• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.3°C / 16.9°C
  2 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 14.6°C
  1 BF
  78%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 15.9°C
  0 BF
  86%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  76%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.5°C
  2 BF
  67%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 14.0°C
  1 BF
  95%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 7.3°C / 10.4°C
  0 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  1 BF
  75%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 18.2°C
  2 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.6°C / 15.9°C
  3 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 16.8°C
  3 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 11.8°C / 15.7°C
  2 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 15.0°C
  0 BF
  77%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.5°C
  1 BF
  79%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 17.1°C
  3 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.5°C / 16.6°C
  2 BF
  56%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 12.7°C
  3 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.7°C / 14.5°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.5°C / 9.5°C
  2 BF
  75%

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς (κέντρο), ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ (αριστερά) και ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ (δεξιά) κατά τη συνέντευξη Τύπου σχετικά με την κατάσταση του ενεργειακού εφοδιασμού στη Γερμανία, Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022. Ο Σολτς εμφανίστηκε μέσω σύνδεσης βίντεο καθώς βρίσκεται σε καραντίνα λόγω κορονοϊού.

AP Photo/Markus Schreiber

Η Γερμανία ρίχνει άλλα 200 δισ. ευρώ για ανακούφιση από τους λογαριασμούς ενέργειας

 • A-
 • A+

Ένα αρκετά γενναιόδωρο σχέδιο, σε σχέση με άλλες χώρες, που προβλέπει την εισαγωγή ανώτατου ορίου στην τιμή του φυσικού αερίου, ανακοίνωσε σήμερα η γερμανική κυβέρνηση προκειμένου να ανακουφιστούν οι πολίτες απ' τους φουσκωμένους λογαριασμούς ενέργειας.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε ότι ενεργοποιεί εκ νέου ένα Ταμείο, το λεγόμενο Ταμείο Οικονομικής Σταθεροποίησης (WSF), που στο πρόσφατο παρελθόν χρησιμοποιήθηκε για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού και της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Το Ταμείο αυτό, το οποίο συνολικά θα διαθέσει σχεδόν 200 εκατ. ευρώ, θα χρησιμοποιηθεί για να περιορίσει το κόστος που καλούνται να πληρώσουν οι καταναλωτές για φυσικό αέριο για θέρμανση στο σπίτι, για ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και για τη λειτουργία των εργοστασίων.

Με το νέο αυτό σχέδιο η γερμανική κυβέρνηση εγκατέλειψε την ιδέα για επιβολή έκτακτης εισφοράς στο φυσικό αέριο (2,4 λεπτά/kWh).

Ο καγκελάριος περιέγραψε το σχέδιο ως «διπλό μπαμ», μιλώντας μέσω βιντεοσύνδεσης στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ και τον υπουργό Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.

«Το διπλό μπαμ θα βοηθήσει ώστε οι τιμές ενέργειας να πέσουν γρήγορα γρήγορα και να το αντιληφθούν όλοι. Κανείς λοιπόν δεν θα πρέπει να ανησυχεί σκεπτόμενος το φθινόπωρο και τον χειμώνα ή τα Χριστούγεννα και την επόμενη χρονιά ή τους λογαριασμούς. Τα ποσά θα πρέπει και πάλι να μειωθούν», δήλωσε ο Σολτς.

Ο Γερμανός καγκελάριος είπε ακόμα ότι η απόφαση της Ρωσίας να μειώσει τη ροή του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και οι πρόσφατες διαρροές σε δύο αγωγούς έδειξαν ότι δεν θα μπορούσε να αναμένεται περαιτέρω ρωσικός ενεργειακός εφοδιασμός στο εγγύς μέλλον. «Είμαστε καλά προετοιμασμένοι για αυτήν την κατάσταση ωστόσο», είπε. «Λάβαμε αποφάσεις που μας επιτρέπουν να αντιμετωπίσουμε αυτή την αλλαγμένη κατάσταση».

Απ' την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών επέμεινε ότι το ταμείο δεν θα συνεπάγεται περαιτέρω τακτικό δανεισμό, λέγοντας ότι η Γερμανία «δεν ακολουθεί ρητά το δρόμο της Μεγάλης Βρετανίας».

Ο Κρ. Λίντνερ δήλωσε επίσης ότι βρισκόμαστε σε «ενεργειακό πόλεμο» και επισήμανε ότι μετά τα "σαμποτάζ" στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 εκμηδενίστηκε η πιθανότητα προμήθειας ενέργειας από τη Ρωσία. «Αυτό που κάνουμε είναι ένα μορατόριουμ της επιβάρυνσης των πολιτών», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος είχε και τις σημαντικότερες αντιρρήσεις για το μέτρο και τη χρηματοδότησή του, καθώς επιμένει στην επαναφορά του «φρένου χρέους» από το 2023. «Όταν υπάρχει ανάγκη, όπως τώρα, κινητοποιούμε την οικονομική μας ισχύ», δήλωσε σχετικά και τόνισε ότι το μέτρο δεν αναμένεται να πυροδοτήσει άνοδο του πληθωρισμού, όπως εκτιμούν πολλοί οικονομολόγοι.

«Συνολικότερο, απλούστερο και γρηγορότερο» χαρακτήρισε το νέο σχέδιο ο υπουργός Οικονομίας και μίλησε για «βελτίωση» από το μέτρο της εισφοράς αερίου, του οποίου υπήρξε εμπνευστής. «Η εισφορά ήταν ένα εργαλείο για τη σταθεροποίηση της αγοράς ενέργειας, με τη μετακύλιση του αυξημένου κόστους των εταιριών ενέργειας στους πελάτες τους. Τώρα έχουμε ένα άλλο εργαλείο, τον οικονομικό όγκο», είπε ο κ. Χάμπεκ, ο οποίος ωστόσο τόνισε εμφατικά την ανάγκη όλοι να εξοικονομήσουν ενέργεια τον χειμώνα που έρχεται. Τάχθηκε μάλιστα υπέρ της εισαγωγής κινήτρων για αυτόν τον σκοπό.

Τα νέα μέτρα ανακούφισης των καταναλωτών, τα οποία θα είναι σε ισχύ έως την άνοιξη του 2024. 

Περιλαμβάνουν επίσης ένα σχέδιο φορολόγησης των ουρανοκατέβατων κερδών που αποκομίζουν οι εταιρείες ενέργειας, που δεν έχουν επηρεαστεί πολύ από την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου.

Οι σημερινές ανακοινώσεις συνέπεσαν με την ανακοίνωση του πληθωρισμού ρεκόρ για τη Γερμανία εδώ και επτά δεκαετίες, αγγίζοντας το 10% τον Σεπτέμβριο.
 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Πλαφόν στη τιμή του αερίου αντί επιδοτήσεων αποφάσισε η Γερμανία
Η γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού έφτασε στη συναινετική απόφαση ακύρωσης του επικείμενου μέτρου της έκτακτης εισφοράς στο φυσικό αέριο τερματίζοντας μια ενδοκυβερνητική αντιπαράθεση εβδομάδων.
Πλαφόν στη τιμή του αερίου αντί επιδοτήσεων αποφάσισε η Γερμανία
ΕΥΡΩΠΗ
Πιο δροσερά τα κτίρια, πιο σκοτεινοί οι δρόμοι στη Γερμανία
Μέτρα Βερολίνου για εξοικονόμηση ενέργειας, με πλαφόν θέρμανσης και απαγορεύσεις για το δημόσιο, αλλά και εκκλήσεις προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις να τα εφαρμόσουν.
Πιο δροσερά τα κτίρια, πιο σκοτεινοί οι δρόμοι στη Γερμανία
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ρεκόρ 70ετίας για τον πληθωρισμό στη Γερμανία, έφθασε το 10%
Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, ο πληθωρισμός τον Αύγουστο ήταν ακόμη στο 7,9% και εκτιμάται ότι εκτοξεύθηκε και λόγω της εκπνοής της ισχύος του ενιαίου εισιτηρίου για όλα τα ΜΜΕ κόστους 9 ευρώ/μήνα.
Ρεκόρ 70ετίας για τον πληθωρισμό στη Γερμανία, έφθασε το 10%
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ισχυροί οιωνοί ύφεσης στη γερμανική οικονομία
Ο δείκτης που καταρτίστηκε από το ινστιτούτο Ifo με έδρα το Μόναχο μειώθηκε στο 84,3 τον Σεπτέμβριο από 88,5 τον Αύγουστο, στο χαμηλότερο επίπεδό του από την παγκόσμια οικονομική κρίση πριν από περισσότερο από...
Ισχυροί οιωνοί ύφεσης στη γερμανική οικονομία
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενεργειακή συμφωνία Γερμανίας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Ωστόσο, η συμφωνία αυτή μπορεί να καλύψει μόνο ένα μικρό μέρος των 56,3 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου που έλαβε η Γερμανία από τη Ρωσία το 2020. 
Ενεργειακή συμφωνία Γερμανίας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας