• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 22.5°C / 25.7°C
  1 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 21.6°C / 25.5°C
  3 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 22.0°C
  2 BF
  79%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.6°C / 20.9°C
  1 BF
  78%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.0°C / 23.9°C
  2 BF
  57%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 25.0°C
  1 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 21.4°C / 21.4°C
  1 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  1 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 21.1°C
  1 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 21.2°C / 24.9°C
  1 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 23.8°C
  1 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 22.9°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  3 BF
  88%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 22.9°C
  0 BF
  64%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 20.5°C / 21.7°C
  1 BF
  68%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 22.8°C
  4 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.5°C / 25.0°C
  2 BF
  44%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.3°C / 22.7°C
  3 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.4°C / 24.7°C
  2 BF
  86%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  1 BF
  82%
Dreamstime
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εθνικό σχέδιο εισαγόμενων καυσίμων

 • A-
 • A+
Η πλήρης απολιγνιτοποίηση δεν επιλέγεται χάριν του περιβάλλοντος αλλά του φυσικού αερίου, που καλείται να καλύψει και τις βέβαιες καθυστερήσεις στη διείσδυση των ΑΠΕ τα επόμενα χρόνια. Είναι απόλυτα ρεαλιστική η πρόβλεψη ότι η ενέργεια της χώρας το 2030 θα βασίζεται στο φυσικό αέριο πολύ περισσότερο από όσο προβλέπει το ΕΣΕΚ

Ο αναθεωρητισμός Ερντογάν και οι εντεινόμενες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο υπογραμμίζουν με δραματικό τρόπο την πρωτεύουσα σημασία της ενέργειας και της πρόσβασης στους υδρογονάνθρακες. Οι αυστηρές προειδοποιήσεις των απανταχού επιστημόνων και οι κινητοποιήσεις εκατομμυρίων πολιτών στον κόσμο δεν συγκινούν τις χώρες-μεγάλους ρυπαντές. Η κλιματική αλλαγή βρίσκεται εντός των πυλών και βέβαια δεν αντιμετωπίζεται σε μία και μόνη χώρα, ούτε καν σε μια ήπειρο.

Τα ορυκτά καύσιμα παρέχουν σήμερα το 81,4% των παγκόσμιων ενεργειακών αναγκών ενώ οι ΑΠΕ μόνο το 1,5%. Η παγκόσμια ζήτηση ενέργειας αναμένεται να είναι περίπου 40% υψηλότερη το 2035 από ό,τι το 2015, με τα ορυκτά καύσιμα να καλύπτουν τότε το 75% της παγκόσμιας ζήτησης -ακόμα κι αν εφαρμοστούν όλες οι τρέχουσες πολιτικές δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ο 21ος αιώνας θα είναι αιώνας του άνθρακα μέχρις ότου υπάρξουν ριζικές ανατροπές στις τεχνολογίες αποθήκευσης, χρήσης υδρογόνου στις μεταφορές και βέβαια στη σύντηξη.

Με αυτή την οπτική το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), που πρόσφατα παρουσίασε η κυβέρνηση, παρουσιάζει κραυγαλέα κενά εγείροντας ερωτήματα για τους σκοπούς που τελικά υπηρετεί.

■ Κατ αρχάς δεν πρόκειται για ενεργειακό σχεδιασμό, αφού περιορίζεται πρακτικά στην ηλεκτρική ενέργεια ακολουθώντας την πεπατημένη του προηγούμενου ΕΣΕΚ (ΣΥΡΙΖΑ).

Οι στόχοι μείωσης εκπομπών επιτυγχάνονται στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος με την πλήρη απολιγνιτοποίηση μέχρι το 2028. Προκαλεί κατάπληξη ότι από το σημερινό ΕΣΕΚ, όπως και από το προηγούμενο, απουσιάζει κάθε αναφορά-στόχος ανάπτυξης του σιδηρόδρομου, του πιο οικολογικού δηλαδή μέσου χερσαίων μεταφορών.

Σημειώνεται ότι οι μεταφορές, σύμφωνα με το Σχέδιο, θα καλύπτουν το 40% των συνολικών ενεργειακών αναγκών της χώρας το 2030. Το ίδιο απουσιάζει η ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων όπως και ο οδικός χάρτης που οδηγεί στον φιλόδοξο στόχο της ηλεκτροκίνησης (30% το 2030).

■ Η πιο εμφανής αδυναμία του ΕΣΕΚ εντοπίζεται στη χρηματοδότησή του, στον κρισιμότερο δηλαδή παράγοντα επιτυχίας του προγράμματος, όπου απαιτούνται επενδύσεις 43,8 δισ. ευρώ σε 11 χρόνια. Η προηγούμενη κυβέρνηση «έψαχνε» 32,7 δισ. ευρώ σε 12 χρόνια και χαρακτηρίστηκε ιδιαίτερα φιλόδοξη από την Κομισιόν στην έκθεσή της για την ελληνική οικονομία (Φεβρουάριος 2019). Κανένας δεν πιστεύει στα σοβαρά ότι οι στόχοι που τίθενται για το 2030 πρόκειται να επιτευχθούν με το παρόν ΕΣΕΚ και τους μηχανισμούς που (δεν) περιλαμβάνει.

■ Η πλήρης απολιγνιτοποίηση δεν επιλέγεται χάριν του περιβάλλοντος αλλά του φυσικού αερίου, που καλείται να καλύψει και τις βέβαιες καθυστερήσεις στη διείσδυση των ΑΠΕ τα επόμενα χρόνια. Είναι απόλυτα ρεαλιστική η πρόβλεψη οτι η ενέργεια της χώρας το 2030 θα βασίζεται στο φυσικό αέριο πολύ περισσότερο από όσο προβλέπει το ΕΣΕΚ. Εδώ εντοπίζονται οι μείζονες επιλογές τις οποίες κρύβει επιμελώς το επικοινωνιακό ιμπέριουμ της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η ΔΕΗ σχεδόν μηδενίζει το μερίδιό της σε παραγωγικές μονάδες βάσης και ο ηλεκτρισμός παραδίδεται στους εισαγωγείς ρεύματος και φυσικού αερίου από τρίτες χώρες. Η ασφάλεια εφοδιασμού, για την οποία «σφάζονται παλικάρια» ανά τον κόσμο, στην Ελλάδα εξισώνεται με την «αύξηση διαφοροποίησης ενεργειακών πηγών και των προμηθευτών από τρίτες χώρες» (sic).

Οσο για το εγχώριο καύσιμο, που κατά το ΕΣΕΚ είναι μη ανταγωνιστικό, αν έμπαιναν στον κόπο να ρωτήσουν οποιονδήποτε έμπειρο μηχανικό μεταλλείων θα μάθαιναν ότι το κόστος του λιγνίτη μπορεί να περιοριστεί κατά 10-15 ευρώ ανά τόνο, κάτι που τον καθιστά ανταγωνιστικό με βάση την εξέλιξη των δικαιωμάτων ρύπων που προβλέπει το ΕΣΕΚ.

■ Το σχέδιο ελάχιστα αναφέρεται στην τιμή της kWh τα επόμενα χρόνια, κρύβοντας τις μεγάλες αυξήσεις που έρχονται. Με κεντρικό ζητούμενο της χώρας την ανάπτυξη, οι κυβερνητικές επιλογές δίνουν στο κόστος ΗΕ χαρακτήρα κλειδωμένης ανισότητας όπως ισχύει με το κόστος του χρήματος.

■ Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις λιγνιτοφόρες περιοχές περίπου ως παράπλευρες απώλειες, επιφυλασσόμενη να μας παρουσιάσει το σχέδιό της έναν χρόνο μετά την εκλογή της πλήττοντας καίρια τον μύθο της περί ετοιμότητας.

Η Δυτική Μακεδονία και ειδικότερα η Κοζάνη και η Φλώρινα κυριολεκτικά εξαφανίζονται από τον χάρτη και το χειρότερο είναι ότι η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται το μέγεθος του προβλήματος. Η περιοχή έχασε 4,5 χρόνια με τον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να οικοδομήσει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης και η Ν.Δ. τής στερεί βίαια τον ελάχιστο χρόνο που χρειάζεται.

Μέχρι να απαντήσει η κυβέρνηση σε όλα αυτά, ας αλλάξει τους τίτλους του πονήματός της επι το… κανονικότερον, δίνοντας τον τίτλο που του πρέπει: Εθνικό Σχέδιο Εισαγόμενων Καυσίμων-ΕΣΕΚ.

*Μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του Κινήματος Αλλαγής

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Επιτέλους δικαίωση - από το φόβο βέβαια
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, από την οργή του κόσμου και το φόβο ότι δεν θα έχουμε ρεύμα, αναγκάστηκε να ακυρώσει τη βίαιη απολιγνιτοποίηση και να ανοίξουν όλες οι λιγνιτικές μονάδες τις οποίες έκλεισε άρον-άρον και...
Επιτέλους δικαίωση - από το φόβο βέβαια
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ουκρανία: οι Τουρκικές εγγυήσεις οδηγούν στο καινούργιο “σπίτι” των Τούρκικων S-400
Φαίνεται ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ήδη κοστίσει στην οικονομία της Τουρκίας μεταξύ 35 και 40 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με επιχειρηματικό όμιλο που εκπροσωπεί τις μεγαλύτερες Τουρκικές επιχειρήσεις.
Ουκρανία: οι Τουρκικές εγγυήσεις οδηγούν στο καινούργιο “σπίτι” των Τούρκικων S-400
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για μια νέα εποχή ενεργειακής αυτονομίας
Η ταυτόχρονη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και των δικτύων της αποτελεί εξοφλούμενο γραμμάτιο των προσπαθειών που κατέβαλαν επιχειρηματικοί όμιλοι για να αναρριχηθούν στην κυβέρνηση.
Για μια νέα εποχή ενεργειακής αυτονομίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πλήρης εξωτερική εξάρτηση ή ενίσχυση ενεργειακής αυτάρκειας;
Η απολύτως αποτρόπαια και καταδικαστέα πολεμική εισβολή στην Ουκρανία ήταν εξ αρχής πασιφανές ότι θα προκαλούσε την ψυχική και πολιτική απομάκρυνση της Ευρώπης από τη Ρωσία.
Πλήρης εξωτερική εξάρτηση ή ενίσχυση ενεργειακής αυτάρκειας;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για την απολιγνιτοποίηση
Το σχέδιο της «δίκαιης μετάβασης» για την απολιγνιτοποίηση της χώρας πρέπει πάση θυσία να ακυρωθεί τώρα.
Για την απολιγνιτοποίηση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας