• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.7°C / 19.0°C
  3 BF
  39%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.9°C / 17.8°C
  1 BF
  77%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 12.8°C / 18.0°C
  2 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  3 BF
  39%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.0°C / 15.6°C
  1 BF
  67%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  1 BF
  67%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  15°C 11.1°C / 18.0°C
  1 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.6°C / 18.0°C
  4 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  2 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.0°C / 17.0°C
  5 BF
  48%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  0 BF
  42%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  2 BF
  83%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  2 BF
  67%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.0°C / 16.7°C
  1 BF
  51%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.0°C / 21.0°C
  3 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.7°C / 14.4°C
  2 BF
  54%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  15°C 11.7°C / 16.0°C
  1 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.6°C / 15.6°C
  1 BF
  87%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  1 BF
  67%
Εθνικό σχέδιο εισαγόμενων καυσίμων
Dreamstime
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εθνικό σχέδιο εισαγόμενων καυσίμων

 • A-
 • A+
Η πλήρης απολιγνιτοποίηση δεν επιλέγεται χάριν του περιβάλλοντος αλλά του φυσικού αερίου, που καλείται να καλύψει και τις βέβαιες καθυστερήσεις στη διείσδυση των ΑΠΕ τα επόμενα χρόνια. Είναι απόλυτα ρεαλιστική η πρόβλεψη ότι η ενέργεια της χώρας το 2030 θα βασίζεται στο φυσικό αέριο πολύ περισσότερο από όσο προβλέπει το ΕΣΕΚ
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ο αναθεωρητισμός Ερντογάν και οι εντεινόμενες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο υπογραμμίζουν με δραματικό τρόπο την πρωτεύουσα σημασία της ενέργειας και της πρόσβασης στους υδρογονάνθρακες. Οι αυστηρές προειδοποιήσεις των απανταχού επιστημόνων και οι κινητοποιήσεις εκατομμυρίων πολιτών στον κόσμο δεν συγκινούν τις χώρες-μεγάλους ρυπαντές. Η κλιματική αλλαγή βρίσκεται εντός των πυλών και βέβαια δεν αντιμετωπίζεται σε μία και μόνη χώρα, ούτε καν σε μια ήπειρο.

Τα ορυκτά καύσιμα παρέχουν σήμερα το 81,4% των παγκόσμιων ενεργειακών αναγκών ενώ οι ΑΠΕ μόνο το 1,5%. Η παγκόσμια ζήτηση ενέργειας αναμένεται να είναι περίπου 40% υψηλότερη το 2035 από ό,τι το 2015, με τα ορυκτά καύσιμα να καλύπτουν τότε το 75% της παγκόσμιας ζήτησης -ακόμα κι αν εφαρμοστούν όλες οι τρέχουσες πολιτικές δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ο 21ος αιώνας θα είναι αιώνας του άνθρακα μέχρις ότου υπάρξουν ριζικές ανατροπές στις τεχνολογίες αποθήκευσης, χρήσης υδρογόνου στις μεταφορές και βέβαια στη σύντηξη.

Με αυτή την οπτική το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), που πρόσφατα παρουσίασε η κυβέρνηση, παρουσιάζει κραυγαλέα κενά εγείροντας ερωτήματα για τους σκοπούς που τελικά υπηρετεί.

■ Κατ αρχάς δεν πρόκειται για ενεργειακό σχεδιασμό, αφού περιορίζεται πρακτικά στην ηλεκτρική ενέργεια ακολουθώντας την πεπατημένη του προηγούμενου ΕΣΕΚ (ΣΥΡΙΖΑ).

Οι στόχοι μείωσης εκπομπών επιτυγχάνονται στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος με την πλήρη απολιγνιτοποίηση μέχρι το 2028. Προκαλεί κατάπληξη ότι από το σημερινό ΕΣΕΚ, όπως και από το προηγούμενο, απουσιάζει κάθε αναφορά-στόχος ανάπτυξης του σιδηρόδρομου, του πιο οικολογικού δηλαδή μέσου χερσαίων μεταφορών.

Σημειώνεται ότι οι μεταφορές, σύμφωνα με το Σχέδιο, θα καλύπτουν το 40% των συνολικών ενεργειακών αναγκών της χώρας το 2030. Το ίδιο απουσιάζει η ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων όπως και ο οδικός χάρτης που οδηγεί στον φιλόδοξο στόχο της ηλεκτροκίνησης (30% το 2030).

■ Η πιο εμφανής αδυναμία του ΕΣΕΚ εντοπίζεται στη χρηματοδότησή του, στον κρισιμότερο δηλαδή παράγοντα επιτυχίας του προγράμματος, όπου απαιτούνται επενδύσεις 43,8 δισ. ευρώ σε 11 χρόνια. Η προηγούμενη κυβέρνηση «έψαχνε» 32,7 δισ. ευρώ σε 12 χρόνια και χαρακτηρίστηκε ιδιαίτερα φιλόδοξη από την Κομισιόν στην έκθεσή της για την ελληνική οικονομία (Φεβρουάριος 2019). Κανένας δεν πιστεύει στα σοβαρά ότι οι στόχοι που τίθενται για το 2030 πρόκειται να επιτευχθούν με το παρόν ΕΣΕΚ και τους μηχανισμούς που (δεν) περιλαμβάνει.

■ Η πλήρης απολιγνιτοποίηση δεν επιλέγεται χάριν του περιβάλλοντος αλλά του φυσικού αερίου, που καλείται να καλύψει και τις βέβαιες καθυστερήσεις στη διείσδυση των ΑΠΕ τα επόμενα χρόνια. Είναι απόλυτα ρεαλιστική η πρόβλεψη οτι η ενέργεια της χώρας το 2030 θα βασίζεται στο φυσικό αέριο πολύ περισσότερο από όσο προβλέπει το ΕΣΕΚ. Εδώ εντοπίζονται οι μείζονες επιλογές τις οποίες κρύβει επιμελώς το επικοινωνιακό ιμπέριουμ της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η ΔΕΗ σχεδόν μηδενίζει το μερίδιό της σε παραγωγικές μονάδες βάσης και ο ηλεκτρισμός παραδίδεται στους εισαγωγείς ρεύματος και φυσικού αερίου από τρίτες χώρες. Η ασφάλεια εφοδιασμού, για την οποία «σφάζονται παλικάρια» ανά τον κόσμο, στην Ελλάδα εξισώνεται με την «αύξηση διαφοροποίησης ενεργειακών πηγών και των προμηθευτών από τρίτες χώρες» (sic).

Οσο για το εγχώριο καύσιμο, που κατά το ΕΣΕΚ είναι μη ανταγωνιστικό, αν έμπαιναν στον κόπο να ρωτήσουν οποιονδήποτε έμπειρο μηχανικό μεταλλείων θα μάθαιναν ότι το κόστος του λιγνίτη μπορεί να περιοριστεί κατά 10-15 ευρώ ανά τόνο, κάτι που τον καθιστά ανταγωνιστικό με βάση την εξέλιξη των δικαιωμάτων ρύπων που προβλέπει το ΕΣΕΚ.

■ Το σχέδιο ελάχιστα αναφέρεται στην τιμή της kWh τα επόμενα χρόνια, κρύβοντας τις μεγάλες αυξήσεις που έρχονται. Με κεντρικό ζητούμενο της χώρας την ανάπτυξη, οι κυβερνητικές επιλογές δίνουν στο κόστος ΗΕ χαρακτήρα κλειδωμένης ανισότητας όπως ισχύει με το κόστος του χρήματος.

■ Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις λιγνιτοφόρες περιοχές περίπου ως παράπλευρες απώλειες, επιφυλασσόμενη να μας παρουσιάσει το σχέδιό της έναν χρόνο μετά την εκλογή της πλήττοντας καίρια τον μύθο της περί ετοιμότητας.

Η Δυτική Μακεδονία και ειδικότερα η Κοζάνη και η Φλώρινα κυριολεκτικά εξαφανίζονται από τον χάρτη και το χειρότερο είναι ότι η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται το μέγεθος του προβλήματος. Η περιοχή έχασε 4,5 χρόνια με τον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να οικοδομήσει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης και η Ν.Δ. τής στερεί βίαια τον ελάχιστο χρόνο που χρειάζεται.

Μέχρι να απαντήσει η κυβέρνηση σε όλα αυτά, ας αλλάξει τους τίτλους του πονήματός της επι το… κανονικότερον, δίνοντας τον τίτλο που του πρέπει: Εθνικό Σχέδιο Εισαγόμενων Καυσίμων-ΕΣΕΚ.

*Μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του Κινήματος Αλλαγής

ΑΠΟΨΕΙΣ
Περιμένοντας τον Μπάιντεν
Σε επίπεδο ρητορικής ο Ερντογάν μπορεί να ανεβάσει τους απειλητικούς τόνους. Δεν πρόκειται όμως να διακινδυνεύσει να υποθηκεύσει την προοπτική μιας ρεαλιστικής εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων με τις ΗΠΑ του...
Περιμένοντας τον Μπάιντεν
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κεφαλονιά: ιστορία, καταστροφές και ανεμογεννήτριες
Οι εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών στις κορφές των βουνών, πάνω από τις πόλεις και τα χωριά, χωρίς καθόλου μέριμνα για το περιβάλλον είναι καταστροφικές. Η κορυφή της Αγίας Δυνατής έχει μεταβληθεί σε τεράστια...
Κεφαλονιά: ιστορία, καταστροφές και ανεμογεννήτριες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αποκλιμάκωση, διάλογος και mare nostrum
Φαίνεται πως αρκετοί θα προτιμούσαν να πάμε στην ευρωπαϊκή συνάντηση κορυφής με ακραία ένταση, αν όχι και με προηγηθέν θερμό επεισόδιο. Και δυστυχώς δεν πρόκειται για απόψεις ακραίων. Τέτοιες λογικές φαίνεται...
Αποκλιμάκωση, διάλογος και mare nostrum
ΑΠΟΨΕΙΣ
Λιβύη όπως Σικελία;
Η μόνιμη παρουσία της Τουρκίας στη Λιβύη καταγράφεται ως απειλή όχι μόνον από την Αίγυπτο αλλά και τα κοσμικά καθεστώτα Τυνησίας, Αλγερίας και Μαρόκου και βέβαια από τη Γαλλία.
Λιβύη όπως Σικελία;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποιος «έστειλε» την Τουρκία στη Λιβύη;
Η πολιτική της Λευκωσίας αλλά και οι δηλώσεις του προέδρου Αναστασιάδη το τελευταίο χρονικό διάστημα δημιουργούν εύλογες απορίες για τον τρόπο διαχείρισης των προβλημάτων σε συνεργασία με την Αθήνα.
Ποιος «έστειλε» την Τουρκία στη Λιβύη;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα όρια του Αξονα
Η γαλλογερμανική σύγκλιση για το Ταμείο Ανάκαμψης συνυπάρχει με αποκλίνουσες, αν όχι συγκρουόμενες, προσεγγίσεις σε σχέση με την εμπλοκή της Τουρκίας στη Λιβύη.
Τα όρια του Αξονα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας