ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Στέργιος Ζιαμπάκας
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Αυστηρότερες κυρώσεις σε παραβάτες και υποχρέωση μηνιαίας δήλωσης των ποσοτήτων εισκομιζόμενου γάλακτος (δηλαδή το γάλα που παραδίδεται σε μία μονάδα) τόσο για παραγωγούς όσο και για βιομηχανίες φέρνει το σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που έθεσε από χθες σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με στόχο την πάταξη αθέμιτων πρακτικών στον κλάδο και -βεβαίως- των ελληνοποιήσεων.

Αυτή τη στιγμή οι δηλώσεις είναι υποχρεωτικές ανά εξάμηνο στο αιγοπρόβειο γάλα για τα τυροκομεία και ανά μήνα για το αγελαδινό γάλα στις βιομηχανίες.

Με την προτεινόμενη ΚΥΑ, που θα βρίσκεται σε διαβούλευση μέχρι τις 25 Νοεμβρίου -εκτιμάται να τεθεί σε ισχύ έως το τέλος του έτους-, η υποχρέωση μηνιαίας δήλωσης θα αφορά τους πάντες, εξαιρουμένων των παραγωγών που δεν μεταποιούν και εμπορεύονται οι ίδιοι το γάλα που παράγουν.

Παραγωγοί και αγοραστές θα υποχρεούνται να λάβουν ηλεκτρονικό κωδικό έγκρισης από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, που θα είναι και αρμόδια αρχή για τη διενέργεια ελέγχων.

Κάθε μήνα (το αργότερο έως το τέλος του επόμενου) θα υποχρεούνται να υποβάλλουν μέσω της εφαρμογής «Αρτεμις» μηνιαία δήλωση ισοζυγίου εισροών-εκροών, καταχωρώντας όλες τις ποσότητες:

  • γάλακτος ή γαλακτοκομικών προϊόντων που παρέλαβαν, με λεπτομερή περιγραφή μορφής, χώρας προέλευσης, αξία ανά κιλό,
  • παραγόμενων προϊόντων,
  • πρώτων υλών ή ημικατεργασμένων προϊόντων,
  • υποπροϊόντων.

Οι παραβάτες θα έχουν να αντιμετωπίσουν 22 κατηγορίες προστίμων. Μεταξύ άλλων:

  • Μη λήψη ηλεκτρονικού κωδικού: 200 ευρώ για παραγωγούς ή 500 ευρώ για αγοραστές, συν 2,5% επί της αξίας των ετήσιων παραδόσεων προϊόντων.
  • Μη ακριβής μηνιαία δήλωση παραλαβών: 2.000 ευρώ συν 1% της αξίας ετήσιων παραλαβών γάλακτος.
  • Αδυναμία αντιστοίχισης δηλωμένων παραλαβών, εισροών και εκροών με τη φυσική ροή των προϊόντων στα στάδια παραγωγής, αποθήκευσης και εμπορίας: 3.500 ευρώ συν 3,5% της αξίας ετήσιων παραλαβών γάλακτος.

Σε περίπτωση υποτροπής (δύο παραβάσεις εντός τριών ετών) θα απενεργοποιείται ο ηλεκτρονικός κωδικός και ο παραβάτης θα διαγράφεται από το μητρώο για έξι μήνες.