• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.0°C / 23.3°C
  4 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.1°C / 25.6°C
  3 BF
  40%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 17.2°C / 24.0°C
  3 BF
  41%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.8°C / 22.0°C
  2 BF
  30%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  2 BF
  68%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.2°C / 22.8°C
  3 BF
  44%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  3 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 17.2°C / 24.0°C
  3 BF
  41%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  2 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  3 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.0°C / 23.0°C
  4 BF
  49%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 20.0°C
  3 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  2 BF
  64%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 24.0°C
  1 BF
  35%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 16.1°C / 22.8°C
  2 BF
  46%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 25.0°C
  4 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.1°C / 21.0°C
  2 BF
  40%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.1°C / 22.0°C
  2 BF
  46%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.2°C / 22.8°C
  2 BF
  49%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  3 BF
  34%
«Ρηχή» η συμφωνία για φορολόγηση πολυεθνικών
STEFAN ROUSSEAU / POOL VIA AP
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ρηχή» η συμφωνία για φορολόγηση πολυεθνικών

 • A-
 • A+
Ο προτεινόμενος ελάχιστος εταιρικός φορολογικός συντελεστής 15% δεν σηματοδοτεί το τέλος των φορολογικών παραδείσων, προειδοποιούν διεθνείς οργανώσεις όπως η Oxfam και το Tax Justice Network ● Χαιρετίζουν τη συμφωνία ακόμη και οι... αμερικανικοί κολοσσοί υψηλής τεχνολογίας.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Χαμηλά έβαλαν τελικά οι χώρες της G7 τον πήχη φορολόγησης των πολυεθνικών, ενώ κρατούν ταυτόχρονα για την πάρτη τους τη μερίδα του λέοντος από τα έσοδα που θα έλθουν. Οι υπουργοί Οικονομικών των 7 πλουσιότερων χωρών του κόσμου (ΗΠΑ, Γερμανία, Ιαπωνία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Καναδάς) ήλθαν όπως αναμενόταν το περασμένο Σάββατο σε συμφωνία-ορόσημο για την αλλαγή των διεθνών φορολογικών κανόνων, μετά έναν αιώνα, και για δικαιότερη φορολόγηση των πολυεθνικών.

Η συμφωνία έρχεται έπειτα από χρόνια διαπραγματεύσεων και προβλέπει την καταβολή υψηλότερων φόρων από τις πολυεθνικές τόσο στις χώρες όπου αυτές δραστηριοποιούνται όσο και στη φυσική τους έδρα, καθώς και την επιβολή ενός παγκόσμιου ελάχιστου εταιρικού φόρου ύψους 15%.

Ο «πρώτος πυλώνας» της συμφωνίας ισχύει για πολυεθνικές με περιθώριο κέρδους τουλάχιστον 10%. Το 20% των κερδών τους πάνω από αυτό θα φορολογείται στις χώρες όπου αυτές δραστηριοποιούνται. Ο «δεύτερος πυλώνας» της συμφωνίας δεσμεύει τις χώρες σε έναν ελάχιστο εταιρικό φορολογικό συντελεστή 15%, ο οποίος φιλοδοξεί να λειτουργήσει κατασταλτικά απέναντι στον φορολογικό ανταγωνισμό των χωρών προς τα κάτω και τη δράση των φορολογικών παραδείσων.

Η συμφωνία αποτελεί εμφανώς προϊόν συμβιβασμού. Ο συντελεστής 15% αποτελεί πρόταση της αμερικανικής πλευράς. Με δεδομένο το τεράστιο μέγεθος της φοροαποφυγής των πολυεθνικών σήμερα αλλά και των αυξημένων αναγκών των χωρών στη μετά την πανδημία εποχή, ο συντελεστής αυτός θεωρείται χαμηλός.

Οι ευρωπαϊκές χώρες από την πλευρά τους (κάποιες από τις οποίες έχουν ήδη εξαγγείλει ψηφιακό φόρο για τους αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς, τον οποίο πιθανότατα θα απεμπολήσουν αν εφαρμοστεί ο παγκόσμιος συντελεστής) φαίνεται πως «πέτυχαν» να περάσουν στο ανακοινωθέν τη διατύπωση «τουλάχιστον 15%». Φράση η οποία αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για έναν υψηλότερο συντελεστή μελλοντικά.

Το πόσο ακριβώς θα κοστίσει αυτός ο φόρος στις πολυεθνικές θα εξαρτηθεί από τα «ψιλά γράμματα» των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων. Αμερικανικοί κολοσσοί υψηλής τεχνολογίας που αποδεδειγμένα φοροαποφεύγουν εδώ και δεκαετίες, όπως οι Facebook και Amazon, έσπευσαν πάντως να χαιρετίσουν τη συμφωνία. Kαι αυτό κάτι δείχνει.

Οι επικριτές της συμφωνίας τονίζουν ότι επί της ουσίας οι πολυεθνικές «ξεφεύγουν από το αγκίστρι» με ελάχιστες απώλειες, ενώ ο χαμηλός συντελεστής που προτείνεται δεν θα αποτρέψει την υπονόμευση του παγκόσμιου φορολογικού συστήματος από τους φορολογικούς παραδείσους. «Ο ισχυρισμός της G7 περί “αναθεώρησης” του διαλυμένου παγκόσμιου φορολογικού συστήματος με την επιβολή ενός παγκόσμιου συντελεστή ανάλογου αυτών που εφαρμόζουν σήμερα φορολογικοί παράδεισοι του πλανήτη όπως η Ιρλανδία, η Ελβετία και η Σιγκαπούρη είναι παράλογος», υπογράμμισε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος της γνωστής ΜΚΟ Oxfam, προσθέτοντας ότι οι φορολογικοί παράδεισοι θα συνεχίσουν να υφίστανται και με το νέο σύστημα.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Tax Justice Network, Αλεξ Κόμπαμ, σχολίασε ότι «η G7 αποφάσισε να μεταφέρει τελικά το διεθνές φορολογικό σύστημα στον 21ο αιώνα, αλλά μόνο τόσο όσο για να ωφεληθεί ξεδιάντροπα αποκλειστικά η ίδια, αφήνοντας απ’ έξω τον υπόλοιπο κόσμο». «Ο κόσμος ήλπιζε ότι, δεδομένης της πανδημίας, οι κυβερνήσεις της G7 θα έριχναν το βάρος τους στη θέσπιση ενός νέου φορολογικού συστήματος που θα έφερνε πίσω σε όλες τις χώρες τα δισεκατομμύρια εταιρικού φόρου που ληστεύτηκαν από αυτές και χρειάζονται επειγόντως για την ανοικοδόμηση και την ανάκαμψή τους.

Αντ' αυτού, οι υπουργοί Οικονομικών της G7 προτείνουν την εφαρμογή των προτάσεων του ΟΟΣΑ οι οποίες διασφαλίζουν ότι η G7 θα λάβει τη μερίδα του λέοντος από τα νέα φορολογικά έσοδα. Υιοθετώντας ακόμη έναν φορολογικό συντελεστή χαμηλότερο του 25%, η G7 λέει στους πολίτες της και στον κόσμο ότι επιθυμεί να διατηρήσει τον φορολογικό ανταγωνισμό προς τα κάτω», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την ανάλυση του TJN, η επιβολή ενός ελάχιστου εταιρικού φορολογικού συντελεστή 15% παγκοσμίως, όπως προτείνει η G7 και πλαισιώνει η πρόταση του ΟΟΣΑ, θα αποδώσει φορολογικά έσοδα 170 δισ. δολαρίων για τις επτά χώρες, ενώ για τις υπόλοιπες του κόσμου μόνο 100 δισ. δολάρια.

Αντίθετα, ένας συντελεστής 25% -στο πλαίσιο μιας διαφορετικής προσέγγισης- θα αποφέρει συνολικά φορολογικά έσοδα 780 δισ. δολαρίων, αφήνοντας μάλιστα στις πολυεθνικές το υπόλοιπο 75% των παγκόσμιων ακαθάριστων εσόδων τους. Σε μια τέτοια προσέγγιση, οι εκτός G7 χώρες θα είχαν συνολικά επιπλέον έσοδα 355 δισ. δολαρίων.

Η χθεσινή συμφωνία πάντως δεν αποτελεί ένα τελεσίδικο γεγονός. Θα συζητηθεί λεπτομερώς στην επόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών των 20 πιο ισχυρών οικονομιών του κόσμου (G20) τον Ιούλιο στη Βενετία, όπου λόγο θα έχουν και οι Κίνα, Ρωσία. Απώτερος στόχος είναι μια τελική παγκόσμια συμφωνία ώς τον επόμενο Οκτώβριο.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Παραθυράτη» η συμφωνία του G7
Η αγορά ωστόσο υποδέχτηκε τη «μεταρρύθμιση του αιώνα» με… χασμουρητά. Οι μετοχές των διεθνικών επιχειρηματικών κολοσσών ελάχιστα κουνήθηκαν από τη θέση τους, καθώς η ευρύτερη εκτίμηση των επενδυτών ήταν ότι η...
«Παραθυράτη» η συμφωνία του G7
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΟΣΑ: πρόταση-κοροϊδία για τη φορολόγηση των πολυεθνικών
Μοντέλο «φορολογικού παραδείσου λάιτ», όπου οι φορολογικοί παράδεισοι θα μπορούν να διακρατούν το μεγαλύτερο μέρος των κερδών που αντλούν από τον υπόλοιπο κόσμο.
ΟΟΣΑ: πρόταση-κοροϊδία για τη φορολόγηση των πολυεθνικών
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η G7 «σφράγισε» την πρόταση Μπάιντεν για ελάχιστο φόρο 15% στις πολυεθνικές
Επισφραγίστηκε στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά οικονομιών του κόσμου, που διεξάγεται στη Βρετανία, η πρόταση για εφαρμογή ελάχιστου φορολογικού συντελεστή στις επιχειρήσεις.
Η G7 «σφράγισε» την πρόταση Μπάιντεν για ελάχιστο φόρο 15% στις πολυεθνικές
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Δεν είναι αρκετή η συμφωνία των G7 για τη φορολόγηση πολυεθνικών»
Μετά τη συμφωνία-ορόσημο των G7 για τη φορολόγηση πολυεθνικών εταιρειών, ξεκίνησαν οι επιφυλάξεις και οι επικρίσεις με το επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο δεν είναι αρκετό προκειμένου να καταπολεμηθεί η μεγάλη...
«Δεν είναι αρκετή η συμφωνία των G7 για τη φορολόγηση πολυεθνικών»
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ιστορική συμφωνία στη G7 για τη φορολόγηση των πολυεθνικών
Κατά τη συνάντησή τους στο Λονδίνο, οι υπουργών Οικονομικών της G7 δεσμεύτηκαν για την επιβολή ελάχιστου εταιρικού φόρου ύψους 15%. Στο στόχαστρο τεχνολογικοί κολοσσοί, όπως οι Amazon, η Google και το Facebook.
Ιστορική συμφωνία στη G7 για τη φορολόγηση των πολυεθνικών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας