Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Οσο κρατούσαν οι επίπονες διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών την προηγούμενη εβδομάδα στο «Χίλτον», οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών και ειδικά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «έκαναν γαργάρα» τις εξωφρενικές απαιτήσεις του ΔΝΤ για τα εργασιακά.

Στην επιμονή της εκπροσώπου του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, θέσπιση της εργοδοτικής ανταπεργίας, πάγωμα της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, οι Ευρωπαίοι ομόλογοί της και ειδικά ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντέκλαν Κοστέλο παρέμειναν απλοί θεατές χωρίς να βγάλουν άχνα.

Οι «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές» στις εργασιακές σχέσεις -που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές το καλοκαίρι του 2015 και για τις οποίες συστήθηκε ειδική επιτροπή επιστημόνων για να τις μελετήσει- ξεχάστηκαν.

Οπως ξεχάστηκε και η συμφωνία όλων των πλευρών ότι το πόρισμα της παραπάνω επιτροπής εμπειρογνωμόνων θα αποτελούσε τη βάση για τη διαπραγμάτευση στα εργασιακά.

Τη λήθη αυτή και τη μουγκαμάρα την έσπασε χθες ο Πιερ Μοσκοβισί. Απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. δήλωσε ότι «η Κομισιόν στηρίζει την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα και το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων».

Ο Μοσκοβισί συμπλήρωσε ότι «η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο», ότι «υπάρχει σημαντική πρόοδος για την τεχνική συμφωνία» και ότι «κανείς δεν θέλει ένα 4ο πρόγραμμα».

Αν όντως έτσι έχουν τα πράγματα όπως τα λέει ο Μοσκοβισί, τότε το ερώτημα που προκύπτει είναι πού… έβοσκε ο Κοστέλο την περασμένη εβδομάδα στο «Χίλτον»; Εκτός κι αν η Κομισιόν έχει διαφορετική γραμμή στο «Χίλτον» και διαφορετική στο Ευρωκοινοβούλιο.

Σε κάθε περίπτωση, η δημόσια δήλωση του επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί ικανοποιεί πλήρως την ελληνική πλευρά.

Οπως δήλωσε στην «Εφ.Συν.» η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου: «Με την απάντησή του ο επίτροπος Μοσκοβισί επιβεβαιώνει τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τα εργασιακά, δηλαδή για την ανάγκη να επανέλθουν οι αρχές του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου στη χώρα. Κυρίως όμως υπερασπίζεται την ευρωπαϊκή παράδοση στις εργασιακές σχέσεις και τα κοινωνικά δικαιώματα, ιδιαίτερα σε μια κρίσιμη συγκυρία για την πορεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης».