• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 2.1°C / 6.3°C
  4 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  5°C 3.5°C / 6.3°C
  5 BF
  36%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.6°C / 9.0°C
  4 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.9°C / 2.7°C
  4 BF
  30%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 3.5°C
  5 BF
  56%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.0°C / 4.3°C
  2 BF
  36%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -2°C -1.6°C / 0.6°C
  4 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  2 BF
  39%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.1°C / 8.8°C
  6 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 1.8°C / 4.9°C
  6 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.9°C / 6.4°C
  7 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 1.8°C / 4.7°C
  3 BF
  52%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  2 BF
  46%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.4°C / 6.7°C
  4 BF
  36%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.4°C / 4.9°C
  3 BF
  52%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  5 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.6°C / 6.0°C
  5 BF
  86%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.3°C / 6.0°C
  3 BF
  41%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.6°C / 5.0°C
  2 BF
  44%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -1.7°C / -1.7°C
  2 BF
  41%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μηχανισμό «διόρθωσης» των τιμών αερίου συζητά η Ε.Ε.

 • A-
 • A+
Προτείνεται ένα δυναμικό όριο τιμών σε προσωρινή βάση, έτσι ώστε συναλλαγές σε τιμή υψηλότερη από αυτό το δυναμικό όριο να μην επιτρέπεται να πραγματοποιηθούν στο χρηματιστήριο TTF ● Η Κομισιόν εκτιμά ότι η μείωση των τιμών στους λογαριασμούς ρεύματος θα γίνει μέσω κοινής αγοράς φυσικού αερίου.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ενας συμβιβασμός που επιχειρεί να «χρυσώσει» το χάπι για όσες χώρες επιθυμούν γενικευμένο πλαφόν στο φυσικό αέριο, αλλά και που κινείται πιστά στα… βήματα της Γερμανίας. Η πρόταση της Κομισιόν αποτελεί ακόμα μια επικράτηση του νεοφιλελευθερισμού και του δόγματος «μην αγγίζετε τις αγορές», παρ' όλο που δηλώνει πως έχει σκοπό να μειώσει την κερδοσκοπία και τη μεγάλη διακύμανση τιμών.

Στην πρόταση δεν αναφέρεται καν το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που προορίζεται για την ηλεκτροπαραγωγή, το γνωστό πλέον ως ιβηρικό μοντέλο. Πάντως η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υποσχέθηκε χθες ότι «οι ηγέτες στη σύνοδο κορυφής θα τα συζητήσουν όλα».

Και όσα δεν εμπεριέχονται στην πρότασή της δηλαδή.

Το μόνο, άτολμο, πλαφόν που προτείνεται αφορά την τιμή του αερίου στον ευρωπαϊκό δείκτη τιμών (TTF), ώς τον Μάρτιο του 2023, όταν αναμένεται ένας νέος δείκτης καθορισμού τιμών υγροποιημένου φυσικού αερίου. Οπως αναφέρει στην πρότασή της η Επιτροπή, ο «μηχανισμός διόρθωσης των τιμών» θα καθιερώνει, σε προσωρινή βάση, ένα δυναμικό όριο τιμών, ώστε συναλλαγές σε τιμή υψηλότερη από αυτό το δυναμικό όριο να μην επιτρέπεται να πραγματοποιηθούν στο TTF, τον ολλανδικό χρηματιστηριακό κόμβο όπου γίνεται η διαπραγμάτευση των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης.

«Αυτό θα συμβάλει στην αποφυγή της ακραίας μεταβλητότητας και των υπερβολικών τιμών. Επιπλέον, για να περιοριστεί η υπερβολική μεταβλητότητα των τιμών και να αποτραπούν οι ακραίες αιχμές των τιμών στις αγορές ενεργειακών παραγώγων, η Επιτροπή προτείνει τη θέσπιση ενός νέου προσωρινού περιορισμού της ενδοημερήσιας αιχμής τιμών που θα θεσπιστεί από τα χρηματιστήρια παραγώγων της Ε.Ε. Ο μηχανισμός αυτός θα προστατεύει τους φορείς εκμετάλλευσης ενέργειας από τις μεγάλες ενδοημερήσιες μεταβολές των τιμών», αναφέρεται στην πρόταση.

Η Κομισιόν εκτιμά ότι η μείωση των τιμών στους λογαριασμούς ρεύματος θα γίνει μέσω κοινής αγοράς φυσικού αερίου, όπως έγινε με τα εμβόλια κατά του κορονοϊού. Η μεγάλη αγορά της Ευρώπης θα βοηθήσει σε μια διαπραγμάτευση σε καλή τιμή και για τους 27, προκειμένου οι χώρες να μη δρουν ανταγωνιστικά μεταξύ τους. Επίσης οι Βρυξέλλες θέλουν να καταστήσουν υποχρεωτικό για τα κράτη-μέλη να αγοράζουν τουλάχιστον το 15% του φυσικού αερίου τους για αποθήκευση μέσω κοινής αγοράς, ώστε να αποφεύγεται ο ανταγωνισμός μεταξύ τους.

Η Κομισιόν προτείνει ακόμη έναν μηχανισμό αλληλεγγύης μεταξύ κρατών-μελών, προκειμένου κανένα κράτος να μην «ξεμείνει» από φυσικό αέριο. Επίσης, επεκτείνει την υποχρέωση αλληλεγγύης στα κράτη-μέλη χωρίς άμεση σύνδεση με αγωγό, ώστε να συμπεριλάβει και τα κράτη-μέλη που δεν έχουν εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Επιπλέον, η Επιτροπή προτείνει να χρησιμοποιηθεί το 10% του Ταμείου Συνοχής για την περίοδο 2014-2020, αξίας περίπου 40 δισ. ευρώ, για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Η Κομισιόν, τέλος, θα υποβάλει προτάσεις για την ενίσχυση της οικονομικής δύναμης πυρός της Ε.Ε. για το REPowerEU, το πρόγραμμα για την πράσινη ενέργεια, για να επιταχύνει τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια και να αποφύγει τον κατακερματισμό στην ενιαία αγορά.

Σε συνδυασμό με τα ήδη συμφωνηθέντα μέτρα για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, την αποθήκευση φυσικού αερίου, αλλά και την ανακατανομή των υπερκερδών του ενεργειακού τομέα, η Επιτροπή εκτιμά ότι τα νέα αυτά μέτρα θα βελτιώσουν τη σταθερότητα στις ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου από αυτόν τον χειμώνα και μετά. Τα μέτρα θα συμβάλουν επίσης στον περαιτέρω μετριασμό της πίεσης των τιμών που αισθάνονται οι Ευρωπαίοι πολίτες και η βιομηχανία, ενώ παράλληλα θα διασφαλίζονται ο εφοδιασμός και η λειτουργία της εσωτερικής αγοράς.

Η Επιτροπή θα συνεχίσει τις εργασίες της σε άλλους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της αναθεώρησης του προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων για την αντιμετώπιση κρίσεων αργότερα αυτόν το μήνα, και στην περαιτέρω ανάπτυξη τρόπων για τον περιορισμό των επιπτώσεων των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός, με ανάρτησή του στο twitter, χαιρέτισε τις προτάσεις της Κομισιόν και τόνισε ότι θεωρεί πως με βάση το ολοκληρωμένο πακέτο των προτάσεων αυτών προκύπτει μια ευκαιρία να αποκαταστήσει η Ευρώπη τον έλεγχο στις αγορές ενέργειας στο ερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ο πρωθυπουργός επισήμανε στην ίδια ανάρτηση πως «το πακέτο των προτάσεων της Επιτροπής περιλαμβάνει δύο προτάσεις που η Ελλάδα είχε κάνει εδώ και καιρό: μηχανισμό διόρθωσης τιμών στο TTF και περιορισμό των διακυμάνσεων στις αγορές παραγώγων ενέργειας» και καταλήγει: «Αυτό μπορεί να είναι ένα αποφασιστικό βήμα στην προσπάθειά μας να μειώσουμε τις τιμές ενέργειας για τους Ευρωπαίους πολίτες και τις επιχειρήσεις». Ωστόσο, το γεγονός ότι η περίφημη πρόταση της Ελλάδας και άλλων τριών χωρών για γενικό πλαφόν στο αέριο -με επιστολή την περασμένη εβδομάδα- «γειώνεται» από την Κομισιόν το άφησε εκτός... θριαμβικών σχολίων.

Επιστολή Μισέλ στους ηγέτες των κρατών-μελών

Την καθιερωμένη επιστολή του προς τους ηγέτες απέστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες στις 20 και 21 Οκτωβρίου. «Κομβικό σημείο της ατζέντας μας είναι η ενεργειακή κρίση, για την οποία πρέπει να δράσουμε με τον πιο επείγοντα τρόπο», τόνισε με νόημα ο Σ. Μισέλ.

Επίσης οι ηγέτες θα μιλήσουν για τον πόλεμο στην Ουκρανία και για τη βοήθεια της Ε.Ε. προς την εμπόλεμη χώρα. Μεγάλο κομμάτι της συζήτησης θα αποτελέσει η συνεργασία των 27 για την προστασία κρίσιμων υποδομών, ιδιαίτερα μετά το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream.

Στο διήμερο, οι ηγέτες θα συζητήσουν και για την Κίνα, «ανταλλάσσοντας απόψεις σχετικά με το πώς επιθυμούμε να διαμορφώσουμε αυτή την κρίσιμη σχέση στο μέλλον», όπως λέει ο Σαρλ Μισέλ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Χαρτοπόλεμος» για το ρωσικό αέριο
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεκτείνει και το πλαίσιο στήριξης που ισχύει λόγω πανδημίας, στη λογική ότι πρέπει να υποστηριχθούν οι εταιρείες παροχής ενέργειας για να αντιμετωπίσουν την αστάθεια των αγορών. Η Ε.Ε. θα...
«Χαρτοπόλεμος» για το ρωσικό αέριο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με «μικρό καλάθι» στις Βρυξέλλες για το πλαφόν στο φυσικό αέριο
Η όποια λύση θα πρέπει να είναι πολιτική, τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με το βλέμμα στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, αναφερόμενη στις σημερινές διαβουλεύσεις, την αποτυχία των οποίων προεξόφλησε.
Με «μικρό καλάθι» στις Βρυξέλλες για το πλαφόν στο φυσικό αέριο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ούτε καν τη λέξη πλαφόν δεν «ψέλλισε» η Κομισιόν
Ούτε τη λέξη πλαφόν δε χρησιμοποιεί η Κομισιόν. Τον ονομάζει «μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς» για την προστασία των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών της Ε.Ε. από επεισόδια υπερβολικά υψηλών τιμών φυσικού...
Ούτε καν τη λέξη πλαφόν δεν «ψέλλισε» η Κομισιόν
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συμφωνία για φυσικό αέριο με τη Βρετανία επιζητά το Βερολίνο
Εν μέσω ενεργειακής κρίσης και με την επάρκεια εφοδιασμού με φυσικό αέριο να είναι επισφαλής, η Γερμανία φαίνεται ότι επιδιώκει να συνάψει με τη Βρετανία μια συμφωνία, η οποία θα επέτρεπε στις δύο χώρες να...
Συμφωνία για φυσικό αέριο με τη Βρετανία επιζητά το Βερολίνο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δεν βιάζονται οι υπουργοί Ενέργειας
Κοινές αγορές φυσικού αερίου, δυναμικό πλαφόν στο χρηματιστήριο ενέργειας που λειτουργεί στην Ολλανδία (TTF) και ιβηρικό μοντέλο τέθηκαν στο μικροσκόπιο των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε.
Δεν βιάζονται οι υπουργοί Ενέργειας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας