ιούνιο έκαναν βουτιά κατά 587 εκατ. ευρώ, προκαλώντας τον πρώτο κυβερνητικό «πονοκέφαλο». Στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς περιλαμβάνονται ακόμη η άρση των κεφαλαιακών περιορισμών και η επιστροφή της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα το συντομότερο δυνατόν.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παζάρι για μικρότερα πλεονάσματα ξεκινά με τους δανειστές η κυβέρνηση
Επαναδιαπραγμάτευση των στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα που έχουν «κλειδώσει» στο 3,5% του ΑΕΠ ώς το 2022 και στο 2,2% του ΑΕΠ για την περίοδο από το 2023 ώς το 2060, θα επιδιώξει η κυβέρνηση ώστε να...
Παζάρι για μικρότερα πλεονάσματα ξεκινά με τους δανειστές η κυβέρνηση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κερδισμένοι & χαμένοι από μέτρα και αντίμετρα
Με το βλέμμα στα αντίμετρα βρίσκεται η μικρομεσαία τάξη που θα πρέπει -και πάλι- να πληρώσει το «μάρμαρο» των μνημονίων. Μόνο με την εφαρμογή των αντίμετρων τα οποία τελούν υπό τον όρο ότι η Αθήνα θα πιάσει...
Κερδισμένοι & χαμένοι από μέτρα και αντίμετρα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απορρίφθηκε από τους δανειστές ο ειδικός ακατάσχετος λογαριασμός
Η κυβέρνηση προωθεί -ως εναλλακτική πρόταση- αυξημένο πακέτο φορολογικών κινήτρων για όσους χρησιμοποιούν πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες στις συναλλαγές τους. Στο σχέδιο του οικονομικού επιτελείου δεν...
Απορρίφθηκε από τους δανειστές ο ειδικός ακατάσχετος λογαριασμός
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Κούρεμα» στόχου στα πλεονάσματα
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το «μπα ντε φερ» της κυβέρνησης με τους δανειστές για μικρότερους στόχους στα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2018 και μετά. Το θέμα πρόκειται να θίξει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στη...
«Κούρεμα» στόχου στα πλεονάσματα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Κόφτης», φόροι και «κόκκινα» δάνεια στο EWG
Εμμεσοι φόροι, «κόφτης» μισθών-συντάξεων, «κόκκινα» δάνεια και αποκρατικοποιήσεις συγκροτούν την ατζέντα του σημερινού Euro Working Group (EWG) που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, και την Αθήνα θα...
«Κόφτης», φόροι και «κόκκινα» δάνεια στο EWG

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας