• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.4°C / 26.9°C
  2 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.2°C / 23.7°C
  0 BF
  66%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 22.9°C / 24.8°C
  2 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 22.0°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 21.9°C
  4 BF
  64%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 19.6°C / 24.3°C
  2 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.3°C / 20.4°C
  0 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 22.6°C / 27.5°C
  1 BF
  30%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 28.2°C
  4 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 21.9°C
  2 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 24.6°C
  4 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 22.7°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  78%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 23.5°C
  2 BF
  73%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.6°C / 27.3°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 27.8°C
  3 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.1°C / 27.6°C
  0 BF
  53%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.3°C / 22.7°C
  2 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 21.7°C / 25.1°C
  2 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 20.8°C
  1 BF
  42%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το «θαύμα» της Amazon

 • A-
 • A+
Μέσω θυγατρικής στο Λουξεμβούργο και με πρόσχημα συσσωρευμένες ζημιές, ο αμερικανικός κολοσσός ηλεκτρονικού εμπορίου κατάφερε πέρσι να μην πληρώσει ούτε... δεκάρα φόρου στην Ευρώπη και να λάβει... φορολογικές πιστώσεις 56 εκατ. ευρώ, παρότι τα έσοδά του χτύπησαν ρεκόρ.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Θαύμα που θα το ζήλευαν ακόμη και οι… συμπέθεροι στον «γάμο στην Κανά» έκανε για ακόμη μια χρονιά πέρυσι η Amazon. Ο κολοσσός ηλεκτρονικού εμπορίου δεν έκανε το νερό κρασί όπως ο Χριστός αλλά κάτι ακόμη πιο αποδοτικό. Κατάφερε να «γράψει» ευρωπαϊκά έσοδα-ρεκόρ και συνάμα να μην πληρώσει τίποτα για φόρο.

Το «θαύμα» της Amazon ήταν βέβαια... made in Luxemburg. H εκεί θυγατρική της Amazon EU Sarl -που διαχειρίζεται τις πωλήσεις και τις εισπράξεις του κολοσσού από Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία, Ισπανία και Σουηδία- συγκέντρωσε συνολικά έσοδα 44 δισ. ευρώ. Παρά το γεγονός ότι το ποσό αυτό είναι το μεγαλύτερο που έχει μαζέψει ποτέ από τις ευρωπαϊκές της δραστηριότητες, η Αmazon EU Sarl δεν χρειάστηκε όμως να πληρώσει εταιρικό φόρο στο Μεγάλο Δουκάτο καθώς στα βιβλία της εμφάνισε… ετήσιες ζημιές 1,2 δισ. ευρώ.

Αντίθετα έλαβε φορολογικές πιστώσεις ύψους 56 εκατ. ευρώ τις οποίες μπορεί να χρησιμοποιήσει στο μέλλον για να αντισταθμίσει ενδεχόμενες μελλοντικές φορολογικές οφειλές σε περίπτωση κερδών. Η εταιρεία έχει μεταφερόμενες αποθηκευμένες ζημίες συνολικού ύψους 2,7 δισ. ευρώ, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν έναντι οποιουδήποτε φόρου πληρωτέου για μελλοντικά κέρδη.

Αυτό σημαίνει ότι η Amazon, που δεν πλήρωσε σεντ για τα περσινά της έσοδα-ρεκόρ στην Ευρώπη, θα είναι σε θέση να μην πληρώνει βάσει των κερδών και σε άλλες μελλοντικές της χρήσεις. Πρόκειται για ορισμό της φοροαποφυγής.

Στο δ’ τρίμηνο του 2020, κάθε λεπτό που περνούσε η Amazon έβαζε στα ταμεία της πάνω από 950.000 δολάρια, σε κάθε ώρα 57 εκατ. δολάρια και κάθε μέρα 1,3 δισ. δολάρια. Παρά τα τεράστια έσοδά της συνέχισε ωστόσο να μεταφέρει τα κέρδη της σε φορολογικούς παραδείσους όπως το Λουξεμβούργο προκειμένου να αποφύγει το μερίδιο του φόρου που της αναλογούσε, υπεξαιρώντας έτσι πόρους που προορίζονται για το σύνολο της κοινωνίας, μεταξύ άλλων και για φάρμακα, σχολεία, μισθούς δασκάλων και γιατρών.

Η Amazon κατέστησε το Λουξεμβούργο ευρωπαϊκή της έδρα το 2003 και μέσα σε λίγους μήνες εξασφάλισε μια από τις περιβόητες «εμπιστευτικές συμφωνίες» με τις φορολογικές αρχές του Μεγάλου Δουκάτου που της επέτρεψε να αναπτύξει ένα πανευρωπαϊκό σχήμα φοροαποφυγής. Οι συμφωνίες αυτές ήλθαν στο φως της δημοσιότητας με τις αποκαλύψεις του σκανδάλου LuxLeaks τον Νοέμβριο του 2014. Tα ντοκουμέντα που αποκάλυψε η δημοσιογραφική έρευνα έδειξαν ότι περισσότερες από 340 πολυεθνικές εταιρείες είχαν συνάψει τέτοιου είδους φορολογικές συμφωνίες με το Λουξεμβούργο με στόχο την ελαχιστοποίηση του φόρου που όφειλαν να καταβάλλουν.

Ο Βob Comfort, επικεφαλής του τομέα φορολογικής πολιτικής της Amazon ώς το 2011, είχε δηλώσει σε εφημερίδα του Λουξεμβούργου ότι ο τότε πρωθυπουργός του Δουκάτου (και προηγούμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχε προσφερθεί προσωπικά να βοηθήσει την Amazon. Το μήνυμά του ήταν απλά: «Αν αντιμετωπίσετε προβλήματα που δεν μπορείτε να επιλύσετε, παρακαλώ επιστρέψτε και πείτε μου. Θα προσπαθήσω να βοηθήσω».

Ο Γιούνκερ δεν λογοδότησε ποτέ γι’ αυτήν τη συνέργειά του στη μηχανή φοροαποφυγής της Amazon και των άλλων πολυεθνικών. Αντίθετα δοξάστηκε από το ευρωπαϊκό πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο με την επιλογή του στην προεδρία του κορυφαίου εκτελεστικού οργάνου της Ε.Ε. Ο Comfort από την πλευρά του διορίστηκε αργότερα επίτιμος πρόξενος του Λουξεμβούργου στο Σιάτλ, στην πόλη δηλαδή όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία της Amazon στις ΗΠΑ.

Επίσης καμία πολυεθνική δεν εξαναγκάστηκε να επιστρέψει τους φόρους που έκλεψε, καμία δεν πλήρωσε κάποιο πρόστιμο. Αντίθετα εκείνοι που την πλήρωσαν με αρκετούς μήνες φυλακή ήταν οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος και οι δημοσιογράφοι που δημοσιοποίησαν τα αποδεικτικά έγγραφα. Το Λουξεμβούργο, αν και έσφιξε κάπως τα λουριά, συνέχισε να παρέχει στις πολυεθνικές ευνοϊκές συμφωνίες φοροαποφυγής. Αποτελεί, σύμφωνα με την τελευταία σχετική έκθεση του Tax Justice Network, τον 6ο μεγαλύτερο φορολογικό παράδεισο των επιχειρήσεων στον πλανήτη.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κορυφαίο «πλυντήριο» η κτηματαγορά των ΗΠΑ
Αποκαλυπτική έρευνα της Global Financial Integrity διαπίστωσε ότι η αγορά ακινήτων της υπερδύναμης αποτελεί κορυφαίο προορισμό για μαφιόζους, εγκληματίες διεφθαρμένους κρατικούς αξιωματούχους και λοιπούς...
Κορυφαίο «πλυντήριο» η κτηματαγορά των ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δεύτερη ευκαιρία για συνδικάτο στην Amazon
Αναμένεται η επανάληψη της ψηφοφορίας για τη δημιουργία του πρώτου επιχειρησιακού σωματείου της Amazon στην Αλαμπάμα, λόγω παραβίασης της εργασιακής νομοθεσίας από την εταιρία.
Δεύτερη ευκαιρία για συνδικάτο στην Amazon
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κλέφτης των... φιλοδωρημάτων
Η εταιρεία συμφώνησε στην καταβολή 62 εκατ. δολαρίων, καθώς επί 2,5 χρόνια παρακρατούσε παράνομα το μεγαλύτερο μέρος από τα φιλοδωρήματα στους διανομείς της πλατφόρμας Flex.
Κλέφτης των... φιλοδωρημάτων
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χρυσή ευκαιρία έγινε η πανδημία
Κατά 36% ή πάνω από 1 τρισ. δολάρια αύξησαν τον ήδη τεράστιο πλούτο τους οι 351 δισεκατομμυριούχοι των ΗΠΑ στο χρονικό διάστημα από τα μέσα του περασμένου Μαρτίου έως τις αρχές Δεκεμβρίου.
Χρυσή ευκαιρία έγινε η πανδημία
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Amazon κερνάει, Τζεφ Μπέζος πίνει
Για στρέβλωση του ανταγωνισμού μέσω της δεσπόζουσας θέσης που κατέχει στην αγορά και της συστηματικής «αξιοποίησης» των δεδομένων των άλλων εταιρειών λιανικού εμπορίου που πωλούν τα προϊόντα τους στην...
Amazon κερνάει, Τζεφ Μπέζος πίνει

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας