• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.8°C / 19.7°C
  1 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  17°C 13.5°C / 18.8°C
  2 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 13.0°C / 18.8°C
  1 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 15.5°C
  1 BF
  55%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 15.4°C
  1 BF
  80%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.4°C / 11.8°C
  1 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.3°C / 15.3°C
  1 BF
  48%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.8°C / 17.2°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  1 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 19.4°C
  0 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  2 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  1 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.9°C / 12.9°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 13.5°C / 17.7°C
  0 BF
  53%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  2 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.8°C / 19.9°C
  0 BF
  82%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 12.3°C / 17.1°C
  2 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.7°C / 16.2°C
  1 BF
  93%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  0 BF
  75%
STEFAN ROUSSEAU / POOL VIA AP
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ρηχή» η συμφωνία για φορολόγηση πολυεθνικών

 • A-
 • A+
Ο προτεινόμενος ελάχιστος εταιρικός φορολογικός συντελεστής 15% δεν σηματοδοτεί το τέλος των φορολογικών παραδείσων, προειδοποιούν διεθνείς οργανώσεις όπως η Oxfam και το Tax Justice Network ● Χαιρετίζουν τη συμφωνία ακόμη και οι... αμερικανικοί κολοσσοί υψηλής τεχνολογίας.

Χαμηλά έβαλαν τελικά οι χώρες της G7 τον πήχη φορολόγησης των πολυεθνικών, ενώ κρατούν ταυτόχρονα για την πάρτη τους τη μερίδα του λέοντος από τα έσοδα που θα έλθουν. Οι υπουργοί Οικονομικών των 7 πλουσιότερων χωρών του κόσμου (ΗΠΑ, Γερμανία, Ιαπωνία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Καναδάς) ήλθαν όπως αναμενόταν το περασμένο Σάββατο σε συμφωνία-ορόσημο για την αλλαγή των διεθνών φορολογικών κανόνων, μετά έναν αιώνα, και για δικαιότερη φορολόγηση των πολυεθνικών.

Η συμφωνία έρχεται έπειτα από χρόνια διαπραγματεύσεων και προβλέπει την καταβολή υψηλότερων φόρων από τις πολυεθνικές τόσο στις χώρες όπου αυτές δραστηριοποιούνται όσο και στη φυσική τους έδρα, καθώς και την επιβολή ενός παγκόσμιου ελάχιστου εταιρικού φόρου ύψους 15%.

Ο «πρώτος πυλώνας» της συμφωνίας ισχύει για πολυεθνικές με περιθώριο κέρδους τουλάχιστον 10%. Το 20% των κερδών τους πάνω από αυτό θα φορολογείται στις χώρες όπου αυτές δραστηριοποιούνται. Ο «δεύτερος πυλώνας» της συμφωνίας δεσμεύει τις χώρες σε έναν ελάχιστο εταιρικό φορολογικό συντελεστή 15%, ο οποίος φιλοδοξεί να λειτουργήσει κατασταλτικά απέναντι στον φορολογικό ανταγωνισμό των χωρών προς τα κάτω και τη δράση των φορολογικών παραδείσων.

Η συμφωνία αποτελεί εμφανώς προϊόν συμβιβασμού. Ο συντελεστής 15% αποτελεί πρόταση της αμερικανικής πλευράς. Με δεδομένο το τεράστιο μέγεθος της φοροαποφυγής των πολυεθνικών σήμερα αλλά και των αυξημένων αναγκών των χωρών στη μετά την πανδημία εποχή, ο συντελεστής αυτός θεωρείται χαμηλός.

Οι ευρωπαϊκές χώρες από την πλευρά τους (κάποιες από τις οποίες έχουν ήδη εξαγγείλει ψηφιακό φόρο για τους αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς, τον οποίο πιθανότατα θα απεμπολήσουν αν εφαρμοστεί ο παγκόσμιος συντελεστής) φαίνεται πως «πέτυχαν» να περάσουν στο ανακοινωθέν τη διατύπωση «τουλάχιστον 15%». Φράση η οποία αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για έναν υψηλότερο συντελεστή μελλοντικά.

Το πόσο ακριβώς θα κοστίσει αυτός ο φόρος στις πολυεθνικές θα εξαρτηθεί από τα «ψιλά γράμματα» των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων. Αμερικανικοί κολοσσοί υψηλής τεχνολογίας που αποδεδειγμένα φοροαποφεύγουν εδώ και δεκαετίες, όπως οι Facebook και Amazon, έσπευσαν πάντως να χαιρετίσουν τη συμφωνία. Kαι αυτό κάτι δείχνει.

Οι επικριτές της συμφωνίας τονίζουν ότι επί της ουσίας οι πολυεθνικές «ξεφεύγουν από το αγκίστρι» με ελάχιστες απώλειες, ενώ ο χαμηλός συντελεστής που προτείνεται δεν θα αποτρέψει την υπονόμευση του παγκόσμιου φορολογικού συστήματος από τους φορολογικούς παραδείσους. «Ο ισχυρισμός της G7 περί “αναθεώρησης” του διαλυμένου παγκόσμιου φορολογικού συστήματος με την επιβολή ενός παγκόσμιου συντελεστή ανάλογου αυτών που εφαρμόζουν σήμερα φορολογικοί παράδεισοι του πλανήτη όπως η Ιρλανδία, η Ελβετία και η Σιγκαπούρη είναι παράλογος», υπογράμμισε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος της γνωστής ΜΚΟ Oxfam, προσθέτοντας ότι οι φορολογικοί παράδεισοι θα συνεχίσουν να υφίστανται και με το νέο σύστημα.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Tax Justice Network, Αλεξ Κόμπαμ, σχολίασε ότι «η G7 αποφάσισε να μεταφέρει τελικά το διεθνές φορολογικό σύστημα στον 21ο αιώνα, αλλά μόνο τόσο όσο για να ωφεληθεί ξεδιάντροπα αποκλειστικά η ίδια, αφήνοντας απ’ έξω τον υπόλοιπο κόσμο». «Ο κόσμος ήλπιζε ότι, δεδομένης της πανδημίας, οι κυβερνήσεις της G7 θα έριχναν το βάρος τους στη θέσπιση ενός νέου φορολογικού συστήματος που θα έφερνε πίσω σε όλες τις χώρες τα δισεκατομμύρια εταιρικού φόρου που ληστεύτηκαν από αυτές και χρειάζονται επειγόντως για την ανοικοδόμηση και την ανάκαμψή τους.

Αντ' αυτού, οι υπουργοί Οικονομικών της G7 προτείνουν την εφαρμογή των προτάσεων του ΟΟΣΑ οι οποίες διασφαλίζουν ότι η G7 θα λάβει τη μερίδα του λέοντος από τα νέα φορολογικά έσοδα. Υιοθετώντας ακόμη έναν φορολογικό συντελεστή χαμηλότερο του 25%, η G7 λέει στους πολίτες της και στον κόσμο ότι επιθυμεί να διατηρήσει τον φορολογικό ανταγωνισμό προς τα κάτω», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την ανάλυση του TJN, η επιβολή ενός ελάχιστου εταιρικού φορολογικού συντελεστή 15% παγκοσμίως, όπως προτείνει η G7 και πλαισιώνει η πρόταση του ΟΟΣΑ, θα αποδώσει φορολογικά έσοδα 170 δισ. δολαρίων για τις επτά χώρες, ενώ για τις υπόλοιπες του κόσμου μόνο 100 δισ. δολάρια.

Αντίθετα, ένας συντελεστής 25% -στο πλαίσιο μιας διαφορετικής προσέγγισης- θα αποφέρει συνολικά φορολογικά έσοδα 780 δισ. δολαρίων, αφήνοντας μάλιστα στις πολυεθνικές το υπόλοιπο 75% των παγκόσμιων ακαθάριστων εσόδων τους. Σε μια τέτοια προσέγγιση, οι εκτός G7 χώρες θα είχαν συνολικά επιπλέον έσοδα 355 δισ. δολαρίων.

Η χθεσινή συμφωνία πάντως δεν αποτελεί ένα τελεσίδικο γεγονός. Θα συζητηθεί λεπτομερώς στην επόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών των 20 πιο ισχυρών οικονομιών του κόσμου (G20) τον Ιούλιο στη Βενετία, όπου λόγο θα έχουν και οι Κίνα, Ρωσία. Απώτερος στόχος είναι μια τελική παγκόσμια συμφωνία ώς τον επόμενο Οκτώβριο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Παραθυράτη» η συμφωνία του G7
Η αγορά ωστόσο υποδέχτηκε τη «μεταρρύθμιση του αιώνα» με… χασμουρητά. Οι μετοχές των διεθνικών επιχειρηματικών κολοσσών ελάχιστα κουνήθηκαν από τη θέση τους, καθώς η ευρύτερη εκτίμηση των επενδυτών ήταν ότι η...
«Παραθυράτη» η συμφωνία του G7
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΟΣΑ: πρόταση-κοροϊδία για τη φορολόγηση των πολυεθνικών
Μοντέλο «φορολογικού παραδείσου λάιτ», όπου οι φορολογικοί παράδεισοι θα μπορούν να διακρατούν το μεγαλύτερο μέρος των κερδών που αντλούν από τον υπόλοιπο κόσμο.
ΟΟΣΑ: πρόταση-κοροϊδία για τη φορολόγηση των πολυεθνικών
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το G7 επίκεντρο της παγκόσμιας ...φοροδιαφυγής
Χαμένους φόρους άνω των 115 δισ. δολαρίων κοστίζουν κάθε χρόνο στην υφήλιο οι 7 πλουσιότερες χώρες του κόσμου (G7), οι οποίες συνεχίζουν να διευκολύνουν το χρηματοοικονομικό απόρρητο, βοηθώντας πολυεθνικές...
Το G7 επίκεντρο της παγκόσμιας ...φοροδιαφυγής
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ζήσε Μάη μου...» για φορολόγηση των πολυεθνικών
H οικονομική ηγεσία των χωρών του G20 επικύρωσε το περασμένο Σαββατοκύριακο τη συμφωνία για τη δικαιότερη φορολόγηση των πολυεθνικών, ωστόσο όλα δείχνουν ότι η οριστική εφαρμογή της θα πάρει καιρό.
«Ζήσε Μάη μου...» για φορολόγηση των πολυεθνικών
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Από τα Luxleaks στα... Luxletters!
Διεθνής έρευνα αποκαλύπτει ότι σχεδόν αμέσως μετά τις αποκαλύψεις του 2014, το Λουξεμβούργο συνέχισε να βοηθά τις πολυεθνικές να φοροδιαφεύγουν αντικαθιστώντας τις «μυστικές φορολογικές συμφωνίες» με...
Από τα Luxleaks στα... Luxletters!
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΟΣΑ: «Συμφωνία του αιώνα» για παγκόσμιο εταιρικό φόρο
Στην επιβολή εταιρικού φόρου «τουλάχιστον 15%» επί των κερδών των μεγαλύτερων ομίλων του κόσμου συμφώνησαν 130 χώρες που διαπραγματεύονταν υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ τη μεταρρύθμιση της φορολόγησης των...
ΟΟΣΑ: «Συμφωνία του αιώνα» για παγκόσμιο εταιρικό φόρο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας