Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ανάπτυξη 2,2% προβλέπει η Ε.Ε. για την Ελλάδα
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανάπτυξη 2,2% προβλέπει η Ε.Ε. για την Ελλάδα

  • A-
  • A+

Αναθεώρηση προς τα επάνω στον ρυθμό της ανάπτυξης για το 2019 και το 2020 προέβη για την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις χειμερινές προβλέψεις της που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα. Βέβαια, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις. Το γνωστό τροπάριο.

Ετσι, η Κομισιόν προβλέπει για τη χώρα μας το 2019 ανάπτυξη 2,2%, ενώ στις φθινοπωρινές του Νοεμβρίου 2018 είχε προβλέψει 2%. Επίσης, το 2020 η ανάπτυξη θα ανέλθει στο επίπεδο του 2,3% έναντι 2% των φθινοπωρινών προβλέψεων...

Τον περασμένο Νοέμβριο, ο αρμόδιος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί δεν είχε αποκλείσει μία αναθεώρηση προς τα επάνω από την Επιτροπή της πρόβλεψης για την ανάπτυξη το 2019, όταν θα ξεκαθαριστεί το θέμα των συντάξεων και των αντίμετρων που θα επιλεγούν από την κυβέρνηση και, φυσικά, τους εταίρους. Οπερ και εγένετο με τη μη περικοπή των συντάξεων.

Απαντώντας χθες σε σχετική ερώτηση, ο Γάλλος επίτροπος ανέφερε ότι τον Νοέμβριο δεν υπήρχαν τα πλήρη στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το περασμένο έτος.

Η ανάπτυξη στην Ελλάδα, είπε, θα κινηθεί σημαντικά ψηλότερα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, ενώ η εμπιστοσύνη των καταναλωτών έχει επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα και η ιδιωτική κατανάλωση θα είναι βασικός πυλώνας το 2019.

Βέβαια, «οι προβλέψεις για την Ελλάδα βασίζονται στην προϋπόθεση της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, τις οποίες συζητάμε με την κυβέρνηση και παρακολουθούμε στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας»...

Πρόκειται για έναν όρο που τίθεται εδώ και χρόνια από την Επιτροπή, είτε στις εαρινές είτε στις φθινοπωρινές είτε στις χειμερινές προβλέψεις που καθιερώθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Η θετική πορεία, λοιπόν, της ανάπτυξης στην Ελλάδα οφείλεται, κατά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης που υποστηρίχθηκε από την αύξηση της απασχόλησης, απόδειξη ότι κερδίζει έδαφος η εμπιστοσύνη των καταναλωτών, η οποία επέστρεψε στο τέλος του 2018 στα επίπεδα πριν από την κρίση, καθώς και στην άνοδο των εξαγωγών.

«Αξιοποιώντας την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και επωφελούμενη από την έντονη εξωτερική ζήτηση, η Ελλάδα κατόρθωσε να αυξήσει τα μερίδιά της στην αγορά στο παγκόσμιο εμπόριο.

Οι καθαρές εξαγωγές έγιναν ο κύριος μοχλός ανάπτυξης κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2018 και (πιθανότατα) για ολόκληρο το έτος», αναφέρει στην έκθεσή της η Επιτροπή.

Επισημαίνει, όμως, ότι η αύξηση των εξαγωγών αναμένεται να μετριαστεί, καθώς επιβραδύνεται η ανάπτυξη στον τουριστικό τομέα λόγω της επανόδου του ανταγωνισμού από την Τουρκία. Βέβαια, οι εξαγωγές αγαθών θα παραμείνουν σε αυξανόμενη τροχιά παρά την οικονομική επιβράδυνση στην Ε.Ε.

Η Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα μόνο δυο οικονομικούς δείκτες, την πορεία του ΑΕΠ και τον πληθωρισμό, οι επόμενες προβλέψεις θα δημοσιευτούν τον Μάιο (εαρινές).

Πάντως, για την Ελλάδα αναφέρει στην έκθεσή της:

● Αγορά εργασίας: διαπιστώνεται σταθερή βελτίωση και η ανεργία έχει μειωθεί στο 18,6% του ενεργού πληθυσμού τον Οκτώβριο (τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Εurostat) από 21%, ένα χρόνο νωρίτερα. Η ανάπτυξη της πλήρους και εξαρτώμενης απασχόλησης εξακολουθεί να αποτελεί τη βασική κινητήρια δύναμη για την αγορά εργασίας, ενώ η μερική απασχόληση και η αυτοαπασχόληση παραμένουν υποτονικές. Συνολικά, τα τρία πρώτα τρίμηνα του έτους η απασχόληση αυξήθηκε 1,5%, εξέλιξη που δείχνει βελτίωση της παραγωγικότητας της εργασίας.

● Πληθωρισμός: κυμάνθηκε στο 0,8% το 2018, ενώ προβλέπεται να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα το 2019 (0,7 %), λόγω της υποχώρησης των τιμών της ενέργειας. Το 2020 αναμένεται να αυξηθεί στο 1,3%.

● Επενδύσεις: παρέμειναν συγκρατημένες σε σύγκριση με το 2017. Στον τομέα των ακινήτων διαπιστώνεται ότι οι επενδύσεις σε κατοικίες αυξήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Ευρωπαϊκή οικονομία

Η ευρωπαϊκή οικονομία αναμένεται να σημειώσει ανάπτυξη για έβδομη συνεχή χρονιά το 2019, με πρόβλεψη για επέκταση σε όλα τα κράτη-μέλη. Ο ρυθμός ανάπτυξης συνολικά προβλέπεται να είναι συγκρατημένος σε σύγκριση με τα υψηλά ποσοστά των τελευταίων ετών.

Η Επιτροπή προβλέπει επιβράδυνση της οικονομίας στην ευρωζώνη από το 1,9% του ΑΕΠ το 2018 στο 1,3% το 2019 και στο 1,6% το 2020, καθώς και στην Ε.Ε. από 1,9% του ΑΕΠ το 2018 στο 1,5% και 1,7% αντιστοίχως.

Η επιβράδυνση φαίνεται ότι πλήττει περισσότερο τις μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης, όπως την ιταλική, τη γερμανική, αλλά και την ολλανδική.

Για τη Γερμανία προβλέπεται ανάπτυξη 1,1% το 2019 και 1,7% το 2020. Για την Ιταλία, 0,2% και 0,8% αντιστοίχως. Για τη Γαλλία, 1,3% και 1,5%.

Οι οικονομικές προοπτικές περιβάλλονται από υψηλό βαθμό αβεβαιότητας και οι προβλέψεις υπόκεινται σε κινδύνους δυσμενέστερων εξελίξεων. Οι εμπορικές εντάσεις, οι οποίες επηρεάζουν το γενικό κλίμα εδώ και αρκετό καιρό, μετριάστηκαν κάπως, αλλά εξακολουθούν να αποτελούν πηγή ανησυχίας.

Η οικονομία της Κίνας ενδέχεται να επιβραδύνεται με ταχύτερους ρυθμούς από ό,τι αναμενόταν και οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές και πολλές αναδυόμενες αγορές είναι ευάλωτες στις απότομες αλλαγές όσον αφορά το αίσθημα του κινδύνου και τις προσδοκίες για την ανάπτυξη. Η διαδικασία του Brexit εξακολουθεί να αποτελεί πηγή αβεβαιότητας για την Ε.Ε.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ζητούν νέα μέτρα για το 2016 και 2017
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρησιμοποιεί ακόμη και το «όπλο» των χειμερινών οικονομικών προβλέψεων 2016-2017 για την ελληνική οικονομία προκειμένου να ασκήσει πίεση στην Αθήνα για να γίνουν αποδεκτές οι απαιτήσεις...
Ζητούν νέα μέτρα για το 2016 και 2017
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεκλειδώνει το «σεντούκι» με τα 970 εκατ. ευρώ
Συν Κομισιόν και χείρα κίνει για την εκταμίευση των 970 εκατ. ευρώ στην άτυπη σύνοδο της ευρωζώνης την ερχόμενη Παρασκευή στο Βουκουρέστι. Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, η εισήγηση που θα υποβάλει σήμερα η...
Ξεκλειδώνει το «σεντούκι» με τα 970 εκατ. ευρώ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τον Μάρτιο η συζήτηση για επιστροφή κερδών από ελληνικά ομόλογα
Παραμένει το «κόκκινο φως», προς το παρόν τουλάχιστον, από τους εταίρους–δανειστές για την εκταμίευση προς την Ελλάδα της 6μηνιαίας δόσης, ύψους περίπου 640 εκατ. ευρώ, η οποία προέρχεται από τα κέρδη της ΕΚΤ...
Τον Μάρτιο η συζήτηση για επιστροφή κερδών από ελληνικά ομόλογα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Αρχαία ιστορία» η κρίση χρέους
Η Ελλάδα πρέπει να αποφύγει τον κίνδυνο του Σίσυφου και να χάσει το έδαφος που κέρδισε και συνεχίζει να κερδίζει, υπογραμμίζει ο οίκος Moody’s, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του για την αύξηση της...
«Αρχαία ιστορία» η κρίση χρέους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αφού μάθατε χωρίς ανάσα, θα μείνετε χωρίς ανάσα...
Πιστή στο δόγμα της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει και επαινεί τις θυσίες του ελληνικού λαού και την πρόοδο στην οικονομία, όμως αρνείται να δώσει το παραμικρό περιθώριο χαλάρωσης. Σύμφωνα με αξιωματούχους,...
Αφού μάθατε χωρίς ανάσα, θα μείνετε χωρίς ανάσα...
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις»
Προς μία καθαρή είσοδο σε αυστηρή εποπτεία οδεύει η Ελλάδα μετά την έξοδο στις 20 Αυγούστου από το μνημονιακό πρόγραμμα των εταίρων-δανειστών, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις τόσο του προέδρου του Eurogroup,...
«Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας