Εντολή στην κυβέρνησή του να αρχίσει να εργάζεται για τη δημιουργία στην Ανατολική Θράκη, του διαμετακομισιτικού κόμβου αερίου που προτείνει ο Βλαντιμίρ Πούτιν, έδωσε ο Τούρκος πρόεδρος, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να χωροθετεί την κατασκευή του στη βορειοδυτική τουρκική περιφέρεια της Ανατολικής Θράκης, σε συνέντευξή του σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του στην Άγκυρα με το αεροπλάνο από την Αστάνα του Καζακστάν, όπου την Πέμπτη συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του.
«Δώσαμε, με τον κ. Πούτιν, στο υπουργείο μας Ενέργειας και στο σχετικό θεσμό στη Ρωσία, την εντολή να εργασθούν από κοινού», δήλωσε ο Ερντογάν αναφορικά με την ενδεχόμενη δημιουργία ενός κόμβου αερίου στην Τουρκία, για την εξαγωγή του ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη. Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους δήλωσε επίσης πως οι εργασίες θα αρχίσουν αμέσως.
«Δεν θα υπάρξει αναμονή στο ζήτημα αυτό», πρόσθεσε διευκρινίζοντας ότι ο ενδεχόμενος κόμβος μπορεί να κατασκευαστεί στη βορειοδυτική τουρκική περιφέρεια της Ανατολικής Θράκης.
Ο Πούτιν πρότεινε χθες να δημιουργηθεί ένας κόμβος αερίου στην Τουρκία καθώς οι παραδόσεις ρωσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν πληγεί σοβαρά από τις δυτικές κυρώσεις που επιβάλλονται στη Ρωσία. Ο Ρώσος πρόεδρος διατύπωσε αυτήν την ιδέα για εξαγωγή περισσότερου καυσίμου μέσω του αγωγού TurkStream που τρέχει κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα προς την Τουρκία, αφού οι παραδόσεις φυσικού αερίου στη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream της Βαλτικής Θάλασσας διακόπηκαν.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι ο Πούτιν πρότεινε τη μεταφορά φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκές χώρες που το θέλουν μέσω Τουρκίας, επειδή δεν θεωρεί πλέον τους Nord Stream 1 και 2 ως «αξιόπιστους» αγωγούς. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου πρόσθεσε ωστόσο, ότι η ρωσική πρόταση πρέπει «να μελετηθεί καλά».
Ο «κόμβος αερίου» για την Ευρώπη, που προτείνεται από τον Πούτιν, δεν έχει «κανένα νόημα» την ώρα που οι Ευρωπαίοι θέλουν να μειώσουν την εξάρτησή τους από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, αντέδρασε από την πλευρά του χθες το βράδυ το Παρίσι.
«Δεν έχει για εμάς κανένα νόημα να δημιουργηθούν νέες υποδομές οι οποίες θα επέτρεπαν να εισάγουμε περισσότερο ρωσικό αέριο», υπογραμμίσθηκε από την προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας, με τον γαλλικό Τύπο να συντηρεί σήμερα το θέμα, με επικριτική ματιά ως προς τα αποτελέσματα της χθεσινής συνάντησης Πούτιν-Ερντογάν.
Κατά τη Le Figaro, η πρόταση Πούτιν στον Τούρκο ομόλογό του, για δημιουργία «κόμβου φυσικού αερίου» θα μπορούσε να μοιάζει με ένα νέο ελιγμό του υβριδικού πολέμου που διεξάγει η Μόσχα κατά της Δύσης, καθώς οι κυρώσεις, αλλά και οι πρόσφατες διαρροές, που σημειώθηκαν στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream, επηρεάζουν σοβαρά τις ρωσικές παραδόσεις στην Ε.Ε.
Χαρακτηρίζοντας την έκκληση της Άγκυρας για εκεχειρία -που έγινε πριν από τη συνάντηση του Πούτιν με τον Ερντογάν- «άκαιρη», δεδομένης της δήλωσης του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελενσκι σε ομιλία του, κατά την έκτακτη συνάντηση μέσω τηλεδιάσκεψης των ηγετών της G7 την Τρίτη, ότι δεν υπάρχει τίποτα για διαπραγμάτευση με τον Πούτιν, η εφημερίδα αναφέρει πως είναι σαφές, ότι «η Τουρκία βρίσκεται υπό πίεση από οικονομικά συμφέροντα».
Η Άγκυρα εξαρτάται πολύ από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο και ο Ερντογάν επιθυμεί να αυξήσει τις εμπορικές συναλλαγές με τη Μόσχα για να βοηθήσει την τουρκική οικονομία που είναι σε κακή κατάσταση, πριν από τις προεδρικές εκλογές τον προσεχή Ιούνιο, τονίζει η εφημερίδα σημειώνοντας ότι, σύμφωνα με παρατηρητές, οι ολοκληρωμένες διπλωματικές πρωτοβουλίες του στοχεύουν κυρίως στο να επιδείξει την επιρροή του στα μάτια των Τούρκων ψηφοφόρων και να εμφανίζεται ως ουσιαστικός περιφερειακός παράγοντας.
Από την πλευρά της η La Tribune σημειώνει ότι ο Ρώσος και ο Τούρκος πρόεδρος δεν κρύβουν την καλή τους συνεννόηση. Αυξάνουν τις συναντήσεις και τις συνομιλίες τους, επιβεβαιώνοντας κάθε φορά τη δύναμη των οικονομικών τους δεσμών, σχολιάζει η εφημερίδα επισημαίνοντας πως η χθεσινή τους συνάντηση στην Αστάνα ήταν η τέταρτη, μέσα σε τρεις μήνες. Η εφημερίδα επισημαίνει επίσης ότι ο Πούτιν εκμεταλλεύτηκε κυρίως την τηλεοπτική συνομιλία για να προτείνει στον Τούρκο ομόλογό του τη δημιουργία ενός «κόμβου φυσικού αερίου» στην Τουρκία.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας